Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1


10 Questions MCQ Test Question Bank for GATE Computer Science Engineering | Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1


Description
This mock test of Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Memory Management And Virtual Memory (Basic Level) - 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Virtual memory is

Solution:

Virtual memory does not exists physically in the memory system, it just gives an illusion of an extremely large memory.

QUESTION: 2

Spatial locality refers to the property that once a location is referenced

Solution:

Spatial locality of reference says that once a location is referenced then there is a high probability that a nearby location will be referenced soon.

QUESTION: 3

Page fault occurs when

Solution:

Page fault occurs when required page that is to be needed is not found in the main memory. When the page is found in the main memory it is called page hit, otherwise miss.

QUESTION: 4

Overlay is

Solution:

Overlay means “the process of transfers a block of program code or other data into internal memory, replacing what is already stored". Overlaying is a programming method that allows programs to be large than the computer’s main memory.

QUESTION: 5

Fragmentation is

Solution:

Fragmentation is basically dividing main memory into fragments [smaller size parts] usually of the same size, it is of two types:
(i) External fragmentation
(ii) Internal fragmentation.

QUESTION: 6

Dirty bit is used to show the

Solution:

Dirty bit that is modified after being loaded into cache memory.

QUESTION: 7

Which of the following is a service not supported by the operating system?

Solution:

Code compilation is being done by compiler and not by operating system, since it is language specific.

QUESTION: 8

The first-fit, best-fit and the worst-fit algorithm can be used for

Solution:
QUESTION: 9

In partitioned memory allocation scheme, the

Solution:

Superiority of the first fit and best-fit algorithms depend on the sequence of memory requests and not on the algorithm itself.

QUESTION: 10

The main function of shared memory is to

Solution:

Shared memory is that memory that can be simultaneously accessed by multiple programs with an intent to provide communication among them or to avoid redundant copies. Shared memory is a way of interchanging data between programs.

Similar Content

Related tests