Control Unit (Basic Level)- 1


10 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | Control Unit (Basic Level)- 1


Description
This mock test of Control Unit (Basic Level)- 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Control Unit (Basic Level)- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Control Unit (Basic Level)- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Control Unit (Basic Level)- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Control Unit (Basic Level)- 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The system bus is made up of

Solution:

System bus is a single computer bus that connects the major components of a computer system, combining the function of a data bus to carry information, an address bus to determine where it should be sent and a control bus to determine its operation.

QUESTION: 2

A hardware interrupt is

Solution:

An interrupt alert the processor to a high-priority condition requiring the interruption of current code the processor is executing. Hardware interrupt are generated by hardware devices, when something unusual happned also called external interrupt.

QUESTION: 3

______ is a piece of hardware that executes a set of machine-language instructions.

Solution:

Processor or processing unit is an electronic CKT which perform operations on some external source, usually memory or some data stream. Processor executes a set of machine language instructions.

QUESTION: 4

To prevent signals, from colliding on the bus, _______ prioritize access to memory by I/O channels and processors.

Solution:

To prevent signals from colliding on the bus, a controller prioritize access to memory by I/O channels and processors.

QUESTION: 5

_______ improve system performance by temporarily storing data during transfers between devices or processes that operate at different speeds.

Solution:

Buffers is a data area shared by hardware devices or program processes that operate at different speeds or with different sent of priorities.

QUESTION: 6

Halt operation comes under ________ .

Solution:

Halt operation comes under control transfer.

QUESTION: 7

A bi-directional bus between a memory and CPU, possibly has three states. While the bus behaves like a open circuit, the output does not carry a signal in other state it carry signal in both direction. Which one of the following is 3rd state?

Solution:

Three states of bi-directional bus is input data to RAM, output data to RAM and high impedance.

QUESTION: 8

Horizontal microinstruction have which of the following attributes?
1. Short formats
2. Limited ability to express parallel micro operations.
3. Considerable encoding of the control information;

Solution:

Horizontal micro instructions have following attributes:
1. Long formats.
2. Ability to express a high degree of parallelism .
3 . Little encoding of the control information.

QUESTION: 9

Consider the following figure:

The above circuit represents____.
1. Hard-wired control unit
2. Micro programmed control unit

Solution:

Since PLA is neither a hard-wired model nor a memory.
∴ We can say control unit with PLA as Hardwired or micro programmed control unit.

QUESTION: 10

 A microprogrammed control unit

Solution:

A micro-programmed control unit facilitates easy implementation of new instructions than hardwired.

Similar Content

Related tests