31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Anatomy Of Flowering Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Passage cells are thin walled cells found in 

[2007]

Solution:

The innermost leyer of the cortex is called endodermis. It comprises a single layer of barrel shaped cells without any intercellular spaces. In roots thick walled endodermal cells are interrupted by thin walled passage cells or transfusion tissue. 

QUESTION: 2

Vascular tissues in flowering plants develop from:

[2008]

Solution:

Vascular tissues in flowering plants develop from plerome. Plerome is a central core of primary meristem which gives rise to all cells of the stele from the pericycle inward. 

QUESTION: 3

The length of different internodes in a culm of sugarcane is variable because of

[2008]

Solution:

The length of different internodes in a culm of sugarcane is variable because of intercalary meristem. Intercalary meristem is not a part of apical meristem, occurs in the internodes of grasses (sugarcane) between leaf nodes and enables longitudinal growth of the stem.

QUESTION: 4

Which one of the following is resistant to enzyme action?

[2008]

Solution:

Pollen exine is resistant to enzyme action. The hard outer layer called the exine is made up of sporopollenin which is one of the most resistant organic material known. It can withstand high temperatures and strong acids and alkali. No enzymes that degrades sporopollenin is so far known. 

QUESTION: 5

Anatomically fairly old dicotyledonous root is distinguished from the dicotyledonous stem by

[2009]

Solution:

Anatomically fairly old dicotyledonous root is distinguished from the dicotyledonous stem by position of protoxylem. In dicot root the protoxylem is located near the periphery of the vascular cylinder while in dicot stem the protoxylem is located near the centre of vascular bundle i.e. the xylem is endarch.

QUESTION: 6

The annular and spirally thickened conducting elements generally develop in the protoxylem when the root or stem is:

[2009]

Solution:
QUESTION: 7

Palisade parenchyma is absent in leaves of:

[2009]

Solution:

Palisade parenchyma is absent in leaves of Sorghum. It is a leaf tissue composed of columnar cells containing numerous chloroplasts in which the long axis of each cell is perpendicular to the leaf surface. The palisade parenchyma is usually directly beneath the epidermis of the upper surface of the leaf. The cells of the palisade parenchyma are cylindrical. Neighbouring cells look like the stakes of a palisade. Cells of the palisade parenchyma contain three to five times as many chloroplasts as those of the spongy parenchyma. The chloroplasts stay usually near the cell’s wall, since this adjustment guarantees optimal use of light.

QUESTION: 8

In barley stem vascular bundles are:

[2009]

Solution:

In barley stem vascular bundles are closed and scattered. They are open only for a hours in the day time and never open at night. e.g Cereals.

QUESTION: 9

Reduction in vascular tissue, mechanical tissue and cuticle is characteristic of:  

[2009]

Solution:

Reduction in vascular tissue, mechanical tissue and cuticle is characteristic of hydrophytes.

QUESTION: 10

The chief water conducting elements of xylem in gymnosperms are:

[2010]

Solution:

Tracheids are chief water conducting elements of xylem in gymnosperms. They are devoid of protoplasm and hence dead. The wall constituting the tracheids is hard, thick and lignified. These are elongated cells with tapering ends.

QUESTION: 11

Which one of the following is not a lateral meristem?

[2010]

Solution:

Meristem is divided on the basis of position in plant bodies into apical meristem, lateral meristem and intercalary meristem. Lateral meristem is present on the lateral sides, that is fascicular and interfascicular cambium and cork cambium (phellogen).

QUESTION: 12

Heartwood differs from sapwood in:

[2010]

Solution:

Heartwood differs from sapwood in having dead and non-conducting elements. In old trees, the inner region that comprises dead elements with highly lignified walls is called heartwood. Heartwood does not conduct water but gives mechanical support to the stem. On the other hand, the peripheral region, which is lighter in colour are called sapwood. It is involved in the conduction of water and minerals from root to leaf.

QUESTION: 13

Ground tissue includes

[2011]

Solution:

Ground tissue includes all tissues except epidermis and vascular bundles. The ground tissue comprises the bulk of the primary plant body. Parenchyma, collenchyma and sclerenchyma cells are common in the ground tissue.

QUESTION: 14

In land plants, the guard cells differ from other epidermal cells in having :

[2011]

Solution:

Guard cells differ from epidermal cells in having chloroplast. The cell wall of guard cells are not uniform, inner walls are thicker than the outer walls, epidermal cells are uniformly thin.

QUESTION: 15

The cork cambium, cork and secondary cortex are collectively called:

[2011]

Solution:

Phellem, phellogen and phelloderm are collectively called periderm.

QUESTION: 16

Which one of the following is wrongly matched?

[2011]

Solution:

Smut is a disease of cereals, corn, grasses and sorghum caused by many species of fungi.

QUESTION: 17

Function of companion cells is

[2011M]

Solution:

Function of companion cell is to load sugar and amino acids into sieve elements. These cells use transmembrane proteins to take up by active transport.

QUESTION: 18

Some vascular bundles are described as open because these

[2011M]

Solution:

Open means presence of cambium during secondary growth. Vascular cambium divides to form secondary xylem towards inner side while secondary phloem towards outside.

QUESTION: 19

In Kranz anatomy, the bundle sheath cells have

[2011M]

Solution:

In Kranz anatomy, the bundle sheath cells have thick wall, no intracellular spaces and large number of chloroplasts.

QUESTION: 20

The common bottle cork is a product of :

[2012]

Solution:

The common bottle cork is the product of phellogen. Phellogen produces cork or phellem on the outer side. It consists of dead and compactly arranged rectangular cells that possess suberised cells walls. The cork cells contain tannins. Hence, they appear brown or dark brown in colour.

QUESTION: 21

Companion cells are closely associated with :

[2012]

Solution:

Companion cells are narrow, elongated and thin walled living cells. They lie on the sides of the  sieve tubes and are closely associated with them through compound plasmodesmata. It is supposed that the nuclei of the companion cells control the activities of the sieve tube through plasmodesmata. Companion cells also help in maintaining a proper pressure gradient in the sieve tube elements.

QUESTION: 22

Closed vascular bundles lack

[2012]

Solution:

In closed vascular bundle cambium is absent between xylem and phloem.

QUESTION: 23

Water containing cavities in vascular bundles are found in :

[2012]     

Solution:

Stem of maize has water containing cavities  in vascular bundles.

QUESTION: 24

Gymnosperms are also called soft wood spermatophytes because they lack :

[2012]

Solution:

 Gymnosperms lack xylem fibres. Large amount of parenchymatous cells are present with secondary xylem tracheids. So, these are also known as softwood spermatophytes.

QUESTION: 25

As compared to a dicot root, a monocot root has

[2012M]

Solution:

The vascular bundles are arranged in a loose circle inside the endodermis of a monocot root. In a monocot root, more than six vascular bundles are present. It shows polyarch condition.