Olympiad Test: Odd One Out - 1


10 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Odd One Out - 1


Description
Attempt Olympiad Test: Odd One Out - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

Rupee, Lira, Dinar and Dollar stand for the name of the currencies and hence form a group. However, coin is not currency. 

QUESTION: 2

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

All, except mathematics, are its branches.

QUESTION: 3

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

Stable, Hole, Kennel and Nest are the names given to the living places of horses, insects, fish and birds respectively. However, Boat is means of transportation.

QUESTION: 4

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

In the five ratios the second number is the cube of the first. However, (d) is the exception.

QUESTION: 5

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

In the five ratios the second number is one more than the double of the first. However, the ratio 15 : 29 does not follow this rule.

QUESTION: 6

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

The second number in each ratio is one less than the half of the first number. However, the ratio in (c) is an exception.

QUESTION: 7

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

The pattern used in the placement of alphabets in the group is (+1, +1, +1). However, the option (a) does not follow this rule.

QUESTION: 8

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

The pattern used in the placement of alphabets in the group is (+3, +2, +1). However, option (c) does not follow this rule.

QUESTION: 9

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

In all the items except (c), there is a hole in the centre.

QUESTION: 10

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

All the items, except the brass, are metals.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code