Test: Mineral Nutrition- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Mineral Nutrition- 1


Description
This mock test of Test: Mineral Nutrition- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Mineral Nutrition- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral Nutrition- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Mineral Nutrition- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral Nutrition- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Hydroponics refers to growing plant in

Solution:

The technique of growing plants in a nutrient solution is known as hydroponics.

QUESTION: 2

Zn2+ is an activator of

Solution:

Zn2+ is an activator of alcohol dehydrogenase and Mo of nitrogenase during nitrogen metabolism.

QUESTION: 3

Those essential element which occur in 1-10 mg/g of dry matter are

Solution:

The correct option is Option A.

Macroelements (Macronutrients) are those essential elements which are present in easily detectable quantities, 1-10 mg per gram of dry matter. Macroelements are usually involved in the synthesis of organic molecules and development of osmotic potential. They are nine in number — C, H, O, N, P, K, S, Mg and Ca.

QUESTION: 4

Influx and efflux of H+ ions inside the cell change the

Solution:

pH of a solution is depends upon hydrogen ions concentration. Influx and efflux of H+ ions inside the cell change the pH of solution present in soil.

QUESTION: 5

Nitrification involves

Solution:

In nitrification, ammonia is first converted to nitrites (NO2-) and then to nitrates. During nitritation, nitrosomonas convert NH3 (ammonia) into NO2 (nitrogen dioxide). The chemical equation for this process is 

NH3 + 1.5 O2 --> NO2- + H+ + H20. 

The second part of the nitrification process is called nitration.

QUESTION: 6

It is the technique of growing plants in above-ground strands provided with fine mist of normal solution.

Solution:

Aeroponics is the technique of growing plants in above ground strands provided with fine mist of normal solution. It is used to know the deficiency symptoms of minerals.

QUESTION: 7

Which is an important constituent of protein involved in transfer of electrons?

Solution:

Plants obtain iron in the form of ferric ions (Fe3+). It is required in larger amounts in comparison to other micronutrients. It is an important constituent of proteins involved in the transfer of electrons like ferredoxin.

QUESTION: 8

Which two minerals are not needed by the majority of plants but very much needed by almost all animals?

Solution:

Sodium and Iodine minerals are not needed by the majority of plants but sodium and iodine minerals are very much needed by almost all animals. Sodium play important role in nervous system and iodine for synthesis thyroxine hormone.

QUESTION: 9

Minerals present in the soil are absorbed by

Solution:

Most of the minerals present in soil can enter plants through roots.

QUESTION: 10

The process of decomposition organic nitrogen into ammonia is known as

Solution:

Decomposition of organic nitrogen of dead plants and animals into ammonia is called ammonification.Some of this ammonia volatilises and re-enters the atmosphere but most of it is converted into nitrate by soilBacteria.

QUESTION: 11

Plant with zinc deficiency show reduced biosynthesis of

Solution:

Plants obtain zinc as Zn2+ ions. It activates various enzymes,especially carboxylases. It is also needed in the synthesis of auxin.If there is deficiency in zinc to plants then it leads to reduced synthesis of auxin.

QUESTION: 12

The ion which activates many enzymes involved in photosynthesis,respiration, nitrogen metabolism is

Solution:

It is absorbed in the form of manganous ions (Mn2+). Itactivates many enzymes involved in photosynthesis, respiration and nitrogen metabolism.

QUESTION: 13

In plant, nitrate is reduced to ammonia state in two steps. In second step electrons are donated by

Solution:

During ammonification process involve conversion of nitrate into ammonia. This process involves two steps. Second steps require electron that is donated by Ferredoxin.

QUESTION: 14

Entry of ions into cells is called

Solution:

Entry of ions into cells is called influx. Influx takes place actively against the concentration gradient by utilization of energy through plasmodesmata of plant cells.

QUESTION: 15

Name the best known symbiotic nitrogen fixing bacterium is

Solution:

N2−fixing bacteria, especially roots of legumes, can fix this atmospheric nitrogen into biologically usable forms. Nitrogen fixation requires a strong reducing agent and energy in the form of ATP. Nitrogen-fixation is accomplished with the help of nitrogenfixingmicrobes mainly rhizobium.

QUESTION: 16

Element present in middle lamella

Solution:

Calcium is required by meristematic and differentiating tissues. During cell division it is used in the synthesis of cell wall, particularly as calcium pectate in the middle lamella.

QUESTION: 17

Micronutrients are otherwise called as

Solution:

Micronutrients or trace elements, are needed in very small amounts(less than 10 mole Kg –1 of dry matter). These include iron, manganese, copper, molybdenum, zinc, boron, chlorine and nickel.

QUESTION: 18

Most active nitrogen fixer in Rice field is

Solution:

Rice field contains large number of nitrogen fixing algae and bacteria. In which Aulosira fertilissima is most active nitrogen fixer in the rice field.

QUESTION: 19

Which one of the following organism help in absorption of phosphorus from soil by plants

Solution:

Glomus is a kind of algae found in soil. This organism help in absorption of phosphorous form soil by plants.

QUESTION: 20

The nitrogen exists as two nitrogen atoms joined by

Solution:

Nitrogen exists as two nitrogen atoms joined by a very strong triple covalent bond (N ≡ N).

QUESTION: 21

The most abundant element found in plants is

Solution:

Carbon is generally present in plant tissues in large amounts and mainly obtained from CO2 and H2O.

QUESTION: 22

The elements involved in delay of flowering if their concentration is low are

Solution:

Some elements like N, S, Mo delay flowering if their concentration in plants is low.

QUESTION: 23

Which one is not a reason of mineral depletion in the soil?

Solution:

Mineral deficiency is soil may be due to use of high yielding varieties, non-rotation of crops and leeching of minerals. Growing leguminous plants do not deplete the mineral in soil.

QUESTION: 24

Element required for germination of pollen grain is

Solution:

Elements play important role in completing life cycles of plants. Element required for germination of pollen grain is Boron.

QUESTION: 25

The process of conversion of nitrogen in to ammonia is known as

Solution:

The process of conversion of nitrogen (N2) toammonia is termed as biological nitrogen fixation.

Similar Content

Related tests