Test: Families of Angiosperm


43 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Families of Angiosperm


Description
This mock test of Test: Families of Angiosperm for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 43 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Families of Angiosperm (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Families of Angiosperm quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Families of Angiosperm exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Families of Angiosperm extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Myrosin in plant parts is characteristic of -

Solution:

Cruciferous vegetables are unique as they are rich sources of glucosinolates, sulfur-containing compounds that impart a pungent aroma and spicy (some say bitter) taste. The hydrolysis of glucosinolates by a class of plant enzymes called myrosinase results in the formation of biologically active compounds, such as indoles and isothiocyanates. Myrosinase is physically separated from glucosinolates in intact plant cells. However, when cruciferous vegetables are chopped or chewed, myrosinase comes in contact with glucosinolates and catalyzes their hydrolysis. 

QUESTION: 2

Ebracteate flowers mainly found in -

Solution:

Cruciferae flowers - The structure of the flowers is extremely uniform throughout the family. They have four free saccate sepals and four clawed free petals, staggered. They can be dissymmetric or slightly zygomorphic, with a typical cross-like arrangement (hence the name Cruciferae). 
They have six stamens, four of which are longer and are arranged in a cross-like the petals and the other two are shorter (tetradynamous flower). The pistil is made up of two fused carpels and the style is very short, with two lobes. Superior ovary. The flowers form ebracteate racemose inflorescences, often apically corymb-like. Flowers that do not have bracts at the base of pedicel (stalk of flower) are called as ebracteate flowers. Flowers of Solanaceae, Malvaceae and Liliaceae are bracteate flowers.
Therefore, the correct answer is option C.

QUESTION: 3

Placentation of cruciferae plant is -

Solution:

Placentation of cruciferae plant is parietal. The placentas are in the ovary wall within a non-sectioned ovary. It has a compound carpel.
Therefore, the correct answer is option A.

QUESTION: 4

Mustard oil is obtained from -

Solution:

Mustard oil is a vegetable oil and is obtained from seeds of the mustard plant. The oil is extracted from clean and sound mustard seeds, which belong to species namely campestris, juncea or napus varieties of brassica.

QUESTION: 5

In Cruciferae the two carpels in each flowers are placed -

Solution:

Flowers of family crucifera are tetradynamous at the same time they have actinomorphic so considering overall characteristics the arrangement has to be in the way as keeping two petals transveraly.

QUESTION: 6

Cherianthus cheiri is used in -

Solution:

Cheiranthus cheiri is used in Bronchitis and fever.

Cheiranthus cheiri are tonic , diuretic , aphrodisiac and expectorant and are useful in dry bronchitis. They are a good remedy for fever and eye injuries .Cheiranthus cheiri flowers are used in paralysis and impotence.  

QUESTION: 7

''Halima" a medicinal plant belongs to family -

Solution:

Brassicaceae or Cruciferae is a medium-sized and economically important family of flowering plants commonly known as the mustards, the crucifers, or the cabbage family.

QUESTION: 8

Edible part of knol khol is -

Solution:

Kohlrabi, also known as knol-khol or German Turnip, is a stout, round, tuberous vegetable in the Brassica family, the family that also includes cabbage, broccoli, cauliflower, kale, collard greens and brussels sprouts. This stem vegetable is native to Europe. Knol knol is a perennial, cool season vegetable. It is grown all over the temperate climates for its succulent round shaped modified stem as well for its turnip-flavored top greens. The plant requires well-drained fertile soil and average sun light to flourish. Its edible stem attains maturity and ready for harvest in 55-60 days after sowing. Approximate weight is 150 g. Being a modified stem-vegetable, kohlrabi is less prone for cracking and has a good standing ability for up to 30 days even after maturity. So, edible part of knol khol is stem and not roots, leaves and inflorescence. 
Therefore, the correct answer is option D.

QUESTION: 9

The botanical name of 'black mustard' is –

Solution:

Brassica nigra, the black mustard, is an annual plant cultivated for its black or dark brown seeds, which are commonly used as a spice. It is native to tropical regions of North Africa, temperate regions of Europe, and parts of Asia.

QUESTION: 10

Fibres are usually obtained from the members of -

Solution:
QUESTION: 11

Urena repanda is used for hydrophobia belongs to the family -

Solution:

The genus Urena is in the family of Malvaceae. It is the major group Angiosperms (flowering plants). Roots and bark of Urena repanda are used to cure hydrophobia, a dreaded disease caused by bite of mad dog. Well-known members of this family include okra, cotton, and cacao.

