31 Years NEET Previous Year Questions: Plant Kingdom - 1


20 Questions MCQ Test Biology Class 11 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Plant Kingdom - 1


Description
Attempt 31 Years NEET Previous Year Questions: Plant Kingdom - 1 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 11 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Genera like Selaginella and Salvinia produce two kinds of spores. Such plants are known as   [2021]

Solution:

Genera like Selaginella and Salvinia which produce two kinds of spores, macro (large) and micro (small) spores, are known as heterosporous.

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Page no. 37 of topic “3.3 PTERIDOPHYTES” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 2

Strobili or cones are found in:    [2020]

Solution:

Strobilus is a structure present on many land plant species consisting of sporangia bearing structure densely aggregated along a stem. Equisetum produces strobili.
Marchantia, pteris and salvinia do not produce strobilus.

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Page no. 36 of topic “3.3 PTERIDOPHYTES” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 3

Pinus seed cannot germinate and establish without fungal association. This is because:    [2019]

Solution:

Pinus has mutualistic association with fungus in the form of mycorrhizae. The fungi help the plant in absorption of essential nutrients from soil and the plant provides fungi with high energy yielding carbohydrates.

Hence, the correct option is C.

NCERT Reference: Page no. 38 of topic “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 4

Which of the following statements is correct?    [2018]

Solution:

Gymnosperms have naked ovule. Selaginella and Salvinia both produce two kinds of spores, macro (large) and micro (small) hence, called heterosporous. Equisetum (horsetail, scouring rush) is a pteridophyte. Stems are branched in Cedrus but unbranched in Cycas.

Hence, the correct option is A.
NCERT Reference: Page no. 38 of topic “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 5

Life cycles of Ectocarpus and Fucus respectively are:    [2017]

Solution:

Ectocarpus possesses haplodiplontic whereas Fucus possesses diplontic life cycle.


Fig: Diploid life cycle: Fucus

Hence, the correct option is B.
NCERT Reference: Page no. 43 of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 6

Conifers are adapted to tolerate extreme environmental conditions because of: [2016]

Solution:

The presence of thick cuticle, presence of sunken stomata, and needle-like leaves are xerophytic adaptations of conifers for tolerating extreme environmental conditions.

Hence, the correct option is C.

NCERT Reference: Page no. 38 of topic “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 7

Which one of the following statements is wrong: [2016]

Solution:

Algin is obtained from Laminaria & Fucus – Brown algae while Carrageenan from Chondrus crispus – Red algae.

  • Agar-agar is a gelling agent with unbranched polysaccharides and is used in microbiology as a solidifying agent of liquid culture mediums. It is extracted from the cell wall of red algae, mostly from Gelidium species and Gracilaria species.
  • Laminaria and Sargassum are brown algae and are cultivated as a crop. 
  • Algae are green photosynthetic organisms that release oxygen in the immediate vicinity through the process of photosynthesis. 

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Page no. 32 of topic “3.1 ALGAE” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 8

In bryophytes and pteridophytes, transport of male gametes requires: [2016]

Solution:

In bryophytes and pteridophytes, transport of male gametes requires water. The male gametes, produced by reproductive structures called antheridia, are free-swimming sperm cells that need water to transport them to the female gametes, which are enclosed within structures called archegonia. Because of the need for water, bryophytes are especially common in wet habitats such as bogs, streambanks, and moist forests. However, they are not restricted to these habitats, and some mosses thrive in deserts, above the treeline, and in the Arctic tundra.


Fig: Bryophytes vs Pteridophytes

Hence, the correct option is D.

NCERT Reference: Topics “3.2 BRYOPHYTES” and “3.3 PTERIDOPHYTES” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 9

 Select the correct statement: [2016]

Solution:

The tallest trees in the world are redwoods (Sequoia sempervirens), which tower above the ground in California. These trees can easily reach heights of 300 feet (91 meters).


Fig: Sequoia sempervirens

Hence, the correct option is C.
NCERT Reference: Page no. 38 of topic “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 10

In which of the following gametophyte is not independent free living? [2015]

Solution:

Pinus belongs to gymnosperms in which male and female gametophytes do not have an independent free-living existence.

They remain within the sporangia which are of two types:

  • Microsporangia
  • Megasporangia

Hence, the correct option is C.
NCERT Reference: Page no. 39 of topic “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 11

Read the following five statements (A to E) and select the option with all correct statements: [2015]

(A) Mosses and Lichens are the first organisms to colonize bare rock.
(B) Selaginella is a homosporous pteridophyte.
(C) Coralloid roots in Cycas have VAM.
(D) Main plant body in bryophytes is gametophytic, whereas in pteridophytes it is sporophytic.
(E) In gymnosperms, male and female gametophytes are present within sporangia located on the sporophyte.

