Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology )


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology )


Description
This mock test of Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology ) for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology ) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology ) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology ) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pancreas, Kidney, Skin, Glands ,Pheromones (Endocrine System, Human Physiology ) extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Glucagon is secreted by :-

Solution:
QUESTION: 2

A hormone with seat of activity in liver-changing glucose into glycogen is produced by :-

Solution:
QUESTION: 3

Estrogen is secreted by :-

Solution:

Estrogens are produced primarily by the ovaries. They are released by the follicles on the ovaries and are also secreted by the corpus luteum after the egg has been released from the follicle and from the placenta. The stimulation for secretion of estrogen comes from the Luteinizing hormone (LH) from anterior pituitary gland. The estrogen is synthesized in the theca interna cells in the ovary.

QUESTION: 4

Androgens are secreted by :-

Solution:
QUESTION: 5

Ovulation in mammals occurs mainly under the influence of :-

Solution:
QUESTION: 6

Which gland is both exocrine as well as endocrine

Solution:
QUESTION: 7

Chemical structure of man's insulin was studied by

Solution:

He studied human insulin protein is composed of 51 amino acids and has a molecular mass of 5805 Da (Da is Dalton, unit of molar mass). It is a dimer of an A- chain and a B- chain, which is linked together by disulfide bonds. 

QUESTION: 8

Oversecretion of glucagon causes :-

Solution: The surplus glucose appears in urine and this condition is called as glycosuria when glycosuria is detected hyperglycemia is established, chronic disorder diabetes mellitus is indicated in this condition as much as 280millimoles/l of glucose is found in urine.
QUESTION: 9

Glucagon is secreted by :-

Solution:
QUESTION: 10

 Insulin by chemical nature is :-

Solution:
QUESTION: 11

If ovaries from a pregnant woman are removed in 4th month of pregnency then :-

Solution: Ya,C is correct because after 6 weeks enough secretion of projestron, estrogens is started from placenta, so during this time if we cut the overt then it will be no effect on embryo.
QUESTION: 12

Leydig cells are meant for :-

Solution:

Leydig cells, also known as interstitialcells of Leydig, are found adjacent to the seminiferous tubules in the testicle. They produce testosterone in the presence of luteinizing hormone (LH).

QUESTION: 13

Secretion of estrogen is controlled by :-

Solution:

The synthesis and secretion of estrogens is stimulated by follicle-stimulating hormone (FSH), which is, in turn, controlled by the hypothalamic gonadotropin releasing hormone (GnRH). High levels of estrogens suppress the release of GnRH (bar) providing a negative-feedback control of hormone levels.

QUESTION: 14

Immediate cause of induction of ovulation in human female is large in plasma surge of :-

Solution:

FSH is primarily involved in stimulating the growth of ovarian follicles, while LH induces ovulation. At ovulation, the ovum or egg is released and the ruptured follicle is transformed into a corpus luteum, which secretes progesterone as its main product.

QUESTION: 15

Bombycol is a pheromone secreted by the body of

Solution:
QUESTION: 16

Stimulation of uterine contraction during child birth is brought about by :-

Solution:

Stimulation of uterine contraction during childbirth is brought about by Oxytocin.

The two main actions of oxytocin in the body are contraction of the womb (uterus) during childbirth and lactation. Oxytocin stimulates the uterine muscles to contract and also increases production of prostaglandins, which increases the contractions further. Oxytocin is also present in men, playing a role in sperm movement and production of.testosterone by the testes.

QUESTION: 17

 Progesterone hormone is secreted from :-

Solution:

Progesterone is one of the progesterone steroid hormones. It is secreted by the corpus luteum, a temporary endocrine gland that the female body produces after ovulation during the second half of the menstrual cycle. Progesterone prepares the endometrium for the potential of pregnancy after ovulation.

QUESTION: 18

The "erythropoietin" hormone regulates :-

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following help in communication with the other members of the same species

Solution:

Pheromones are chemicals capable of acting like hormones outside the body of the secreting individual, to impact the behavior of the receiving individuals. There are alarm pheromones, food trail pheromones, sex pheromones, and many others that affect behavior or physiology.

QUESTION: 20

Bombycol is pheromones which was studied first by

Solution:

Bombykol was first discovered by Adolf Butenandt in 1959, it was the first pheromone to be characterized chemically. Minute quantities of this pheromone can be used per acre of land to confuse male insects about the location of their female partners.

QUESTION: 21

Presence of "HCG" in urine of female confirm :-

Solution:

A pregnancy test is used to determine if a woman is pregnant. This is done by analysing a sample of a woman’s urine or blood for the presence of human chorionic gonadotropin (HCG). HCG is a hormone produced by the placenta and is usually only present in a woman’s body when she is pregnant. A pregnancy test is usually performed when a health professional or a woman suspects she is pregnant, or before using clinical services which may interfere with a pregnancy. Pregnancy tests are also used for other, less common reasons, such as diagnosing abnormally progressing pregnancies and gestational trophoblastic disease (molar pregnancy).

QUESTION: 22

One of the following is volatile :-

Solution:

Pheromones are categorized as releasers and primers. A releaser pheromone has an immediate effect on the behaviour of the recipient, whereas a primer pheromone affects the recipients physiology, producing an effect on behaviour after a period of time. The characteristics of a pheromone are determined by the pheromones function and the context in which it is used. To have an effect at a distance from the producer, the compound must be volatile, enabling it to be readily dispersed.

QUESTION: 23

Injection Insulin to an animal leads to increased :-

Solution:

option ( c)  Glucose level of cells. 

Explanation :- 

Insulin is secreted by islets of Langerhans of the pancreas and serves to lower the blood glucose level by stimulating the uptake of glucose by cells, specifically muscle cells,liver cells and adipose tissue cells.So, the glucose  level of cells is increased.

QUESTION: 24

The structure and amino acid sequence of the hormone insulin was discovered by :-

Solution:
QUESTION: 25

Pheromones secreted by :-

Solution:

In humans, pheromones are secreted onto our skin through the apocrine glands (sometimes called as human scent glands). These are similar to eccrine glands but the apocrine glands secrete a more oily substance. The apocrine glands are normally associated with hairy areas, such as armpits and the crotch area, and are also usually accompanied by eccrine glands, which help to disperse the pheromone secretions. Apocrine glands are activated at puberty, along with hair growth in the axillary (armpit) regions and crotch, which increase the surface area for pheromone dispersal.
 

QUESTION: 26

Which hormone has anti insulin effect :-

Solution: Glucagon and insulin is antagonistic hormone.
QUESTION: 27

"Geradiol" is a pheromone of :-

Solution:

A pheromone is a chemical an animal produces, which changes the behavior of another animal of the same species (animals include insects). Pheromones invoke a specific response in other membranes like recognition, warning and attraction. Examples of sex pheromone is Bombykol (silkworm), Queen substance (honey bee), Civetone (cat), Muskkone (muskdeer); aggregation pheromones Geradiol (honey bee).

QUESTION: 28

One of the following is pheromone :-

Solution:

A pheromone is a chemical an animal produces, which changes the behavior of another animal of the same species (animals include insects). Pheromones invoke a specific response in other membranes like recognition, warning and attraction. Examples of sex pheromone is Bombykol (silkworm), Queen substance (honey bee), Civetone (cat), Muskkone (muskdeer); aggregation pheromones Geradiol (honey bee).

QUESTION: 29

Estrogen is secreted by :-

Solution:
QUESTION: 30

The "Estrogen" secretion is controlled by :-

Solution: