Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements


Description
This mock test of Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral Requirement Of Plants, Essential Mineral Elements extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not an essential element?

Solution:

Essential elements are those element which are absolutely necessary for supporting normal growth and reproduction of plants, thhe elements are specific in their action and are directly involved in the nutrition of the plant potassium is macroelement, zinc and iron are microelement. Iodine and sodium are essential for animals and are not required by most of the plants however, iodine is found in certain marine algae.

QUESTION: 2

Which is essential for root hair growth?

Solution:

Calcium is an important constituent of middle lamellae in plants, where it is present as calcium pectate. Hence, actively growing regions of calcium like stem tip and root hairs essentially require calcium.

QUESTION: 3

The most abundant element present in plants is

Solution:

Carbon is one of the macronutrients present in the plants. It is the most abundant element found in plants. Carbon is a constiuent of organic compounds. It is one of the non-mineral element. Carbohydrates like sugars, starches and cellulose are the important organic compounds composed of carbon present in plants.
So, the correct answer is 'Carbon'

QUESTION: 4

Plants can be grown in

Solution:

Plants can be grown in ‘water or soil without essential nutrients'.
Plants require fundamental supplements for development, physiological changes, and other critical exercises. Soil having basic supplements is reasonable for plant development. Plants can likewise be developed in water having every single fundamental supplement.

QUESTION: 5

Zn, Mo, Fe and Cu are

Solution:

A trace element is any chemical element that is present in minute amounts in an environment or ecosystem.
Although a plant's primary nutritional needs are mostly met through nitrogen, phosphorus, and potassium (NPK), they also require small amounts of other elements as well.

QUESTION: 6

Which one of the following is not an essential element for plants?

Solution:
QUESTION: 7

Which one of the following is a micronutrient in plants?

Solution:

Plants require seventeen essential mineral elements which can be grouped into two classes based on the amount required- 
Macronutrients (required in large amount) and micronutrient (required in small amounts).
The essential macronutrients are carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorous, potassium, sulphur, magnesium, calcium and essential micronutrients are iron, molybdenum, boron, chlorine, copper, zinc, nickel and manganese.

QUESTION: 8

The middle lamella mainly contains

Solution:

A plant cell is characterised by the presence of a cellulosic cell wall outside the cell membrane. The cell wall is dead at maturity. The cell walls of adjacent cells are joined together by the presence of cementing middle lamella. The middle lamella comprises of calcium pectate.

QUESTION: 9

Which of the following is a macronutrient?

Solution:
QUESTION: 10

The macronutrients which are an essential component of all organic compounds and yet not obtained by plants from soil are

Solution: Carbon is obtained by photosynthesis as a gas.