Test: The Impulse Function


10 Questions MCQ Test Signal and System | Test: The Impulse Function


Description
This mock test of Test: The Impulse Function for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: The Impulse Function (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Impulse Function quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: The Impulse Function exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Impulse Function extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How is the discrete time impulse function defined in terms of the step function?

Solution:

Using the definition of the Heaviside function, we can come to this conclusion

QUESTION: 2

What is the definition of the delta function in time space intuitively?

Solution:

Arises from the definition of the delta function. There is a clear difference between just the functional value and the impulse area of the delta function.

QUESTION: 3

 Is it practically possible for us to provide a perfect impulse to a system?

Solution:

The spread of the impulse can never be restricted to a single point in time, and thus, we cannot achieve a perfect impulse.

QUESTION: 4

 The convolution of a discrete time system with a delta function gives

Solution:

The integral reduces to the the integral calculated at a single point, determined by the centre of the delta function.

QUESTION: 5

Find the value of 2sgn(0)d[0] + d[1] + d[45], where sgn(x) is the signum function.

Solution:

sgn(0)=0, and d[n] = 0 for all n not equal to zero. Hence the sum reduces to zero.

QUESTION: 6

 Where h*x denotes h convolved with x, x[n]*d[n-90] reduces to

Solution:

The function gets shifted by the center of the delta function during convolution.

QUESTION: 7

Where h*x denotes h convolved with x, find the value of d[n]*d[n-1].

Solution:

Using the corollary, if we take d[n] to be the ‘x’ function, it will be shifted by -1 when convolved with d[n-1], thus rendering d[n-1].

QUESTION: 8

How is the continuous time impulse function defined in terms of the step function?

Solution:

Using the definition of the Heaviside function, we can come to this conclusion.

QUESTION: 9

 In which of the following useful signals, is the bilateral Laplace Transform different from the unilateral Laplace Transform?

Solution:

The bilateral LT is different from the aspect that the integral is applied for the entire time axis, but the unilateral LT is applied only for the positive time axis. Hence, the u(t) [unit step function] differs in that aspect and hence can be used to differentiate the same.

QUESTION: 10

What is the relation between the unit impulse function and the unit ramp function?

Solution:

Now, d = du/dt and u = dr/dt. Hence, we obtain the above answer.

Similar Content

Related tests