Test: Excretory System (Human Physiology) - 1


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Excretory System (Human Physiology) - 1


Description
This mock test of Test: Excretory System (Human Physiology) - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Excretory System (Human Physiology) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Excretory System (Human Physiology) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Excretory System (Human Physiology) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Excretory System (Human Physiology) - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The retroperitoneal kidney is -

Solution:

The word "retroperitoneal" means behind peritoneum which means the kidney is behind peritoneum or we can say kidney is between peritoneum and body wall. As the kidney is present on the dorsal side of body, the kidney must be attached to the body wall on the dorsal side, so only the ventral side is left exposed which is covered by peritoneum.

QUESTION: 2

Workers in deep mines usually suffer from dehydration because

[AFMC 83]

Solution:

In mines there is high temperature and  water is lost along with salts in the form of sweat so dehydration occurs.

QUESTION: 3

Loops of Henle occurs in

[CPMT 89]

Solution:

All parts of nephron other than loop of henle lie in the cortex of kidney but the loop of henle lie in medulla of kidney

QUESTION: 4

Excretion is

[CPMT 80]

Solution:

Excretion is the process by which the body gets rid of waste products and the nitrogenous by-products of metabolism. Through excretion, organisms control osmotic pressure, the balance between inorganic ions and water, and maintain acid-base balance. The process thus promotes homeostasis.

Excretion is the disposal of overabundance particles, water, and metabolic squander from the body. As in all life forms, excretion in creepy crawlies serves to advance the suitable guideline (homeostasis) of the intracellular condition as the way to organismal prosperity and endurance.

Hence, the right answer is option b "removal of useless  substances present in excess."

QUESTION: 5

In mammals the urinary bladder opens into

[DPMT 85]

Solution:

The urinary bladder is the organ that collects urine excreted by the kidneys before disposal by urination. Urine enters the bladder via the ureters and exits via the urethra.

QUESTION: 6

Excretory product of mammals is

[CPMT82]

Solution: Mammals is ureolatic so urea is produced.
QUESTION: 7

Malpighian corpuscles occur in

[CPMT 87]

Solution:

Malpighian corpuscles are a number of small, round, deep-red bodies in the cortex of the kidney, each communicating with a renal tubule. Malpighian corpuscles average about 0.2 mm in diameter. Each capsule is composed of two parts: a central glomerulus and a glomerular capsule or Bowman's capsule. The corpuscles are part of a filtering system through which nonprotein components of blood plasma enter the tubules for urinary excretion.

QUESTION: 8

Part not belonging to uriniferous tubule is -

[AIPMT 94]

Solution:

From the option given glomerulus do not belong to uriniferous tubule. Each nephron is about 6 cm long and is divided into two parls : Bowman's capsule and nephric or uriniferous tubule. Glomerulus is a group of about 50 capillaries. Its capillary wall has numerous minute pores, so the permeability of glomerular membrane increases 100-500 times as high as that of usual capillary. While Henle's loop, DCT and collecting tubules are part of uriniferous tubule.

QUESTION: 9

Henle's loop is found in

[BIH. PMT 94]

Solution:

In the kidney, the loop of Henle (or Henle's loop, Henle loop, nephron loop or its Latin counterpart ansa nephroni) is the portion of a nephron that leads from the proximal convoluted tubule to the distal convoluted tubule.

QUESTION: 10

Uriniferous tubules occur in

[MP PMT 94]

Solution:

The basic functional unit of the kidney is the uriniferous tubule. This is a continuous tubule, which can be divided into a nephron (3 to 4 cm in length) and a collecting duct (2 cm long). Each collecting duct receives urine from several nephrons and carries the urine through a renal pyramid to the renal pelvis.

QUESTION: 11

The two kidneys lie in man

[MP PMT 95]

Solution:

The left kidney lies at a higher level than the right kidney because of the presence of liver on top of the right kidney.

QUESTION: 12

A notch present on the medial side of kidney is known as

Solution:

This fissure is a hilum that transmits the vessels, nerves, and ureter. From anterior to posterior, the renal vein exits, the renal artery enters, and the renal pelvis exits the kidney.

QUESTION: 13

Functional & structural unit of kidney is -

Solution:

Nephron, which separate the  water and ions from the blood and filter the waste molecules and resend the wanted molecules to the blood. Nephron function through ultrafiltration

QUESTION: 14

Nephron is also known as

Solution:

Nephron consists of a cup-shaped structure at one end called the Bowman's capsule. It extends into a long urinary tubule,that is surrounded by a network of renal capillaries. The urinary tubules of nephrons in each kidney join to form a common tube called the ureter.

QUESTION: 15

Nephron is made up of

Solution:

It is composed of a renal corpuscle and a renal tubule. The renal corpuscle consists of a tuft of capillaries called a glomerulus and an encompassing Bowman's capsule.The capsule and tubule are connected and are composed of epithelial cells with a lumen. A healthy adult has 0.8 to 1.5 million nephrons in each kidney.

QUESTION: 16

Which is false

Solution:

Renin- is the term used in RAS system in excretion to control glomerular blood pressure. Rennin-is the term used in digestion which is present in stomach of infants.