QUESTION: 12

Which of the following is not a seed surface fiber-

Solution:
QUESTION: 13

Red shoe polish is obtained from -

Solution:

The flowers of Hibiscus rosa-sinensis (China rose) are edible and are used in salads in the Pacific Islands. The flower is additionally used in hair care as a preparation. It is also used to shine shoes in certain parts of India. It can also be used as a pH indicator. When used, the flower turns acidic solutions to a dark pink or magenta color and basic solutions to green. 

In Indonesia, these flowers are called as kembang sepatu, which literally means shoe flower.
Red shoe polish is not obtained from China jute, Indian rose and Gul-e-khaira. Therefore, the correct answer is option B. 

QUESTION: 14

In malvaceae the placentation is -

Solution:

The ovary is superior, with axial placentation, with capitate or lobed stigma. The flowers have nectaries made of many tightly packed glandular hairs, usually positioned on the sepals.

QUESTION: 15

Aestivation of petals in family Malvaceae is -

Solution:

The petals in family Malvaceae show twisted aestivation. In twisted aestivation, the petals or the sepals overlap the margin of the next petal or sepal respectively, such that every petal has one margin inside and one margin outside. For example, Hibiscus rosa-sinensis.

QUESTION: 16

Characteristic feature of Malvaceae family is -

Solution:

The anther which contains only one lobe is called as monothecous anther. Monothecous anthers are bisporangiate (contain two pollen sacs). The characteristic feature of Malvaceae family is monothecous anthers.

QUESTION: 17

Cymose inflorescences commonly occurs in -

Solution:

In determinate (cymose) inflorescences, the youngest flowers are at the bottom of an elongated axis or on the outside of a truncated axis. At the time of flowering, the apical meristem (the terminal point of cell division) produces a flower bud, thus arresting the growth of the peduncle.

QUESTION: 18

Spinous xerophytic herb belonging to solanceae is-

Solution:

Spinous means having spines/ thorns, xerophytic means adaptation of plants in less of dry conditioned area. Therefore, Solanum xanthocarpum shows both the characters of this Solanaceae family.

QUESTION: 19

Coffee plant belongs to –

Solution:

Coffea is a genus of flowering plants whose seeds, called as coffee beans, are used to make coffee. It is a member of the Rubiaceae family. They are shrubs or small trees native to tropical and southern Africa and tropical Asia. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 20

Atropa belladona is obtained from –

Solution:

Atropa Belladonna is a poisonous plant also called deadly nightshade. Its roots, leaves and fruits contain alkaloids: atropine, hyocyamine and scopolamine. The risk of poisoning in children is important because of possible confusion with other berries.

QUESTION: 21

Drug "Henbane" is obtained from -

Solution:

Henbane is a drug obtained from the Hyoscyamus niger, a weed that has sticky serrated leaves and dullish yellow, funnel-shaped flowers. The fruits contain tiny black seeds. The plant and seeds contain hyoscine, hyoscyamine, atropine, and scopolamine (tropane alkaloids). Henbane is cultivated as a source of alkaloids for the pharmaceutical industry. Drugs based on henbane alkaloids are applied in modern medicine as painkillers and antispasmodics. The plants name means "killer of hens" in old English.

QUESTION: 22

'Rat-ki-Rani' belongs to family -

Solution:

Rat- ki- rani belongs to family solanaceae because it fulfills the characteristics of this family like the plant is herb or shrub, they have alternate leaves, flowers are solitary or in cymes (inflorescence), axillary or terminal (bud position), flowers are pentamerous (5 petals), actinomorphic (radial symmetry), hypogynous (floral parts situated below carpel), hermaphrodite (male and female both in same flower), calyx is persistent, gamosepalous, corolla gamopetalous (fused petals forming tube or funnel), campanulate (bell- shaped flower), stamens are epipetalous (androecium anther is attached with the petals of the flower), gynoecium is bicarpellary (having 2 carpels), syncarpous, ovary is obliquely placed, axile placentation; swollen placentae,  ovules many in each locules and fruit is either capsule or berry.

