Test: Plant Kingdom


20 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Plant Kingdom


Description
This mock test of Test: Plant Kingdom for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant Kingdom (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Kingdom quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant Kingdom exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Kingdom extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The scientific name of organisms should be written as

Solution:

Mangiferaindica. Here, Mangifera is a generic name while indica is a specific name.hence, the correct option is Genus species.

QUESTION: 2

In which organism protoplasm and cellular structure is absent

Solution:

The protoplasm and cellular structure is absent in Virus. Virus consists of genetic material (DNA or RNA) along with a capsule of protein without any cellular structure.

QUESTION: 3

Triticum aestivum belongs to:

Solution:

Poaceae, formerly called Gramineae, grass family of monocotyledonous flowering plants, a division of the order Poales. The Poaceae are the world’s single most important source of food. They rank among the top five families of flowering plants in terms of the number of species, but they are clearly the most abundant and important family of the Earth’s flora. They grow on all continents, in desert to freshwater and marine habitats, and at all but the highest elevations. Plant communities dominated by grasses account for about 24 percent of the Earth’s vegetation.

QUESTION: 4

Which genus has large number of closely related species

Solution:

A genus consists of large number of closed related species. Genus Solanum consist of larger of common species that includes, potato, tomato, Brinjalect.

QUESTION: 5

Each statement in the key is called

Solution:

The keys are based on the contrasting characters generally in a pair called couplet. Manuals are useful in providing information for identification of names of species found in an area. Monographs contain information on any one taxon. Hence, the correct option is Lead.

QUESTION: 6

The first step in taxonomy is

Solution:

The basics of taxonomy is identification, naming and classification of organisms are universally evolved under international codes. Hence, the correct option is Identification.

QUESTION: 7

Living organism show internal growth due to addition of materials and formation of cells inside the body. Such a method is called

Solution:

The method in which living organism show internal growth due to addition of materials and formation of cells inside the body is called intussusception.

QUESTION: 8

What is the difference between the taxonomic categories of division and phylum?

Solution:

In case of plants, classes with a few similar characters are assigned to a higher category called division, whereas phylum was used to refer animals. Hence, the correct option is Division refers to plants whereas phylum refers to animals.

QUESTION: 9

Carolus Linnaeus is associated with

Solution:

Carolus Linnaeus is associated with Binomial nomenclature in which name of the organism consists of genus name and species name.

QUESTION: 10

Which contains the actual account of habitat and distribution of plants of a given area?

Solution:

Manuals are useful in providing information for identification of names of species found in an area. Monographs contain information on any one taxon. Catalogue is also other means of recording descriptions which helps in correct identification. Hence, the correct option is Flora.

QUESTION: 11

Hierarchical classification refers to

Solution:

Classification is not a single step process but involves hierarchy of steps in which each step represents a rank or category. Hence, the correct option is To rank one above the other.

QUESTION: 12

Example of interspecific hybrid is

Solution:

Tigon and liger are produced by hybridization of two interspecific species. Although hybridization generally takes place between same species.

QUESTION: 13

The housefly belong to order

Solution:

Dipteran, any member of an order of insects containing the two-winged or so-called true flies. Although many winged insects are commonly called flies, the name is strictly applicable only to members of Diptera.

QUESTION: 14

The first Biosphere Reserve established in India is

Solution:

The Nilgiri Biosphere reserve is the first biosphere reserve established in India. Biosphere reserves are set to protect the flora and fauna of particular area that houses large number of wild animals.

QUESTION: 15

Which of the following statement is CORRECT with respect to nomenclature?

Solution:

All of the above are the universal rules of binomial nomenclature. Hence, the correct option is All of the above.

QUESTION: 16

Choose the CORRECT sequence of taxonomic categories in descending order

Solution:

In biological classification, living organisms are arranged in taxonomic ranks in a hierarchy descending as follows;
Division —> Class —> Order —> Family —> Genus —> Species

QUESTION: 17

Which of the following is the scientific name of wheat?

Solution:

The genus of wheat is “Triticum” and the species of the cultivated wheat is “aestivum” and
therefore the scientific name of wheat is Triticum aestivum

QUESTION: 18

Preservative liquid used for storing fleshy organs is

Solution:

Preservatives are the substances used to preserve the food biological specimens to prevent the damage. Formalin is the one of the preservatives used to preserve biological specimens. Formalin is used for the preservation of biological specimen. Formalin is 30-40% of water in Formaldehyde or methanol.

QUESTION: 19

In a scientific name, the name of the author is printed in

Solution:

Name of the author appears after the specific epithet, i.e., at the end of the biological name and is written in an abbreviated form, e.g., MangiferaindicaLinn. It indicates that this species was first described by Linnaeus. Hence, the correct option is Abbreviated.

QUESTION: 20

The highest categories of classification is

Solution:

The taxonomic hierarchy Kingdom → Phylum/Division → Class → Order → Family → Genus → Species. Hence, the correct option is Kingdom.

Similar Content

Related tests