Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3


30 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Mechanical Engineering | Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3


Description
This mock test of Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Engineering Alloys & Its Common Applications - 3 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The correct sequence of elements of 18-4-1 HSS tool is

Solution:

Composition of high speed steel is
C = 0.67%
W = 18%
Cr = 4%
V = 1%
It is also called 18-4-1 steel.

QUESTION: 2

Which is closest to the purest form of iron

Solution:

Wrought iron contains as much as 99.9% of iron. Since it contains very little amount of Carbon, it is very pure iron.

QUESTION: 3

Cupola is used to make

Solution:

Cupola furnace is used to produce cast iron from the Pig Iron.

QUESTION: 4

Which among the following has poorest weldability

Solution:

As the amount of carbon increases, its weldability increases since from the material given, high carbon steel has maximum amount of carbon, it will posses poorest weldability.

QUESTION: 5

Balls for ball bearings are made of

Solution:

Carbon chrome steel contains
C = 0.36%, Cr = 15%
this composition of steel is known as Carbon Chrome Steel and useful in manufacturing of springs, ball and roller bearings.

QUESTION: 6

Steel widely used for making precision measuring instruments is

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following is correct statement regarding free cutting steel?

Solution:

Free cutting steels also called free machining steel. The free cutting steel have higher amount of Sulphur as compared to other Steel and used where rapid machining and high quality surface finish is primary requirement.

QUESTION: 8

Alloy steel which is work hard enable and which is used to make the blade of bull dozers, bucket wheel excavators and other earth moving equipment contain Iron, Carbon and

Solution:

When manganese in steel is more than 12%. It is called hadfield steel and used to make the blade of bull dozers and other earth moving equipment.

QUESTION: 9

Machinability of steel is improved by adding

Solution:
QUESTION: 10

Alloy containing Tin is

Solution:

Gun Metal: It is an alloy of Copper, Tin and Zinc.
Phosphorous Bronze: It is most important alloy of Copper and Tin,
White Metal: It is also called Babbitt. They are of two types lead base and Tin base depending upon the major alloying element.

QUESTION: 11

Babbitts are used for

Solution:

Babbitt is most popular bearing material. Babbitts have excellent conformability and embeddability, Tin base Babbitt have better corrosion resistance and can be easily bonded to steel shells.

QUESTION: 12

A steel containing 36% Nickel is called

Solution:

Invar consists of 36% Nickel, 64% Iron

QUESTION: 13

Cast iron is used for machine beds because of its high

Solution:

Since cast iron have the ability to damp small vibration, it is widely used in machine beds and in other equipment where small vibrations appear.

QUESTION: 14

Addition of magnesium to cast iron increases its

Solution:
QUESTION: 15

Tin base white metal are used where the bearing are subjected to

Solution:

Tin base white metal posses good corrosion and wear resistance.

QUESTION: 16

Shock resistance property of steel is increased by adding

Solution:

Nickel improves tensile strength, raises elastic limit, imparts hardness, toughness and increases corrosion resistance.
Chromium increases strength, hardness and corrosion resistance.

QUESTION: 17

Puddling is the process employed for converting

Solution:

Wrought iron is formed from the Pig Iron by puddling process.

QUESTION: 18

Casting ability of aluminium increases when

Solution:
QUESTION: 19

Globular form of cementite in the structure of steel is obtained through

Solution:
QUESTION: 20

Constantan is one metallic alloy used for making thermocouple wires, its constituents are

Solution:
QUESTION: 21

Addition of vanadium to steel results in improvement of

Solution:

Vanadium is added in Sow and medium carbon steels in order to increase their yield and tensile strength properties. In combination with chromium. It produces a marked effect on the properties of steel and makes the steel extremely tough and strong, these steels are largely used for making spring steel,.high speed tool steels, crankshaft etc.

QUESTION: 22

Alloying element which can replace tungsten in high speed steels is

Solution:

Molybdenum and tungsten both raises the critical temperature of steel and hence it is used in increasing the strength of the alloyed steels at high temperature.

QUESTION: 23

Composition of Monei metal is

Solution:

Monel metal consists of 68% Ni, 29% Cu, 3% other constituents.
It is superior to brass and bronze in corrosion resisting properties.

QUESTION: 24

Killed steels

Solution:

During the casting of steel, since it undergoes a number of phase transformation, it has a tendency to capture oxygen from the surroundings. This oxygen can be removed by adding silicon in the material. When removal of oxygen is total. It is called killed steel.

QUESTION: 25

The percentage of carbon in grey cast iron is in the range of

Solution:
QUESTION: 26

German silver contains

Solution:
QUESTION: 27

Cold working of steel is defined as working

Solution:

Cold workin g is carried out below the recrystallization temperature and hot working is carried out above the recrystallization temperature but below melting or burning point.

QUESTION: 28

Which one of the following is the binding material in cemented carbide tool

Solution:

Cemented carbide tool is made on the base of cobalt and cobalt act as binding material.

QUESTION: 29

Coefficient of expansion is practically nil in a particular alloy. What is this alloy?

Solution:
QUESTION: 30

Presence of sulphur makes steel brittle. The effect can be reduced by adding

Solution: