Test: BIBO Stability


10 Questions MCQ Test Signal and System | Test: BIBO Stability


Description
This mock test of Test: BIBO Stability for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: BIBO Stability (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: BIBO Stability quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: BIBO Stability exercise for a better result in the exam. You can find other Test: BIBO Stability extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following systems is stable?

Solution:

Stability implies that a bounded input should give a bounded output. In a,b,d there are regions of x, for which y reaches infinity/negative infinity. Thus the sin function always stays between -1 and 1, and is hence stable.

QUESTION: 2

State whether the integrator system is stable or not.

Solution:

The integrator system keep accumulating values and hence may become unbounded even for a bounded input in case of an impulse.

QUESTION: 3

 For what values of k is the following system stable, y = (k2 – 3k -4)log(x) + sin(x)?

Solution:

The values of k for which the logarithmic function ceases to exist, gives the condition for a stable system.

QUESTION: 4

For a bounded function, is the integral of the odd function from -infinity to +infinity defined and finite?

Solution:

The odd function will have zero area over all real time space.

QUESTION: 5

When a system is such that the square sum of its impulse response tends to infinity when summed over all real time space,

Solution:

The system turns out to be unstable. Only if it is zero/finite it is stable.

QUESTION: 6

Is the system h(t) = exp(-jwt) stable?

Solution:

 If w is a complex number with Im(w) < 0, we could have an unstable situation as well. Hence, we cannot conclude [no constraints on w given].

QUESTION: 7

Is the system h(t) = exp(-t) stable?

Solution:

The integral of the system from -inf to +inf equals to a finite quantity, hence it will be a stable system.

QUESTION: 8

Comment on the stability of the following system, y[n] = n*x[n-1].

Solution:

Even if we have a bounded input as n tends to inf, we will have an unbounded output. Hence, the system resolves to be an unstable one.

QUESTION: 9

Comment on the stability of the following system, y[n] = (x[n-1])n.

Solution:

Even if we have a bounded input as n tends to inf, we will have an bounded output. Hence, the system resolves to be a stable one.

QUESTION: 10

What is the consequence of marginally stable systems?

Solution:

The system will be a purely oscillatory system with no damping involved.

Similar Content

Related tests