Test: Cell Cycle And Cell Division- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Cell Cycle And Cell Division- 2


Description
This mock test of Test: Cell Cycle And Cell Division- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Cell Cycle And Cell Division- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Cycle And Cell Division- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Cell Cycle And Cell Division- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Cycle And Cell Division- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many chromosomes are present in the each cell of the onion root tip?

Solution: Yes. each cell of an onion possesses 8 chromosomes.
QUESTION: 2

Dinoflagellates possess condensed chromosomes even in interphase, their nucleus is called

Solution:

Dinoflagellates are unicellularprotists which exhibit a great diversity of form. They possess condensed chromosomes even during interphase. Their nucleus is called as mesokaryon.

QUESTION: 3

Astral body are formed of

Solution:

Astral body are formed of microtubules. Astral bodies are produced by centriole during cell division and attach with centromere of the chromosome.

QUESTION: 4

The small disc shaped like structures occur in the centromere are called as

Solution:

Small disc-shaped structures at the surface of the centromeres are called kinetochores. These structures serve as the sites of attachment of spindle fibres (formed by the spindle fibres) to the chromosomes.

QUESTION: 5

Human ------------- do not divide after birth.

Solution:

Human nerve cells do not divide after birth. The length of nerve cells increases with increase in body size but not the number of nerve cells.

QUESTION: 6

In animal cells, during G2 phase

Solution:

During the G2 phase, proteins are synthesised in preparation for mitosis while cell growth continues.

QUESTION: 7

Division of nucleus without being followed by cytokinesis results into

Solution:

If cytokinesis doesn't take place after karyokinesis, formation of daughter cells from the parent cell doesn't take place. The parent cell will have more than one nucleus, which are supposed to be present in daughter cells.

If it's a plant cell, cell plate formation doesn't take place.

If it's an animal cell, a furrow doesn't appear.

Cytokinesis means division of cytoplasm. So, the cytoplasmic division doesn't take place after the division of nucleus(karyokinesis).

Hence, the correct answer is Option D.

QUESTION: 8

Plant mitosis is generally controlled by

Solution:

In plant cell, mitosis cell division is generally controlled by cytokinin hormone. Auxinis also required for cell division in plant.

QUESTION: 9

Arrange the order of events taking place in anaphase II stage of meiosis:
a. Metaphase plate spilts
b. Each chromosome moves away from equatorial plane
c. Centromeres split and chromatids separate.
d. Chromatids move to opposite poles

Solution:

During anaphase stage, metaphase plate splits and each chromosome moves away from equatorial plane splitting the centromere and separate chromatids which move to opposite poles.

QUESTION: 10

In diploid cells,each homologous chromosome consists of

Solution:

In Diploid cells, each homologous chromosome consists of one paternal and one maternal chromosomethat fuse together during fertilization of gametes.

QUESTION: 11

The resting phase is otherwise called as

Solution:

The interphase, though called the resting phase, is the time during which the cell is preparing for divisionby undergoing both cell growth and DNA replication in an orderly manner.

QUESTION: 12

Which of the following phases in mitosis is in correct order?

Solution:

Mitosis is also divided into four stages namely prophase, metaphase, anaphase and telophase.

QUESTION: 13

During mitosis ER and nucleolus begin to disappear at

Solution:

During mitosis, Endoplasmic Reticulum (ER) and nucleolus begin to disappear at early prophase and these are not observed in late prophase. 
So the correct answer is 'Late prophase'.

QUESTION: 14

Which one is not a significance of meiosis division?

Solution:

Meiosis cell division results into number of chromosome reduce to half, recombination of genes and formation of spores and gametes.

QUESTION: 15

Polyploidy is the property of

Solution:

Polyploidy is the condition in which more than one set of chromosome is present in one cell. It is the property of increasing the number of chromosomes sets of the cell.

QUESTION: 16

In animal cells, the mitotic division is seen in

Solution:

option C diploid somantic cells is correct answer. 

Explanation:-

In animals, mitotic cell division is only seen in the diploid somantic cells. 


Reason :- The plants can show mitosis divisions in both  haploid and diploid cells

QUESTION: 17

In the metaphase stage, the chromosomes are made up of

Solution:

At metaphase stage, the chromosome is made up of two sister chromatids, which are held together by the centromere.

QUESTION: 18

In animal cells, Cytokinesis takes place by furrow deepening centripetally and formation of two daughter cells. This method is known as

Solution:

In animal cell, cytokinesis takes place by furrow deepening centripetally and formation of two daughter cells. This method of cytokinesis is known as cleavage cytokinesis.

QUESTION: 19

In telophase I, which of the following event takes place?

Solution:

In telophase I, the nuclear membrane and nucleolus reappear.Meiosis II is similar to mitosis.

QUESTION: 20

Lampbrush chromosome where two homologous chromosome with several chiasmata with several loops in chromatic region is found in

Solution:

Egg yolk contains lampbrush chromosome where two homologous chromosomes with several chiasmata with several loop in chromatic region is found.

QUESTION: 21

In which stage, the cells remain metabolically active but do not proliferate?

Solution:

The quiescent stage (G0) of the cell cycle. Cells in this stage remainmetabolically active but no longer proliferate unless called on to do so.

QUESTION: 22

The nuclear structures disappear during

Solution:

During prophase, the chromosomes condense, the nucleolus disappears, and the nuclear envelope breaks down.

QUESTION: 23

An alkaloid widely used in plant breeding for doubling the chromosome number also known as ‘mitotic poison’ is

Solution:

Colchicine is an alkaloid used in plant breeding for doubling of chromosomeby inhibiting cytokinesis. It is also called as mitotic poison.

QUESTION: 24

Synapsis occurs between

Solution:

Synapsis occur between two homologous chromosome during zygotene phase of prophase of meiosis I due to presence of synaptical complex between homologous chromosomes.

QUESTION: 25

Number of chromosome and amount of DNA content per cell change during

Solution:

Number of chromosome changes during anaphase of meiosis I and amount of DNA content increaseduring S-phase of cell cycle.