QUESTION: 17

Which of the following is the part of kidney ?

Solution:

The kidneys are highly vascular (contain a lot of blood vessels) and are divided into three main regions: renal cortex (outer region which contains about 1.25 million renal tubules), renal medulla (middle region which acts as a collecting chamber), and renal pelvis (inner region which receives urine through the major calyces).

QUESTION: 18

The elimination of the insoluble CaPO4 takes place by

Solution:

The calcium ions bind to the phosphates and are present in the dietary food. Sometimes, calcium phosphate are also consumed as an antacid. The calcium phosphate is a salt which is insoluble in water. The calcium ions are absorbed by the cells of the intestine as per the requirement. The excess of calcium and phosphate ions are excreted by the large intestine in the form of feces.

QUESTION: 19

Henle's loop is located in

Solution:

Loop of Henle. The Loop of Henle (LoH) is a long, straight, tubular segment connecting the proximal tubule to the distal convoluted tubule and lies parallel to the collecting ducts. The LoH descends from the cortex or medulla (depending on the size/length of the nephron) into the papilla of the kidney.
The loop of Henle is located in the medulla of the kidneys, it is the next step in the renal tubule process after the proximal tubule.

QUESTION: 20

"Homeostasis" term was proposed by

Solution:

The concept of the regulation of the internal environment was described by French physiologist Claude Bernard in 1865, and the word homeostasis was coined by Walter Bradford Cannon in 1926.

QUESTION: 21

Inner wall of urinary bladder is composed of

Solution:

The inner lining of the urinary bladder is a mucous membrane of transitional epithelium that is continuous with that in the ureters. The second layer in the walls is the submucosa, which supports the mucous membrane. It is composed of connective tissue with elastic fibers.

QUESTION: 22

Bile pigments are formed in

Solution:

That liver forms bile pigment but the question arises when spleen gets involved. spleen is considered as the graveyard of RBC, so when the damaged, ruptured RBC get stuck in spleen they break down into simpler substances and one of the break down products are bile pigments

QUESTION: 23

 Excretory material are formed in

Solution:

Excretory formed in every body cell. blood takes the all excretory material & it is purified through the kidney every body cell has the unwanted materials which is not required by the cell.

QUESTION: 24

Sulphates phosphates and carbonates of calcium are excreted by

Solution:

Most kidney stones are calcium stones, usually in the form of calcium oxalate, phosphate, or maleate. Urinary sulfate is a reflection of dietary protein intake, particularly meat, fish, and poultry, which are rich in sulfur-containing amino acids methionine and cysteine. Urinary sulfate can be used to assess dietary protein intake for nutritional purposes. A protein-rich diet has been associated with an increased risk for stone formation. Some patients form stones that are composed of a mixture of magnesium, ammonium, phosphate, and calcium carbonate, which is known as struvite. These stones form as a result of infection with certain types of bacteria that can produce ammonia.

QUESTION: 25

Pyramids in kidney of frog are

Solution:

Renal pyramids are cone-shaped tissues of the kidney placed in the medullary region. The broad end of the pyramid faces the renal cortex, and its apex, or papilla, points internally. The pyramids appear striped because they are formed by straight parallel segments of nephrons and collecting ducts. These renal or kidney pyramids are absent in frog. 

QUESTION: 26

 Pyramids in kidney of man are

Solution:

The cut surface of kidney made of Cortex, Medulla, Renal Pyramids (papillae), Major/Minor Calyces, and Pelvis that empties into the Ureter.  The kidney is divided into 12 lobes, each consisting of a pyramid, of Medullary and Cortical Tissue.  The Basic Unit of Kidney Structure is the NEPHRON made up of Glomerulus surrounded by Bowman’s Capsule, and the renal tubules.

QUESTION: 27

What is the cause that right kidney is at slightly lower level than the left kidney in human being

Solution:

In humans, the kidneys are located in the abdominal cavity. The right kidney is placed at a slightly lower level than the left kidney in order to accommodate the largest gland/organ of the body, the liver. The liver bulges out on the right side of the body and then, tapers off to the left.

QUESTION: 28

External sphincter of male urethra in human being is found in :–

Solution:

The male external sphincter muscle of urethra (sphincter urethrae): located at inferior to the prostate (at the level of the membranous urethra) in males is a secondary sphincter to control the flow of urine through the urethra.hope its help thanks for asking question

QUESTION: 29

Renal papilla is the part of :–

Solution:

Kidney, with renal papilla labeled at upper right. The renal papilla is the location where the renal pyramids in the medulla empty urine into the minor calyx in the kidney. Histologically it is marked by medullary collecting ducts converging to form a papillary duct to channel the fluid.

QUESTION: 30

In human minor calyx number is :–

Solution:

The minor calyces surround the apex of the renal pyramids. Urine formed in the kidney passes through a renal papilla at the apex into the minor calyx; two or three minor calyces converge to form a major calyx, through which urine passes before continuing through the renal pelvis into the ureter.

Similar Content

Related tests