Test: Excretory System (Human Physiology) - 2


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Excretory System (Human Physiology) - 2


Description
This mock test of Test: Excretory System (Human Physiology) - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Excretory System (Human Physiology) - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Excretory System (Human Physiology) - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Excretory System (Human Physiology) - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Excretory System (Human Physiology) - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

(a) The conversion of a protein waste, the ammonia into urea, occurs in

(b) Urea is synthesised in

[CPMT 1998]

Solution:

Urea is formed in the liver by a cyclic process called a urea cycle of ornithine cycle or Knely Henseleit cycle. The amino acids that are not needed in the body are deaminated by an enzyme oxidase, producing ammonia NH3. Ammonia is toxic and quickly changes to urea.

QUESTION: 2

In cortex area of kidney all structure are found except :–

Solution:

The Malpighian corpuscle (i.e., glomerulus and Bowman's capsule), PCT (proximal convoluted tubule) and DCT (distal convoluted tubule) of the nephron are situated in the cortical region of the kidney, whereas the loop of Henle dips into the medulla. 
The DCTs of many nephrons open into a straight tube, called as collecting duct, many of which converge and open into the renal pelvis through medullary pyramids in the calyces. Thus, collecting ducts are not found in the cortex of the kidney.
So, the correct answer is option C.

QUESTION: 3

Which pair is correct-

[AIPMT 2000]

Solution:

Eliminate options B ,C and D
as they are incorrect - saliva helps in mixing of food,sebum are secreted by oil glands on skin and is not related to sexual attraction and humerus are forelimbs.
Hence, option A is correct.  
Sweating helps in cooling the body temperature, and therefore in summer we sweat more.

QUESTION: 4

Malpighian corpuscles are present in :–  

  [RPMT 2001]

Solution:
QUESTION: 5

The blood vessel taking blood into Bowman's capsule is

Solution:
QUESTION: 6

In rabbit and humans, the kidney is

[BHU 82, CPMT 91]

Solution:

The metanephric kidneys are a paired compact organ whose functional units are nephrons. The nephrons filter initial urine from the blood, reabsorbing water and nutrients, and secrete wastes, producing the final urine, which is expelled. In rabbit and humans, the kidney is metanephric.

QUESTION: 7

Brush border is characteristic of

[AIPMT 90]

Solution:
QUESTION: 8

Vasa rectae are tubular capillaries around

Solution:
QUESTION: 9

Diameter of the renal afferent arterioles is

Solution:
QUESTION: 10

The afferent and efferent vessels are

Solution:

The afferent vessel and efferent arteriole is arterial in nature. The renal artery enters the kidney and breaks into several arteriole. The arteriole enters the glomerulus as afferent arteriole and supplies oxygenated, urea loaded blood to the glomerulus. The blood is filtered out by ultrafiltration and the deoxygenated blood leaves the glomerulus as efferent arteriole. The efferent arteriole further breaks into capillaries and forms vasa recta which further joins to form the renal vein.

The correct answer is option 'A'.

QUESTION: 11

Bowman's capsule is lined by

Solution:

The Bowman's capsule has an outer parietal layer composed of simple squamous epithelium. The visceral layer, composed of modified simple squamous epithelium.

QUESTION: 12

Loop of Henle is found in

Solution:
QUESTION: 13

Incomplete loop of Henle is found in

Solution:
QUESTION: 14

Complete loop of Henle is found in

Solution:
QUESTION: 15

Mammals are characterised by

Solution:
QUESTION: 16

Podocyte are present in

Solution:
QUESTION: 17

Mesonephric kidney develops from

Solution:

Mesonephros develops by the formation of mesonephric tubules from the intermediate mesoderm, it is the principal excretory organ during early embryonic life (4—8 weeks). Metanephros arises caudal to the mesonephros at five weeks of development; it is the permanent and functional kidney in higher vertebrates.

QUESTION: 18

Kidney is

Solution:
QUESTION: 19

Cortex and medulla region in frog kidney are

Solution:
QUESTION: 20

Which type of kidneys are found in amphibian

[RPMT 2002]

Solution:
QUESTION: 21

Difference between glomerular filtrate and plasma is of

[DPMT 85]

Solution:
QUESTION: 22

 Excretory products of mammalian embryo are eliminated by-

[CPMT-81, APMS 85]

Solution:
QUESTION: 23

A condition of failure of kidney to from urine is called -

[DPMT 84]

Solution:
QUESTION: 24

Diuresis is the condition in which

[CPMT 90]

Solution:

Diuresis is a condition of production of excessive urine. It is a condition when kidney filters more excess of liquids. It is caused due to reduced reabsorption of fluids in the kidney. It can be caused due to excess of blood glucose level during diabetics. The excess glucose can accumulate and block the reabsorption of water. It is also caused during hypercalcaemia where excess of calcium accumulates in the blood. The kidneys may increase urine output in order to balance calcium levels. So, the correct answer is “The excretion of volume of urine increases”.

QUESTION: 25

Effective filtration pressure in the glomerulus in kidney of man is about

[CPMT 90]

Solution:

Modification of ultrafiltrate, by reabsorption and secretion, transforms it into urine. Glomerular pressure is about 75 millimeters of mercury (10 kPa). It is opposed by osmotic pressure (30 mmHg, 4.0 kPa) and hydrostatic pressure (20 mmHg, 2.7 kPa) of solutes present in capsular space.

QUESTION: 26

The filtrate from the glomerulus contains

[CPMT 75]

Solution:

Glomerular filtrate: The plasma fluid that filters out from glomerular capillaries into Bowman's capsule of nephrons is called glomerular filtrate. It is a non colloidal part and possess urea, water, glucose, amino acid, vitamins, fatty acid, uric acid, creatin, creatinine, toxins, salts etc.

R.B.Cs, W.B.Cs, platelets and plasma proteins are the colloidal part of the blood and 'do not filtered out from glomerulus. Glomerular filtrate is isotonic to blood plasma.     

QUESTION: 27

Nitrogenous waste products are eliminated mainly as -

[AIPMT 91]

Solution:

Animals that excrete excess nitrogen in the form of ammonia are called ammonotelic. Excretion of ammonia occurs in aquatic animals (aquatic invertebrates, fishes, larvae, permanently aquatic amphibia). The route of ammonia diffusion in these animals is through skin, gills or kidneys. In mammals and semi terrestrial adult amphibians, urea is a major nitrogenous excretory product, therefore these animals are called ureotelic.

QUESTION: 28

Which blood vessel contains the least amount of urea

[CPMT 84]

Solution:
QUESTION: 29

Ammonia is the main nitrogenous excretory material in

[DPMT 85]

Solution:

The process of excreting ammonia is ammonotelism. Many bony fishes, aquatic amphibians, frog larva i.e., tadpole and aquatic insects are ammonotelic in nature. Ammonia, as it is readily soluble, is generally excreted by diffusion across body surfaces or through gill surfaces (in fish) as ammonium ions. Kidneys do not play any significant role in its removal.

QUESTION: 30

Presence of RBC in urine is called

[DPMT 84]

Solution:

Similar Content

Related tests