31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Morphology Of Flowering - 3 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is a true fruit?

[1996]

Solution:

The fruit is a mature or ripened ovary.  When a fruit develops exclusively from the ovary, it is said to be true fruit. When in addition to the ovary, some other floral part also participates in the formation of fruits, then it is known as false fruit. Apple, pear, cashewnut, mulberry etc. are all false fruits.

QUESTION: 2

Which part of the coconut produces coir?

[1996]

Solution:

Coir (Etymological origin: from Tamil and Malayalam - kayar - cord) is a coarse fibre extracted from the fibrous outer shell of a coconut. Coir fibres are found between the husk and the outer shell of a coconut. The individual fibre cells are narrow and hollow, with thick walls made of cellulose. They are pale when immature but later become hardened and yellowed as a layer of lignin is deposited on their walls. 

QUESTION: 3

Which one of the following statements is correct with respect to the plant species and its use?

[1997]

Solution:

Oryza sativa  is rice. Ricinus communis is castor a source of castor oil that acts as a purgative. Manihot is the scientific name for tapioca, a tuber rich in starch. Hibiscus esculentus is okra (bhindi).

QUESTION: 4

Most plants are green in colour because

[1997]

Solution:

The leaves appear green because of the pigment chlorophyll which does not ab

QUESTION: 5

Heterospory and seed habit are often discussed in relation to a structure called

[1997]

Solution:

Heterospory, development of seed habit and ligulate leaves are important features of Selaginella. The reproductive structure in Selaginella is strobilus. A strobilus have many ligulate sporophylls. Two types of spores are produced in megasporophylls and microsporophylls. Ligule is a small leaf like outgrowth at the base of leaf.

QUESTION: 6

Which plant will lose its economic value if its fruits are produced by induced parthenocarpy?

[1997]

Solution:

The development of fruit without fertilization is called parthenocarpy. Parthenocarpy is induced to produce seedless variety of fruits. And since in pomegranate seeds form edible part, it will loose its importance if parthenocarpy is induced.

QUESTION: 7

Aril represents the edible part of

[1997, 99, 2005, 06]

Solution:

Aril develops from outer seed coat and is the edible part of litchi.
An aril (or arillus) is a fleshy covering of certain seeds formed from the funiculus  attachment point of the seed .The aril may create a fruit-like structure called a false-fruit and is produced by a few species of gymnosperms, notably the yews and related conifers in the families Taxaceae and Cephalotaxaceae. 

QUESTION: 8

The embryo in sunflower has

[1998]

Solution:

Sunflower is a dicotyledonous plant. Hence its embryo has two cotyledons. Plants like maize are monocotyledonous and  hence  have a single cotyledon in the embryo.

QUESTION: 9

Floral features are chiefly used in Angiosperms identification because

[1998]

Solution:

Reproductive parts (floral features) are more stable and conservative than vegetative parts, which exhibit changes due to the environmental factors quite readily. So floral features are more reliable.

QUESTION: 10

Angiosperm to which the largest flowers belong is?

[1999]

Solution:

Raf f lessia is an Angiosperm, which produces the largest flowers. It is also a total root parasite.

QUESTION: 11

The plant, which bears clinging roots, is  

[1999]

Solution:

Screw pine (Pandanus) bear stilt roots. Trapa bears assimilatory roots. Orchid bear clinging roots.

QUESTION: 12

The type of placentation in which ovary is syncarpous, unilocular and ovules on sutures is called

[1999]

Solution:

The arrangement of ovules inside the ovary of a flowering plant is called placentation. In marginal  placentation, the ovule develop  from a longitudinal suture where the margins of the ovary wall fused. e.g.. Pea, gram. In apical placentation a single ovule is born near the apex of the ovary. Here ovary is unilocular (Cannabis). In superficial placentation the ovary is unilocular simple or syncarpous e.g. Nymphaea.

