File Structures (Advance Level)- 1


12 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | File Structures (Advance Level)- 1


Description
This mock test of File Structures (Advance Level)- 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) File Structures (Advance Level)- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this File Structures (Advance Level)- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this File Structures (Advance Level)- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other File Structures (Advance Level)- 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Suppose we have a block-addressable disk drive. With such block-organized disk nondata overhead of subblocks and interblock gaps have to be accounted for. There are 40000 bytes per track and the amount of space taken up/by subblocks and interblocks gaps equivalent to 250 bytes per block. A file contains records and record size is 200 bytes to be stored on the disk, if a total of 32 blocks can be stored per track then what is the blocking factor? The term "blocking factor” is used to indicate the number of records that are to the stored in each block in a file. A block is organized to hold an integral number of logical records.

Solution:
QUESTION: 2

Which allocation scheme would work best for a file system implemented on a device that can only be accessed sequentially, a tape drive, for instance?

Solution:

Contiguous allocation scheme would work best for a file system implementation on a device that can only be accessed sequentially, a tape drive.

QUESTION: 3

Consider the following statements:
S1 : Anchor block contains first records of chain.
S2:  Anchor record is first record of a block.

Which of the above statements is/are true?

Solution:
  • Anchor block contains first records of chain, while overflow block contains records other than those that are 1st records of a chain.
  • Anchor record is first record of a block.
QUESTION: 4

Which statement is false?

Solution:
QUESTION: 5

Which indices search key defines the sequential order of file and which indices search key specifies an order different from sequential order of file?

Solution:

Primary indices search key defines the sequential order of fill while secondary indices search key defines an order different from sequential order of fills.

QUESTION: 6

Which of the following is correct?

Solution:

Most database systems use indexes built on some form of a B+ tree due to its many advantages, in particular its support for range queries. Leaf nodes are linked together in B* trees hence range queries are faster.

QUESTION: 7

The order of an internal node in a B+ tree index is the maximum number of children it can have. Suppose that a child pointer takes 6 bytes, the search field value takes 14 bytes, and the block size is 512 bytes. What is the order of the internal node?

Solution:

Size of child pointer = 6 byte
Size of search field value takes 14 bytes Block size = 512 

QUESTION: 8

A B tree used as an index for a large database table has four levels including the root node. If a new key is inserted in this index, then the maximum number of nodes that could be newly created in the process are

Solution:

Suppose all nodes are completely full that means every node has n - 1 keys.
Tree has 4 levels. If a new key is inserted then at every level new node will be created.
In worst case root node will also be broken into two parts and we have 4 levels.
So answer should be 5 because tree will be increased with one more level.

QUESTION: 9

In a database file structure, the search key field is 9 bytes long, the block size is 512 bytes, a record pointer is 7 bytes and a block pointer is 6 bytes. The largest possible order of a leaf node in a B+ tree implementing this file structure is

Solution:

From the structure of B+ tree we can get the following equation:

In B+ tree, non leaf node has no record pointer: (by putting q = 0) 

Largest possible order of a non-leaf node = 34.

QUESTION: 10

With respect to the B+ tree index method, select the true statements

Solution:

In B+ tree index method records are physically stored in primary key order.

QUESTION: 11

Given a block can hold either 3 records or 10 key pointers. A database contains n records, then how many blocks do we need to hold the data file and the dense index.

Solution:

For storing the records no. of blocks required =n/3
and For storing the keys in dense index no. of blocks required =n/10
So total blocks required 

QUESTION: 12

Which is the best suitable for sequential access of data?

Solution:

B+ tree is best suitable for sequential acess of data.