Solution:
  • The thalli of lichens can adhere to the surface of the rock and absorb moisture from the atmosphere; therefore, these colonize the bare surfaces of rocks first. These lichens produce acids that corrode the rock and their thalli collect windblown soil particles among them that help in formation of a thin film of soil. 
  • The adult plant body of bryophyte represents the gametophyte. A short-lived sporophyte occurs as a parasite on the gametophyte. In gymnosperms, a leafy green sporophyte generates cones containing male and female gametophytes; female cones are bigger than male cones and are located higher up in the tree. 
  • The coralloid roots contain symbiotic cyanobacteria (blue-green algae), which fix nitrogen and, in association with root tissues, produce such beneficial amino acids as asparagine and citrulline. 

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Topics “3.2 BRYOPHYTES” and “3.4 GYMNOSPERMS” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 12

Gemmae are present in:

Solution:

Asexual reproduction in liverworts takes place by fragmentation of thalli, or by the formation of specialised structures called gemmae (sing. gemma). Gemmae are green, multicellular, asexual buds, which develop in small receptacles called gemma cups located on the thalli. The gemmae become detached from the parent body and germinate to form new individuals.

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Page no. 35 of topic “3.2.1 Liverworts” of chapter 3.

QUESTION: 13

From evolutionary point of view, retention of the female gametophyte with developing young embryo on the parent sporophyte for some time, is first observed in:         (2019)

Solution:

In Pteridophytes, megaspore is retained for some times in female gametophyte. However, the permanent retention is required for seed formation and hence seed is not formed.
That's why Pteridophytes are said to be precursors of seed habit.
Hence, the correct option is D.

NCERT Reference: Page no. 36 of topic “3.3 PTERIDOPHYTES” of chapter 3.

QUESTION: 14

Which one of the following statements is wrong? [2015 RS]

Solution:
  • Rhodophytes or red algae contain chlorophyll which is masked by phycobilin pigments bound to proteins.
  • The chloroplasts in red algae resemble cyanobacteria both biochemically and structurally.
  • Food reserves are stored outside of the chloroplasts as floridean starch whereas mannitol is the stored food in Phaeophyceae. 

Hence, the correct answer is option C.

NCERT Reference: Page no. 33 of topic “3.1.3 Rhodophyceae” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 15

Male gametes are flagellated in: [2015 RS]

Solution:
  • Male gametes are flagellated in Ectocarpus (phaeophyceae). They possess heterokont and lateral flagella.
  • Ectocarpus is a brown alga. It is abundantly found throughout the world in cold waters. The male gametes typically contain a single chloroplast with a pyrenoid and a prominent concave eye spot, into which the swelling of the posterior flagellum (the photoreceptor) fits.

General intracellular structure of Ectocarpus siliculosus:

Hence, the correct option is B.

NCERT Reference: Page no. 33 of topic “3.1.2 Phaeophyceae” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 16

Which one of the following shows isogamy with non-flagellated gametes? [2014]

Solution:

In Spirogyra, sexual reproduction occurs through conjugation. Gametes are non flagellated morphologically similar but physiologically different (isogamy with physiological anisogamy). 

Isogamy with non-flagellated gametes is found in spirogyra:

Hence, the correct option is D.

NCERT Reference: Page no. 30 of topic “3.1 ALGAE” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 17

Which one of the following is wrong about Chara? [2014]

Solution:

Chara is a multicellular green alga. Sexual reproduction in Chara is oogamous.

  • The male sex organ is a spherical structure which is yellow in color and is called antheridium or globule.
  • The female sex organ is oval shaped green colored structure and is called oogonium or nucule.
  • Most species of Chara are monoecious i.e. globule and nucule are present on the same plant. 
  • Globule and nucule are present at the nodes with globule present below the nucule i.e. oogonium are present at the upper portion and antheridium is present at the lower portion.

Hence, statement 'Upper antheridium and lower oogonium' is incorrect among all the given statements. 

Chara-green algae:

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 18

An alga that can be employed as food for a human being is: [2014]

Solution:
  • Chlorella is an attractive potential food source now-a-days because it is high in protein and other essential nutrients.
  • When dried, it contains about 45% protein, 20% fat, 20% carbohydrate, 5% fibre and 10% minerals along with vitamin. It is mainly used as a food supplement for astronauts.


Fig: Chlorella

Hence, the correct option is B.
NCERT Reference: Page no. 32 of topic “3.1 ALGAE” of chapter 3 of NCERT.

QUESTION: 19

In the prothallus of a vascular cryptogam, the antherozoids and eggs are made at different times. as a result: [2007]

Solution:

In the prothallus of a vascular cryptogamic plant, maturation of antherozoids and eggs takes place at different times and is known as an outbreeding device. As a result of which self-fertilization is prevented and cross-fertilization occurs.
Hence, the correct option is D.

QUESTION: 20

 Which of the following is responsible for peat formation?    [2006]

Solution:

Peat is mainly an accumulation of partially decayed vegetation or organic matter and Sphagnum accumulations can store water since both living and dead plants can hold large quantities of water and living matter like meat for long-distance transport inside their cells hence it is responsible for peat formation.

Schematic of Sphagnum plants:


Schematic of Sphagnum plants. The Sphagnum plant consists of a stem,... |  Download Scientific Diagram

Hence, the correct option is D.
NCERT Reference: Page no. 35 of topic “3.2 BRYOPHYTES” of chapter 3 of NCERT.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code