Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3


20 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Mechanical Engineering | Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3


Description
This mock test of Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Belt, Rope & Chain Drives - 3 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following ropes will be most flexible?

Solution:

The wire rope of 6 x 7 construction consists of a few wires of relatively large size. It is too stiff for hoisting purposes. The 6 x 19 or 6x 37 constructions are flexible wire ropes, and are commonly used in hoists.

QUESTION: 2

It is usually preferable in chain drive to use

Solution:

Number of pitches should be ‘even’ and number of teeth on sprocket should always be ‘odd’.

QUESTION: 3

Which one of the following is positive drive

Solution:

In chain drive slip is almost negligible. Hence it is positive drive.

QUESTION: 4

The length of the belt in case of cross-belt drive is given in terms of centre distance between pulleys (C), diameter of the pulley D and d as:

Solution:
QUESTION: 5

The length of belt in case of open-belt drive

Solution:
QUESTION: 6

A 6 x 19 rope implies that there are

Solution:

Wire rope designation

QUESTION: 7

In case of belt drives, the effect of the centrifugal tension is to

Solution:

Note that centrifugal tension reduces the power transmission capacity but it is provided to keep the belt on pulley.

QUESTION: 8

In a belt drive the centrifugal tension is 1 kN. The ratio of tensions is 2 and runs at a linear speed of 10 m/s and has to transmits 20 kW. What should be the initial tension?

Solution:
QUESTION: 9

The creep in a belt drive is due to the

Solution:
QUESTION: 10

Crowning of pulleys is generally done to

Solution:

There is a specific term crowning of pulley in flat-belt drive. The objective of providing crowining are as follows:
1. The crown on pulley helps to hold the belt on pulley in running condition.
2. The crown on pulley prevents the belt from running off the pulley.
3. The crown on pulley brings the belt to running equilibrium position near the midplane of the pulley.

QUESTION: 11

In V-belt, belt should contact groove at

Solution:

To increase the frictional resistance both the sides of the groove should be in contact with the belt.

QUESTION: 12

Given that W = weight of load handled, Wr = weight of rope and f = acceleration, the additional load in ropes of a hoist during starting is given by:

Solution:


= inertia force acting as additional load

QUESTION: 13

In flat belt drive, if the slip between the driver and the belt is 1%, that between belt and follower is 3% and driver and flower pulley diameters are equal, then the velocity ratio of the drive will be:

Solution:


QUESTION: 14

Total slip will occur in a belt drive when

Solution:
QUESTION: 15

The ratio of tension on the tight side to that slack side in a flat belt drive is

Solution:

QUESTION: 16

A 50 KW motor using six V belts is used in a pulp mill. If one of the belts breaks after a month ofcontinuous running, then

Solution:

If one of the belt in multi-belt drive is breaks then all the belts should be replaced by new set of belt to ensure uniform stress in all the belt.

QUESTION: 17

A 0.2 thick tape goes over a frictionless pulley of 25 mm diameter. If E of the material is 100 GPa, then the maximum stress induced in the tape is

Solution:

From the equation


QUESTION: 18

What diameter should the driving pulley have on which a rubber belt runs so that bending stress in belt is limited to 5 N/mm2 (the belt cross-section is a rectangle 15 mm thick x 110 mm wide, E for belt material is 100 N/mm2)

Solution:




D = 300 mm

QUESTION: 19

The following data refers to an open belt drive

Ratio of tensions may be calculated using relation

Solution:



Since μθB < μθA
Hence we choose μθ

QUESTION: 20

A belt having dimension 20 cm x 1 cm has the ratio of tension 2 and maximum permissible tension is 140 N/cm2. Weight density of leather is 1000 N/m2. The maximum power that can be transmitted is

Solution:


T1 = 140 x 20 = 2800 N

= 3.03 M/sec


Similar Content

Related tests