Test: Pituitary Gland (Endocrine System)


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Pituitary Gland (Endocrine System)


Description
This mock test of Test: Pituitary Gland (Endocrine System) for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Pituitary Gland (Endocrine System) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pituitary Gland (Endocrine System) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Pituitary Gland (Endocrine System) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pituitary Gland (Endocrine System) extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pituitary gland does not control the secretory activity of :-

Solution:

Thyroid stimulating hormone (TSH) and adrenocorticotropic hormone (ACTH) are secreted by an anterior pituitary gland that targets thyroid gland and adrenal cortex respectively to produce their hormones. Interstitial cell-stimulating hormone (ICSH) promotes secretion of androgens from testes. Secretory activity of adrenal medulla is under control of sympathetic nerve fibers of the nervous system.

QUESTION: 2

Which of the following controls spermatogenesis :-

Solution:
QUESTION: 3

Which is called "Master gland" of the body :-

Solution:
QUESTION: 4

Damage to thymus in children may lead to

Solution:
QUESTION: 5

Neurohypophysis secretes :-

Solution:
QUESTION: 6

Hormone secreted by pituitary gland is chemically

Solution:

The pituitary gland is a small gland that sits in the sella turcica (‘Turkish saddle’), a bony hollow in the base of the skull, underneath the brain and behind the bridge of the nose. The pituitary gland has two main parts, the anterior pituitary gland and the posterior pituitary gland. The gland is attached to a part of the brain (the hypothalamus) that controls its activity. The anterior pituitary gland is connected to the brain by short blood vessels. The posterior pituitary gland is actually part of the brain and it secretes hormones directly into the bloodstream under the command of the brain. 

QUESTION: 7

The same hormone can be known by various names given in which set :-

Solution:

Antidiuretic hormone (ADH) is secreted by the posterior pituitary gland and targets nephrons to increase water reabsorption and thereby decreasing water content in urine. The man-made form of ADH hormones is named as vasopressin which is administered to the patient with diabetes insipidus. Thu, the correct answer is C.

QUESTION: 8

Growth hormone is produced in :-

Solution:

Growth hormone (GH), also called somatotropin or human growth hormone, peptide hormone secreted by the anterior lobe of the pituitary gland. It stimulates the growth of essentially all tissues of the body, including bone.

QUESTION: 9

Gonadotrophic hormone is produced by :-

Solution:

Gonadotropins are the trophic glycoprotein hormones synthesized in and secreted from gonadotropes, the least abundant cell type of all the anterior pituitary gland.

QUESTION: 10

The hormones FSH and LH are together called :-

Solution:

The hormones FSH and LH are together called as gonadotropin hormones. They are called the gonadotropins as they stimulate gonadal activity. The anterior pituitary (pars distalis) releases following gonadotrophic hormones:
Follicle stimulating hormone (FSH): In males, FSH regulates spermatogenesis (formation of sperms) and in females, FSH stimulates growth and development of ovarian follicles and secretion of estrogen hormone.
Luteinizing hormone (LH): In males, LH is also called ICSH (interstitial cell-stimulating hormone) which stimulates testes to synthesize and secrete androgens (testosterone). It activates Leydig cells of the testes to secrete testosterone. In females, LH stimulates the ovulation of the fully matured Graafian follicles and also maintains the corpus luteum, formed from the remnants of Graafian follicles after ovulation. The corpus luteum secretes progesterone and some estrogen under the action of LH.
So, the correct answer is 'Gonadotropic hormone'.

QUESTION: 11

Gigantism and acromegaly are due to :-

Solution:

Gigantism and acromegaly occur when the pituitary gland makes too much growth hormone (hyperpituitarism) due to a tumor on the gland. The difference between acromegaly and gigantism is that acromegaly occurs in adults, typically between the ages of 30 and 50. Hence, option A is correct.

QUESTION: 12

Gorilla like man with large head and hands and protruding Jaws is produced due to :-

Solution:

Over secretion of growth harmone (somatotripin) is causes acromagale due to this deasese gorilla like appearance occurs.due to low secretion of growth harmone causes gigantism also called as pituitary dwarf.

QUESTION: 13

If amount of ADH decrease in blood, micturition :-

Solution:

Micturition is the process of urination. The kidneys respond to ADH by conserving water and producing urine that is more concentrated. If there is too little ADH or the kidneys do not respond to ADH, then too much water is lost through the kidneys. Thus the micturition increases. The urine produced is more dilute than normal and the blood becomes more concentrated. This can cause excessive thirst, frequent urination, dehydration, and high blood sodium (hypernatremia).

QUESTION: 14

Urine concentration is controlled by :-

Solution:

Regulation of Urine Concentration and Volume Antidiuretic hormone (ADH) is produced by the pituitary gland to control the amount of water that is reabsorbed through the collecting of urine.

