Mathematical Logic (Advance Level) - 1


13 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | Mathematical Logic (Advance Level) - 1


Description
This mock test of Mathematical Logic (Advance Level) - 1 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 13 Multiple Choice Questions for GATE Mathematical Logic (Advance Level) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Mathematical Logic (Advance Level) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Mathematical Logic (Advance Level) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Mathematical Logic (Advance Level) - 1 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is false? Read ∧ as AND, v as OR, ~ as NOT, → as one way implication and as two way implication.

Solution:


QUESTION: 2

What is the converse of the following assertion?
I stay only if you go

Solution:

Let p : l stay 
q ; you go
I stay only if you go

Converse of 
Now convert the answers one-by-one into boolean form. Only option (a) i.e. “1 stay if you go” converts to 

QUESTION: 3

Consider two well-formed formulas in propositional logic:

Which of the following statements is correct?

Solution:


So F1 is contingency. Hence, F1 is satisfiable but not valid.

So F2 is tautology and therefore valid.

QUESTION: 4

“If X then Y unless Z” is represented by which of the following formulas in propostional logic? ("_") is negation, “∧” is conjunction, and "→" is implication)

Solution:

If X then Y unless Z is represented by

Now convert the answers one-by-one into boolean form only choice (a) converts to X'+ Y + Z as can be seen below:

QUESTION: 5

Let P, Q and, R be three atomic propositional assertions. Let X denote ( P v Q ) → R and Y denote (P → R) v (Q → R). Which one of the following is a tautology?

Solution:


QUESTION: 6

Which one of the following is the most appropriate logical formula to represent the statement:
“Gold and silver ornaments are precious”
The following notations are used:
G(x): x is a gold ornament
S(x): x is a silver ornament
P(x): x is precious

Solution:

The correct translation of "Gold and silver ornaments are precious ” is choice (d)

which is read as “if an ornament is gold or silver, then it is precious”.
Now since a given ornament cannot be both gold and silver at the same time.

QUESTION: 7

Suppose the predicate P(x, y, t) is used to represent the statement that person x can fool person y at time t. Which one of the statements below expresses best the meaning of the formula​

Solution:


≡  it is not true that (someone can fool all people at all time)
≡  no one can fool everyone all the time

QUESTION: 8

What is the logical translation of the following statements?
“None of my friends are perfect"

Solution:

None of my friends are perfect i.e., all of my friends are not perfect 

QUESTION: 9

Consider the statement:
"Not all that glitters is gold"
Predicate glitters (x) is true if x glitters and predicate gold (x) is true if x is gold. Which one of the following logical formulae represents the above statement?

Solution:


There exist gold which is not glitter i.e. not all golds are glitters.

Not all that glitters is gold i.e., there exist some which glitters and which is not gold.

QUESTION: 10

Which one of the following propositional logic formulas is TRUE when exactly two of p, q, and r are TRUE?

Solution:



This is exactly the min-term form of a logical formula which is true when exactly two variables are true (only p, q true or only p, r true or only q, r true).

QUESTION: 11

Which one of the following Boolean expressions is NOT a tautology?

Solution:

QUESTION: 12

Consider the following statements:
P : Good mobile phones are not cheap
Q : Cheap mobile phones are not good
L : P implies Q
M : Q implies P
N : P is equivalent to Q
Which one of the following about L, M and N is CORRECT?

Solution:

g : mobile is good
c : mobile is cheap
P : Good mobile .phones are not cheap 

Q : Cheap mobile phones are not good 

∴ Both P and Q are equivalent.

Since both P and Q are equivalent, all three of L, M, N are true.

QUESTION: 13

Consider the following two statements:
S1: If a candidate is known to be corrupt, then he will not be elected.
S2: If a candidate is kind, he will be elected. 
Which one of the following statements follows from S1 and S2 as per sound inference rules of logic?

Solution:

C : Person is corrupt
K : Person is kind.
E : Person is elected