Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions


27 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 27 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Plants 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The enzymes hexokinase which catalyses glucose to glucose-6-phosphate in glycolysis is inhibited by glucose-6-phosphate. This is an example of [1996]

Solution:

Competitive inhibition is the reversible inhibition of enzyme activity due to presence of substrate analogues. Non competitive inhibition is the reduction of enzyme activity by a factor that has no real structural similarity with the substrate. Allosteric inhibition  is reversible  noncompetitive inhibition occurring in case of allosteric enzymes. Herein the inhibitors are the products or intermediates of reactions catalyzed by the enzymes. Hence it is also called end product inhibition or feedback inhibition.

QUESTION: 2

Krebs cycle occurs in [1996]

Solution:

The enzyme involved in Krebs cycle are localized in the mitochondrial matrix.

QUESTION: 3

Fermentation is anaerobic production of [1996]

Solution:

Fermentation is referred to as the decomposition of organic compounds, anaerobically by enzymes yielding alcohol, organic acids; gases etc.

QUESTION: 4

The mechanism of ATP formation both in chloroplast and mitochondria is explained by[1997]

Solution:

According to the chemiosmotic theory the energy liberated during electron transport performs the osmotic work of  accumulating H+ ions, conserving energy in building a proton gradient, which is used to build ATP from ADP and inorganic phosphate.

QUESTION: 5

In Krebs cycle FAD participates as electron acceptor during the conversion of [1997]

Solution:

In the conversion of succinyl Co A to succinic acid, energy liberated during hydrolysis of succinyl CoA is used in synthesis of  GTP. For the conversion of alfa-ketoglutarate to succinyl CoA, NAD+ and CoA are required. Conversion of fumaric acid to malic acid involves simple hydration. FAD participates in conversion of succinic acid to fumaric acid.

QUESTION: 6

Site of respiration in bacteria is [1997]

Solution:

Mesosome.
Mesosomes are the invaginations of the plasma membrane that can form into vesicles. They are found to be present in both gram-positive and gram-negative bacteria. Mesosomes may play a role in cell wall formation during cell division and/or chromosome replication and distribution and/or electron transfer systems of respiration. 

QUESTION: 7

Maximum usable energy per mol of glucose metabolised will be generated during [1999]

Solution:

The energy yield during aerobic respiration (36 ATP) is 18 times of that  during anaerobic respiration ( 2 ATP).

QUESTION: 8

Net gain of ATP molecules during aerobic respiration is [1999]

Solution:

During aerobic respiration, 38 ATP molecules are gained. If specifically aerobic respiration in eukaryotes is asked, then the answer would be 36 ATP because 2 ATP molecules are produced by which accepts the form 2 NADH molecules produced in glycolysis

QUESTION: 9

How many ATP molecules are produced by aerobic oxidation of one molecule of glucose? [2002]

Solution:

38 ATP molecules are produced by aerobic oxidation of glucose.

QUESTION: 10

In alcoholic fermentation [2003]

Solution:

In alcohol fermentation triose phosphate is the electron donor while acetaldehyde is the electron acceptor.

QUESTION: 11

During anaerobic digestion of organic waste, such as in producing biogas, which one of the following is left undegraded ? [2003]

Solution:

Lignin is a complex polymer of phenylpropane units, which are crosslinked to each other with a variety of different chemical bonds.

QUESTION: 12

Which one of the following concerns photophosphorylation ? [2003]

Solution:

Photophosphorylation refers to addition of phosphate in the presence of light.

QUESTION: 13

n which one of the following  do the two names refer to one and the same thing ? [2003]

Solution:

TCA cycle is so called because the first stable product formed is a tricarboxylic acid molecule that is citric acid. Hence the name citric acid cycle . It is also called the Krebs cycle.

QUESTION: 14

In glycolysis, during oxidation electrons are removed by [2004]

Solution:

ATP is the energy currency in all cells. Glyceraldehyde 3 - phosphate is reduced during glycolysis. Molecular oxygen is the terminal electron acceptor in ETS.

QUESTION: 15

Chemiosmotic theory of ATP synthesis in the chloroplasts and mitochondria is based on:[2005]

Solution:

The enzyme responsible for oxidative phosphorylation is ATP synthase. ATP synthase is located in the F1 component of F0 – F1 or elementary particles. ATP synthase becomes active in ATP formation only where there is a proton gradient having higher concentration of H+ or protons on the F0 side as compared to F1 side. Increased proton concentration is produced in the outer chamber of outer surface of inner mitochondrial memberane by the pushing of protons with the help of energy liberated by passage of electrons from one carrier to another.

QUESTION: 16

During the stage in the complete oxidation of glucose are the greatest number of ATP molecules formed from ADP [2005]

Solution:

In glycolysis 4 ATP and 2NADH2 molecules are formed. These 2NADH2  molecules go to electron transport chain. In oxidative decarboxylation no ATP molecule is formed but two molecules of 2NADH2  are formed from two molecules of pyruvate. These two NADH2go to electron transport chain. In Kreb's cycle 2 ATP, 6NADH2and 2FADH2 molecules are formed from two molecule of acetyl Co-A. These NADH2 and 2FADH2  go to electron transport chain. In electron transport chain all 2NADH2   and 2FADH2  pass to electron carriers and yield 3 ATP and 2 ATP molecules per 2NADH2   and 2FADH2  respectively. Thus,  4 ATP are formed in glycolysis, 2 ATP in Krebs cycle and 34 ATP from electron transport chain. 40 ATP and 2 ATP molecules are used during glycolysis. So, net gain of ATP molecules during one complete oxidation of a glucose molecule is 38 ATP.

