Olympiad Test: Series Completion - 1


10 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Series Completion - 1


Description
Attempt Olympiad Test: Series Completion - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Choose the alternative that will complete the series.

Q. dfe, jih, mln, ?, vut

Solution:

There is a gap of three letters between the first letter of each term and the last letter of each term and the last letter of the next term.

QUESTION: 2

Choose the alternative that will complete the series.

Q. ?, ayw, gec, mki, sqo

Solution:

Each term in the series consists of alternate letters in reverse order. The first letter of each term and the last letter of the next term are also alternate.

QUESTION: 3

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Eac, gce, ieg, ?

Solution:

The first letters of the terms are alternate and similarly the second and the third letters.

QUESTION: 4

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Bl, fp, jt, ?, rb, vf

Solution:

Each letter of a term of the series is four steps ahead of the corresponding letter of the preceding term.

QUESTION: 5

Choose the alternative that will complete the series.

Q. ?, siy, oeu, kaq, gwm, cri

Solution:

The letters in each term are moved four steps backward to obtain the letters of the next term.

QUESTION: 6

Choose the alternative that will complete the series.

Q. AZXBVTCR ..?.., ...?...

Solution:

The first, fourth and seventh letters are in alphabetical order. So, the tenth letter would be the letter after C i.e., D. Also, the second and third letters are alternate and in reverse order and so are the fifth and sixth letters.

QUESTION: 7

Choose the alternative that will complete the series.

Q. QPO, SRQ, UTS, WVU, ?

Solution:

Each term in the series consists of three consecutive letters in reverse order. The first letter of each term and the last letter of the next term are the same.

QUESTION: 8

Choose the alternative that will complete the series.

Q. AZ, BY, CX, ?

Solution:

The first letter of each term is moved two steps forward and the second letter is moved one step backward to obtain the corresponding letters of the next term.

QUESTION: 9

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116

Solution:

The sequence is as follows:
2nd term = (1st term +1) x 1
3rd term = (2nd term +1) x 2
4th term = (3rd term +1) x 3 and so on. So, 32 is wrong, the correct term is 33.

QUESTION: 10

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 125, 126, 124, 127, 123, 129

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code