Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Plants 3 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid with several intermediate steps is known as[1988]

Solution:

Glycolysis involves the process of partial oxidation of glucose or similar hexose sugar into two molecules of pyruvic acid through a series of ten enzyme mediated reactions. It occurs in cytoplasm.

QUESTION: 2

NADP+ is reduced to NADPH in [1988]

Solution:

Complete degradation of a molecule of glucose produces 12 molecules of NADPH2 by HMP (hexose monophosphate).

QUESTION: 3

 R.Q. is represented by [1988]

Solution:

Respiratory Quotient 

QUESTION: 4

End product of glycolysis is [1990]

Solution:

The end product of glycolysis is pyruvic acid which is a three carbon compound.

QUESTION: 5

R.Q. is ratio of [1990]

Solution:

Ratio of the volume of CO2 produced to the volume of O2 consumed in respiration over a period of time is known as respiratory quotient.

QUESTION: 6

EMP can produce a total of [1990]

Solution:

The net gain of energy is equal to 8 ATP in EMP pathway.

QUESTION: 7

Connecting link between glycolysis and Krebs cycle is/before entering Krebs cycle pyruvate is changed to [1990, 92, 97]

Solution:

The end product of glycolysis is pyruvate. It enters mitochondria and is oxidatively decarboxylated to acetyl CoA before entering into Krebs cycle.

QUESTION: 8

Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration [1991]

Solution:

In glycolysis 2ATP are produced at substrate level and NADP produce 6ATP by ETS and 30ATP in mitochondria so there are only two ATP produced in cytoplasm.

QUESTION: 9

End products of aerobic respiration are [1992]

Solution:

Aerobic respiration is an enzymatically controlled release of energy in a stepwise catabolic process of complete oxidation of organic substrate into CO2 and H2O with O2 acting as terminal oxidant.

QUESTION: 10

At a temperature above 35ºC [1992]

Solution:

The optimum temperature of photosynthesis is 10º–25ºC for C3 plants and 30º–45ºC for C4 plants

QUESTION: 11

Oxidative phosphorylation is production of

Solution:

Oxidative phosphorylation is the synthesis of energy rich ATP molecules with the help of energy liberated during  oxidation of reduced co-enzymes produced in respiration.

QUESTION: 12

When one glucose molecule is completely oxidised, it changes [1992]

Solution:

Historically it was believed that 38 ATP is produced from 38 ADP. But the current estimate is that about 30 molecules of ATP are formed when glucose is completely oxidised to CO2

QUESTION: 13

Apparatus to measure rate of respiration and R.Q. is [1992]

Solution:

Respirometer is an instrument for measuring respiratory quotient as well as rate of respiration.

QUESTION: 14

Terminal cytochrome of respiratory chain which donates electrons to oxygen is [1992]

Solution:

Terminal cytochorome is cyt a3. cyt a3 posseses two copper centers. It helps in transfer of electrons to oxygen.

QUESTION: 15

End product of citric acid/Krebs cycle is [1993]

Solution:

The two molecules of pyruvate are completely degraded in Krebs cycle to form two molecules of ATP, 8 NADH2, 2 FADH2, CO2 and water.

QUESTION: 16

Out of 38 ATP molecules produced per glucose, 32 ATP molecules are formed from NADH/FADH2 in [1993]

Solution:

Complete degradation of a molecule of glucose yields 38 ATP molecules.

QUESTION: 17

Life without air would be [1993]

Solution:

In Anaerobic respiration, oxygen is not used in the breakdown of respiratory substrate.

QUESTION: 18

Maximum amount of energy/ATP is liberated on oxidation of [1994]

Solution:

Fats are used as respiratory substrates by a number of organisms because they contain more energy as compared to carbohydrates.

QUESTION: 19

ATP is injected in cyanide poisoning because it is[1994]

Solution:

ATP is injected in cyanide poisoning because it is necessary for cellular functions. ATP makes energy available at a spot away from the area of release of energy so it helps in maintaining cellular functions.

QUESTION: 20

Fermentation products of Yeast are [1994, 97]

Solution:

End products of fermentation are ethyl alcohol, lactic acid and CO2.

QUESTION: 21

Respiratory substrate yielding maximum number of ATP molecule is [1994]

Solution:

Firstly, amylose and glycogen are converted to glucose. Deamination of ketogenic amino acids occur and these enter respiratory catabolism as intermediates.

QUESTION: 22

In animal cells, the first stage of glucose breakdown is [1994]

Solution:

Glycolysis is the first step of respiration which occurs without requirement of O2 and is common to both aerobic and anaerobic modes of respiration.

QUESTION: 23

Which of the following is essential for conversion of pyruvic acid into acetyl Co-A? [1995]

Solution:

During aerobic oxidation of pyruvic acid, first of all there is activation of pyruvic acid in which NAD and coenzyme react with pyruvic acid and oxidative decarboxylation takes place leading to the formation of acetyl Co-A. In this process, Lipoic acid amide (LAA), thyamine pyrophosphate (TPP) and NAD are essential to perform this reaction.

QUESTION: 24

Respiratory quotient (R.Q.) for fatty acid is [1995]

Solution:

Respiratory quotient (R.Q.) is defined as the ratio of the molecules of carbon dioxide given out to the number of oxygen molecules taken in during respiration. Its value for fatty acids is always less than unity.

QUESTION: 25

Oxidative phosphorylation involves simultaneous oxidation and phosphorylation to finally form [1996]

Solution:

Oxidative phosphorylation is the synthesis of energy rich ATP from ADP and  inorganic phosphate, that is connected to oxidation of reduced coenzymes produced in cellular  respiration.