QUESTION: 23

Inulin found in Dahlia tuberous roots is a –

Solution:

Inulin consists of soluble dietary fiber and insoluble dietary fiber, which is undigested carbohydrate produced by inulin extraction from local red dahlia tuber . Extraction of inulin was carried out through gelatinization by heating at a temperature of 90 degreeC for 30 minutes at pH 5 and 10, respectively, then precipitated with ethanol to obtain inulin and continued with characterization by infrared spectroscopy (FT-IR). Based on FT-IR spectral analysis, the results showed characteristic absorption bands of inulin structure, OH stretch (3350 cm-1) and carbonyl (1645 cm-1).

QUESTION: 24

Which family yields poor man's protein -

Solution:

Poor man's protein comes from the family Papilionaceae of the flowering plants. Also known as Fabaceae or Leguminosae, these are commonly referred to as the legume or the pea family and are economically very important. This family with its extraordinary diversity of legumes there is a wide variety of edible vegetables provide to make up the protein content in the daily food basket. 

QUESTION: 25

Sleeping movements commonly occur in plants of family -

Solution:

Sleeping movements commonly occur in plants of family Leguminosae. The periodic closing and opening of plant organs, predominantly petals, during the day and night. Sleep movements are among the nyctinastic movements produced by the alteration of day and night. They are caused by change in illumination (photonasty) and change of temperature (thermonasty) such changes cause the flowers and inflorescences of many plants to open and close at certain hours.

QUESTION: 26

Which of the following genera is characterised by the production of geocarpic fruits -

Solution:

Geocarpy is "an extremely rare means of plant reproduction".  In it, plants produce diaspores within the soil. Geocarpy is most frequent in tropical or semi-desert areas. The best-known example is the peanut, Arachis hypogaea.

QUESTION: 27

Blue dye is obtained from the leaves of -

Solution:

The indigo/blue dye comes from a leguminous plant of the Indigofera genus. Only two species are used commercially as a dye, Indigofera tinctoria and Indigofera suffructiosa. Indigofera tinctoria, also called true indigo, is a species of plant from the bean family that was one of the original sources of indigo dye. Dye is obtained from the processing of the plant's leaves. They are soaked in water and fermented in order to convert the glycoside indican naturally present in the plant to the blue dye indigotin. 
Thus, the correct answer is option A.

QUESTION: 28

In family papilionaceae, 5 petals form a unique association, In which 3 different element participate, these are vexilium, alae & carina. What is the number of these elements -

Solution:

The flowers of family papilionaceae have a bilateral symmetry with the corolla consists of five petals. A single, large, upper petal is known as the banner. The semi- cylindrical base of the banner embraces and compresses two equal and smaller lateral wings. The wings in turn enclose a pair of small keel petals, that are situated somewhat lower than the wings, but are inferior to them. They have concave sides and correspond with the shape of the wings. The two kneel petals are fused at their bases or stuck together to form a boat- shaped structure that encloses the essential flower organs, namely the androecium and gynoecium. Typically these flowers have a vexillary aestivation which shows 3 element parts 1, 2, 2 respectively.

QUESTION: 29

Universal zygomorphy occurs in

Solution:

The flowers that can be divided into two equal halves by one or more plane but not all vertical planes cut them into equal halves are termed as zygomorphic flowers. They have sepal or petal or perianth of different sizes and shapes. Subfamily Papilionaceae is characterized by flowers having butterfly-shaped corollas with single large posterior petal termed as vexillus, two lateral petals and one anterior keel which are arranged in vexillary aestivation. Thus, they can be cut into two equal halves by single plane and are universal zygomorphic. Solanaceae, Mimosoideae, and Malvaceae families have actinomorphic flowers that can be divided into two equal halves by any vertical plane as they have sepal,petal and perianth of same size and shape.

QUESTION: 30

Botanical name of 'Ashok' is -

Solution:

Neem tree is mainly cultivated in the Indian subcontinent. Neem is a member of the mahogany family, Meliaceae. It is known by the botanical name Azadirachta indica (A. Saraca indica) A. Juss.

QUESTION: 31

Haematoxylon compechianun, the heart wood of which yields dye 'haematoxylin' belongs to -

Solution:

This is one of the oldest and most important dyes. It is obtained from the heartwood of Haematoxylon campechianum, a small, thorny tree legume of Mexico. The purple-red dye is known as haematoxylin and is used in its natural state or with a mordant.

