Test: Design Against Static Load - 3


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Mechanical Engineering | Test: Design Against Static Load - 3


Description
This mock test of Test: Design Against Static Load - 3 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Design Against Static Load - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Against Static Load - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Design Against Static Load - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Against Static Load - 3 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A cotter joint is used when no relative motion is permitted between the rods joined by the cotter. It is capable of transmitting

Solution:

Note that cotter joint is not used for connecting two shafts which are rotating and tramitting torque. It is used to transmits axial tensile as well as compressive load.

QUESTION: 2

Which of the following joint is commonly used for pipes carrying water at low pressure

Solution:

Socket joint is provided in the pipes carrying water at low pressure.

QUESTION: 3

In a gib and cotter joint, the gib and cotter are subjected to

Solution:

Cotter and gib are in double shear and also in crushing.

QUESTION: 4

In a cotter joint the width of the cotter at the centre is 50 mm and its thickness is 12 mm. The load acting on the cotter is 60 kN. What is the shearing stress developed in the cotter?

Solution:



QUESTION: 5

Match List-I (Application) with List-ll (Joint) and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I
A. Boiler Shell
B. Marine Shaft Coupling
C. Crosshead and Piston Rod
D. Automobile gear box (gears to shaft)
List-II
1. Cotter Joint
2. Knuckle Joi
3. Riveted join
4. Splines
5. Bolted Joint
Codes:
    A B C D
(a) 1 4 2 5
(b) 3 5 1 4
(c) 1 5 2 4
(d) 3 4 1 5

Solution:

(A) Boiler shell → Riveted joint
(B) Marine shaft coupling → Bolted joint
(C) Crosshead and piston rod → Cotter joint
(D) Automobile gear box → Splines

QUESTION: 6

A cold rolled steel shaft is designed on the basis of maximum shear stress theory. The principal stresses induced at its critical section are 60 MPa and -60 MPa respectively. If the yield stress for the shaft material is 360 MPa, the factor of safety of the design is:

Solution:


According to maximum shear stress theory
Yield stress in shear


QUESTION: 7

A thin cylindrical tube closed at ends is subjected to internal pressure. A torque is also applied to the tube. The principal stresses p1 and p2 developed are 80 unit and 20 unit respectively. If the yield stress is 240 units then what is the factor of safety according to maximum shear stress theory

Solution:

Maximum shear stress due to applied loading

Maximum shear stress in material at yield stress under uni-axial tension

=  120 unit

QUESTION: 8

Maximum shear stress developed on the surface of a solid circular shaft under pure torsion is 240 MPa. If the shaft diameteris doubled, then what is the maximum shear stress developed corresponding to the same torque?

Solution:

Maximum shear stress = 

Maximum shear stress developed when diameter is doubled

QUESTION: 9

A shaft is subjected to maximum bending moment of 80 N/mm2 and a maximum shear stress equal to 30 N/mm2 at a particular section. If the yield point in tension of the material is 200 N/mm2 and maximum shear stress theory is used, the FOS will be

Solution:


 
FOS = 10/50 = 2

QUESTION: 10

A cotter joint is used when no relative motion is permitted between the rods joined by the cotter. It is capable of transmitting

Solution:

Related tests