ER-Model (Basic Level)- 1


10 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | ER-Model (Basic Level)- 1


Description
This mock test of ER-Model (Basic Level)- 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) ER-Model (Basic Level)- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this ER-Model (Basic Level)- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this ER-Model (Basic Level)- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other ER-Model (Basic Level)- 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The column of a table is referred to as the

Solution:

Every column of the table is referred to as attribute. Row of the table are called as tuples. Number of columns in the table defines the degree of the table.

QUESTION: 2

The data flow model of an application mainly shows

Solution:

A Data Flow Diagram (DFO) is a graphical representation of the flow of data through as information system, modelling its process aspects.

QUESTION: 3

Which of the following desired features are beyond the capability of relational algebra?

Solution:

Relational algebra can not preform the following:
(a) Aggregate computation (avg, sum, etc. must be used).
(b) Multiplication
(c) Finding transitive closure
These operations are beyond the capability of relational algebra.

QUESTION: 4

In airline reservation system, the entities are date, flight number, place of departure, destination, type of plane and seats available. The primary key is

Solution:

The primary key is used to identify uniquely each and every entity. In which no attribute is redundant. By using the flight number and date we can identify the information regarding any plane.

QUESTION: 5

In an E-R diagram ellipses represent

Solution:

In a E-R diagram, a rectangle represents entity set, relationship among entity set are represented by diamond box. Attributes are represented by ellipse and the link between attributes and entity set are represented by straight lines.

QUESTION: 6

The set of permitted values for each attribute is called its

Solution:

Domain is defined as the set of permitted values for each attribute. The values of that attribute must lie within the defined domain.

QUESTION: 7

A data model is a collection of conceptual tools for describing​

Solution:

Data models are the basic entities through which abstraction in a DBMS in introduced, It actually defines how data is connected to each other and how they are processed and stored inside the system.

QUESTION: 8

Choose the incorrect statements:
1. In network model, data is represented by a collection of records, and relationship among data are represented by links.
2 . In hierarchical model, data and relationships among data are represented by records and links respectively.
3. In hierarchical model, the records are organized as a collection of arbitrary graphs.
4. In network model, the records are organized as a collection of trees.

Solution:
QUESTION: 9

Choose the correct statements:

Solution:

An alternate key is a key associated with one or more columns whose values uniquely identify every row in the table, but where is not the primary key. So, it can be said that an alternate key is a candidate key which is not a primary key.

QUESTION: 10

E-R modeling technique is a

Solution: