Olympiad Test: Series Completion - 3


20 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Series Completion - 3


Description
Attempt Olympiad Test: Series Completion - 3 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Choose the alternative that will complete the series.

Q. aab – ab – cabcca – bcab – c

Solution:

The series is aa/bcab/bcab/ccaa/bcab/bc Thus, the pattern ccaa followed by bcab repeated twice, makes up the series.

QUESTION: 2

Choose the alternative that will complete the series.

Q. bc – b – c – b – ccb

Solution:

The series is bccb/bccb/bccb
Thus, the pattern bccb is repeated.

QUESTION: 3

Choose the alternative that will complete the series.

Q. aaa – bb – aab – baaa – bb

Solution:

The series is aaa/bbb/aaa/bbb/aaa/bbb
Thus, the pattern aaa, bbb is repeated.

QUESTION: 4

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Aab – bbaaa – cbba – abc – ba

Solution:

The series is aabcbba/aabcbba/aabcbba Thus, the pattern aabcbba is repeated.

QUESTION: 5

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Adb – ac – da – cddcd – dbc – cbda

Solution:

The series is adbca/cbdabc/ddcd/adbca/cbda. Here, the letters equidistant from the beginning and the end of the series are the same.

QUESTION: 6

Choose the alternative that will complete the series.

Q. A – abbb – ccccd – ddccc – bb – ba

Solution:

The series is aaa/bbbb/cccc/dddd/cccc/bbbb/a.

QUESTION: 7

Choose the alternative that will complete the series.

Q. – aba – cabc – dcba – bad – a

Solution:

The series is aaba/bcabc/ddbac/babaa Thus, the letters equidistant from the beginning and the end of the series are the same.

QUESTION: 8

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Sr – tr – srs – r – srst –

Solution:

The series is tsr/str/tsr/str/tsr/str.
Thus,the pattern tsr/str is repeated.

QUESTION: 9

Choose the alternative that will complete the series.

Q. B – a – aab – ab –

Solution:

The series is baa/baa/baa/baa. Thus, the pattern baa is repeated.

QUESTION: 10

Choose the alternative that will complete the series.

Q. A – ab – bcbc –caca –

Solution:

The series is ababc/bcbca/cacab.

QUESTION: 11

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 13, 31, 63, 127, 255, …….

Solution:

Each number is double the preceding one plus 1.
So, the next number is (255 x 2) + 1 = 511.

QUESTION: 12

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, …?….

Solution:

The sequence is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x´ 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8.
∴ Next number = 8 x 9 = 72

QUESTION: 13

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 165, 195, 255, 285, 345, …?….

Solution:

Each number is 15 multiplied by a prime number i.e. 15 x 11, 15 x 13, 15 x 17, 15 x 19, 15 x 23
∴ Missing term = 15 x 29 = 435

QUESTION: 14

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 10, 5, 13, 10, 16, 20, 19, …?….

Solution:

There are two series: 10, 13, 16, 19 and 5, 10, 20, …….
∴ Missing number = 40

QUESTION: 15

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 71, 76, 69, 74, 67, 72, …?….

Solution:

Alternately 5 is added and 7 is subtracted.
Thus, 71, 74 - 7 = 67 and so on
∴ Missing number = 72 - 7 = 65

QUESTION: 16

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 3, 15, 35, …?…, 99, 143

Solution:

The terms of the series are 22 - 1, 42 - 1, 62 - 1, ……, 102 - 1, 122 - 1.

QUESTION: 17

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 6, 24, 12, …?…, 18 , 8, 24

Solution:

The given sequence is a combination of two series 6, 12, 18 24 and 24, ……, 8.
Clearly, the first series consists of consecutive multiples of 6 and the second series consists of multiples of 8. Thus, 
∴ Missing number 25 + 4 = 29

QUESTION: 18

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 97, 86, 73, 58, 45, …?….

Solution:

The sequence is -11, -13, -15, -13, ……
∴ Missing number = 45 - 11 = 34

QUESTION: 19

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 2, 6, 11, 17, …?…, 32.

Solution:

The sequence is + 4, + 5, + 6, ……
∴ Missing number = 17 + 7 = 24

QUESTION: 20

Choose the alternative that will complete the series. 

Q. 11, 13, 17, 19, 23, 25, …?….

Solution:

The sequence is + 2, + 4, + 2, + 4, +2, ……

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code