QUESTION: 32

Tamarindus indica belongs to the family -

Solution:

Tamarind (Tamarindus indica) is a leguminous tree in the family Fabaceae and subfamily Caesalpiniaceae indigenous to tropical Africa. The genus Tamarindus is a monotypic taxon, having only a single species. The tamarind tree produces edible, pod-like fruit which are used extensively in cuisines around the world.
Tamarindus indica does not belongs to the family Papillionaceae and Mimosaceae.
So, the correct answer is 'Caesalpiniaceae'.

QUESTION: 33

Pepo fruit is related to family

Solution:

Pepo (berries) is a type of fleshy fruit. They are simple fruit created from a single ovary. In pepo, the berry skin is leathery as in Cucurbitaceae family.

QUESTION: 34

Fruit lomentum is characteristic feature of the sub family -

Solution:

Legume is a dehiscent fruit that develops like a follicle and dehisce along two sutures, it is also termed as pod. A modified legume that dehisces along transverse constrictions is termed as lomentum.
Papilionadae has legume fruit with very hard seed coat.
Caesalpinioideae has legume or pod, rarely lomentum.
Mimosoideae has legume or lomentum (mostly) with very hard seed coat. Leguminosae has legume or pod fruit.

QUESTION: 35

Floral formula K(4-5) C4-5 Aα Grepresenting which family / sub / family-

Solution:
QUESTION: 36

"Stipules modified into thorns" in family -

Solution:

The Mimosoideae are trees, herbs, lianas, and shrubs that mostly grow in tropical and subtropical climates. They comprise a clade, previously placed at the subfamily or family level in the flowering plant family Fabaceae.

QUESTION: 37

In which of the families the stamens are in two whorls and epiphyllous -

Solution:
QUESTION: 38

Raticide Urginia indica belongs to family –

Solution:

Urginea indica Kunth. is a rare, threatened and endangered medicinal plant that belongs to Liliaceae family and commonly called as sea onion or jangli pyaz in India. Urginea is one of the extremely interesting polytypic genera with about 100 species and is represented in India by nine species.

QUESTION: 39

Maximum fats in seeds of -

Solution:

The peanut or groundnut (Arachis hypogaea) is a species in the family Fabaceae. Peanuts can be eaten raw, used in recipes, made into oils, textile materials and peanut butter as well as many other uses. In general, peanut products are considered safe for human use, although there are insufficient studies about peanut aflatoxins and uses for cosmetics. Peanut oil is often used in cooking, because it has a mild flavour and a relatively high smoke point. Due to its high monounsaturated content, it is considered healthier than saturated oils and is resistant to rancidity.
There are several types of peanut oil including aromatic roasted peanut oil, refined peanut oil, extra virgin or cold pressed peanut oil and peanut extract.
In the United States, refined peanut oil is exempt from allergen labelling laws. This oil is obtained from seeds of Arachis hypogeaOryza sativa is rich in carbohydrates. Cicer arietinum is rich in proteins. Hibiscus esculentus (okra) seeds does not contains fats. 
Thus, the correct answer is option A.

QUESTION: 40

In family liliaceae flowers are -

Solution:

Liliaceae flowers - Hermaphroditic, actinomorphic (radially symmetric) or slightly zygomorphic (bilaterally symmetric), pedicellate (on a short secondary stem), generally large and showy but may be inconspicuous (Medeoleae). Bracts may (bracteate) or may not (ebracteate) be present. The perianth is undifferentiated (perigonium) and biseriate (two whorled), formed from six tepals arranged into two separate whorls of three parts (trimerous) each, although Scoliopus has only three petals, free from the other parts, but overlapping.
Liliaceae gynoecium - Superior ovary (hypogynous), syncarpous (with fused carpels), with three connate (fused) carpels and is trilocular (three locules, or chambers) or unilocular (single locule, as in Scoliopus and Medeola). There is a single style and a three lobed stigma or three stigmata more or less elongated along the style. There are numerous anatropous (curved) ovules which display axile placentation (parietal in Scoliopus and Medeola), usually with an integument and thinner megasporangium. 
Therefore, the correct answer is option A

QUESTION: 41

Garlic is useful in reducing -

Solution:

Both raw and cooked garlic helps to control high blood pressure. Garlic has blood thinning properties which helps to improve cardiac health. Garlic also helps to force out excess sodium and water from the body, and into the urine. This effect takes pressure off an overworked heart and helps to decrease blood pressure.

QUESTION: 42

Placentation in Mimosa pudica -

Solution:
QUESTION: 43

Smilax belongs to -

Solution:

Related tests