 

So, the correct answer is 'Electron transport chain'.

QUESTION: 17

How many ATP molecules could maximally be generated from one molecule of glucose, if the complete oxidation of one mole of glucose to CO2 and H2O yields 686 kcal and the useful chemical energy available in the high energy phosphate bond of one mole of ATP is 12 kcal ? [2006]

Solution:

12 kcal of energy present in one molecule of ATP & on oxidation of one mole of glucose into CO2 and H2O energy released in 686 kcal. So no. of ATP which can store this energy would be = 57.1 = 57 ATPs.

QUESTION: 18

The bacterium (Clostridium botulinum) that  causes botulism is [2006]

Solution:

Clostridium botulinum is an obligate anaerobe i.e. it normally lives in the absence of oxygen. Facultative anaerobes are those who generally live in oxygen but may live without oxygen in suitable medium. Obligate aerobes can only live in the presence of oxygen while facultative aerobes generally live in oxygen but can also live without oxygen.

QUESTION: 19

All enzymes of TCA cycle are located in the mitochondrial matrix except one which is located in inner mitochondrial membranes in eukaryotes and in cytosol in prokaryotes. This enzyme is [2007]

Solution:

Succinate dehydrogenase enzyme is present on inner membrane of mitochondria and catalysed the oxidation of succinate to fumarate.

Succinate dehydrogenase enzyme is present on inner membrane of mitochondria and catalysed the oxidation of succinate to fumarate.

QUESTION: 20

The overall goal of glycolysis, krebs cycle and the electron transport system is the formation of[2007]

Solution:

Glycolysis, Krebs cycle and electron transport system, they all give ATP  which is the main energy currency of our body. Glycosis takes place in cytoplasm, Krebs cycle also in cytoplasm and ETS takes place in the mitochondria.

QUESTION: 21

The energy-releasing process in which the substrate is oxidised without an external electron acceptor is called [2008]

Solution:

Fermentation is an anaerobic pathway which takes place in certain bacteria and fungi which do not involve electron transport chain. In this process, substrate level phosphorylation takes place in glycolysis producing 2 ATP molecules. 

QUESTION: 22

In germinating seeds fatty acids are degraded exclusively in the [2008]

Solution:

In germinating seeds, fatty acids are degraded exclusively in the glyoxysomes. Glyoxylate cycle occurs in tissues rich in fats, such as those of germinating seeds; the enzymes involved in the cycle, which have not been found in mammals, are contained in organelles called glyoxysomes

QUESTION: 23

The chemiosmotic coupling hypothesis of oxidative phosphorylation proposes that adenosine triphosphate (ATP) is formed because: [2008]

Solution:

Chemiosmotic theory postulated by the British biochemist Peter Mitchell (1920-22) to explain the formation of ATP in the mitochondrial electron transport chain. As electrons are transferred along the electron carrier system in the inner mitochondrial membrane, hydrogen ions (protons) are actively transported into the space between the inner and outer mitochondrial membranes, which thus contains a higher concentration of protons than the matrix. This creates an electrochemical gradient across the inner membrane, through which protons move back into the matrix

QUESTION: 24

Aerobic respiratory pathway is appropriately termed: [2009]

Solution:

All energy-releasing pathways whether aerobic (requiring oxygen) or anaerobic (not requiring oxygen) begin with a pathway called glycolysis, which occurs in the cytoplasm (cytosol). Aerobic respiratory pathway is appropriately termed amphibolic. Aerobic respiration is the main energy-releasing pathway leading to ATP formation. It occurs in the mitochondria. Aerobic respiration yields thirty-six ATP

QUESTION: 25

The energy - releasing metabolic process in which substrate is oxidised without an external electron acceptor is called: [2010]

Solution:

The energy releasing metabolic process in which substrate is oxidised without 
an external electron acceptor is called fermentation.

QUESTION: 26

Which of the metabolites is common to respiration mediated breakdown of fats, carbohydrates and proteins? [NEET 2013]

Solution:

Acetyl CoA is common to respiration mediated breakdown of fats, carbohydrates and proteins. Fats are broken down to fatty acid and glycerol and again fatty acid degraded to acetyl Co - A . Protein first degraded by proteases to indiviual amino acids which deaminated to pyruric acid and further decarboxylised to acetyl Co- A

QUESTION: 27

The three boxes in this diagram represents the three major  biosynthetic pathways in aerobic respiration. Arrows represents net reactants or products. [NEET 2013]

Arrows numbered 4, 8 and 12 can all be :

Solution:

 In a given diagram of aerobic respiration – pathway A is glycolysis, pathway B is kreb’s cycle and pathway C is ETS , thus  4, 8 & 12 are ATP. ATP act as energy currency. The energy trapped in form of ATP and it broken down whenever and wherever it needs to be utilised.