QUESTION: 13

Match the following and indicate which is correct

[2000]

Solution:

Malvaceae - Cotton

QUESTION: 14

What is eye of potato?

[2001]

Solution:

Axillary bud is the bud arising in the axil of branch. Apical bud arises at the apex. Adventitious bud arises from any location other than its usual location.

QUESTION: 15

Roots of which plant contains an oxidising agent?

[2001]

Solution:

In the roots of soyabean plant, Leghaemoglobin, a pigment with affinity for oxygen, is found.

QUESTION: 16

Edible part of banana is [2001]

Solution:

Edible part of Banana endocarp and less developed mesocarp. The fruit has been described as a leathery berry. There is a protective outer layer with numerous long, thin strings, which run lengthwise between the skin and the edible inner portion. The inner part of the common yellow dessert variety can be split lengthwise into three sections that correspond to the inner portions of the three carpels by manually deforming the unopened fruit. In cultivated varieties, the seeds are diminished nearly to non-existence, their remnants are tiny black specks in the interior of the fruit.

Therefore, the correct answer is option B.

QUESTION: 17

Bicarpellary gynoecium and oblique ovary occures in

[2001]

Solution:

Brinjal belongs to family-Solanaceae. Obliquely placed bicarpellary ovary is characteristic of Solanaceae. 

QUESTION: 18

Which is correct pair for edible part?

[2001]

Solution:

Every part of tomato is edible except it's upper tip. In maize it's edible part is seeds. In guava edible part is thalamus, pericarp nd placenta. Datepalm is a simple and true berry fruit in which pericarp is fleshy and epicarp and mesocarp are edible.Hence, correct option is D.

QUESTION: 19

Which of the following is a correct pair?

[2002]

Solution:

Opuntia is a xerophyte. Cuscuta is a parasite. Capsella is not hydrophyte.

QUESTION: 20

Juicy hair–like structures observed in the lemon fruit develop from

[2003]

Solution:

The juicy hair – like structures in the lemon fruit develops from the inner side of endocarp (from the placenta).

QUESTION: 21

The aleurone layer in maize grain is specially rich in  

[2003]

Solution:

The aleurone layer in maize grain is specially rich in proteins.
Aleurone (from Greek aleuron, flour) is a protein found in the endosperm of many seeds. It forms the outermost layer of the seed coat in some grains. During seed germination, hydrolysis in the seed causes the aleurone cells to break down into amino acids. Once triggered by hormones released from the embryo the aleurone synthesises enzymes in order to break down the starchy endosperm supplying sugars to drive the growth of roots and the acrospire. 

Aleurones can have two different morphological features, Homogenous and Heterogenous. The homogenous aleurone is consisted of similar protein bodies (e.g. Phaseolus vulgaris) while the heterogenous aleurone consisted different shape and type of proteins covered with a membrane (e.g. Ricinus communis).

QUESTION: 22

An ovule which becomes curved so that the nucellus and embryo sac lie at right angles to the funicle is

[2004]

Solution:

In campylotropous ovule, the body is curved but the embryo sac is straight eg. Capsella. In Anatropous, the body of ovule is inverted and gets fused with funiculus along its whole length on one side (most of the angiosperms). In orthotropous condition the body of ovule lies straight and upright over the funicle. e.g. Piperaceae, Polygonaceae.

QUESTION: 23

In a cereal grain the single cotyledon of embryo is represented by

[2006]

Solution:

Single cotyledon of embryo in cereal grain is represented by scutellum. Coleoptile represent the covering of stem. Coleorhiza represents the covering of root.

QUESTION: 24

What type of placentation is seen in sweet pea?

[2006]

Solution:

In sweet pea the gynoecium is monocarpellary and bears a single placenta along the junction of two fused margins, this is called marginal placentation.

QUESTION: 25

Long filamentous threads protruding at the end of the young cob of maize are

[2000, 06]

Solution:

Long filamentous threads of maize are the styles of the ovaries. In fact these are the longest styles in plants.