QUESTION: 15

The follicle stimulating hormone is secreted from :-

Solution:

Anterior lobe of pituitary gland secrete many type of hormone some are :
FSH - follicle stimulating hormone
LH - leutinizing hormone
ACTH and GH
they are some important hormone which secreted from pituitary gland.

QUESTION: 16

Pituitary gland is under control of :-

Solution:
QUESTION: 17

"Sella turcica" is a :-

Solution:

Sella trucia or 'Turkish saddle' is a depression in the floor of the mammalian skull in the sphenoid (Basi spenoid) bone in which the pituitary gland is lodged. It is also found in skull of chimpanzees, gorilla etc.

QUESTION: 18

Vasopressin is responsible for :-

Solution:

Vassopressin/antidiuretic hormone (ADH) is secreted by posterior pituitary gland and targets nephron tubules to increase water reabsorption and thereby decreasing water content in urine while increasing that of blood. Increased water concentration in blood raises blood volume and blood pressure. Under conditions of lower blood pressure, vasopressin secretion is inhibited. MSH stimulates melanin production from melanocytes. Follicle stimulating hormone (FSH) regulates oogenesis and spermatogenesis. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 19

The main function of prolactin hormone is to :-

Solution:

Prolactin, also called as luteotropic hormone (LTH) or luteotropin, is a protein hormone produced by the pituitary gland of mammals, that acts with other hormones to initiate secretion of milk by the mammary glands. 

QUESTION: 20

The hormones of neurohypophysis are formed in :-

Solution:

Neurohypophysis (pars nervosa) also known as posterior pituitary, stores and releases two hormones called oxytocin and vasopressin, which are actually synthesised by the hypothalamus and are transported axonally to neurohypophysis.

QUESTION: 21

I.C.S.H. in male acts on :-

Solution:

The actions of interstitial cell stimulating hormone in men include:

- Stimulating testosterone production from the interstitial cells of the testes (Leydig cells);

- Interstitial cell stimulating hormone (and also follicle stimulating hormone) are essential for the maturation of spermatoza - i.e. mature male sex cells.

QUESTION: 22

Hypophysis cerebri is the other name of :-

Solution: Pituitary gland. Located at the base of the brain, the pituitary gland is protected by a bony structure called the sella turcica of the sphenoid bone.

The term hypophysis (from the Greek for “lying under”)—another name for the pituitary—refers to the gland's position on the underside of the brain.
QUESTION: 23

The embryonic ectodermal evagination of stomodaeum which gives rise to part of pituitary glands is called :-

Solution:

The pituitary is a compound organ. It is formed in the embryo by an ectodermal evagination of the stomodaeum, called Rathke's pouch which finally fuses with a ventral down growth of the infundibulum to form a pituitary gland or hypophysis cerebri.

QUESTION: 24

Which of the following hormone helps in facultative water reabsorption by nephrons :-

Solution:
QUESTION: 25

Hormone of hypothalamus - are called :-

Solution:

It synthesizes and secretes certain neurohormones, called releasing hormones or hypothalamic hormones, and these in turn stimulate or inhibit the secretion of hormones from the pituitary gland.

QUESTION: 26

Diabetes insipidus disease is caused due to the deficiency of hormone produced by :-

Solution:

Diabetes insipidus is a pathological endocrine condition characterized by excessive thirst and excessive production of very dilute urine. The disorder is caused by a lack of antidiuretic hormone (vasopressin) or a blocking of its action. This hormone, produced by the hypothalamus, regulates the kidney's conservation of water and production of urine through its ability to stimulate reabsorption of water by the kidneys. Hence, Option A.

QUESTION: 27

FSH & LH is a :-

Solution:

The gonadotropins, a family of closely related glycoprotein hormones, include follicle stimulating-hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH) which are produced by the same pituitary cells, the gonadotrophs and chorionic gonadotropin (CG) which is of placental origin.

QUESTION: 28

Herring bodies are found in :-

Solution:

Herring bodies are very large swellings in the axons of the neurosecretory neurons that innervate the posterior pituitary gland.

Neurohypophysial axons often terminate as Herring bodies , but these ”end bulbs” lack the ultrastructural characteristics of release sites – in particular, they are typically engulfed by glial processes and do not directly contact the basal lamina lining the perivascular space.

QUESTION: 29

One of the following is homologus to pituitary gland of vertebrates :-

Solution:

The vestibule contains ciliated tracts of muller’s organs, an excretory organ and a shallow groove that is probably homologous to the pituitary gland in vertebrates. 
In ascidian (sea-squirts), the tunicate has very simple nervous systems, which could be represented as ganglion below the sub neutral gland, which was thought to produce substances similar to hypophyseal substances.

QUESTION: 30

MSH Produced by the pars intermedia of pituitary causes in lower vertebrates :-

Solution:

In lower vertebrates (fish, amphibians) MSH from the pars intermedia is responsible for darkening of the skin, often in response to changes in background color. This color change is due to MSH stimulating the dispersion of melanin pigment in dermal (skin) melanophore cells.