Test: Hydraulic Pump - 3


15 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Mechanical Engineering | Test: Hydraulic Pump - 3


Description
This mock test of Test: Hydraulic Pump - 3 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Hydraulic Pump - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Hydraulic Pump - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Hydraulic Pump - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Hydraulic Pump - 3 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

To avoid cavitation in centrifugal pumps

Solution:
QUESTION: 2

A centrifugal pump gives maximum efficiency when its blades are

Solution:

Backward blades are used for maximum efficiency. It gives better performance over wide range of application where forward blades are used for higher pressure ratio.

QUESTION: 3

Discharge of a double acting reciprocating pump is
where
L = length of stroke
A = cross-section area of piston
N = speed of crank in RPM

Solution:

For single acting reciprocating pump discharge

for double acting reciprocating pump discharge get doubled
hence

QUESTION: 4

The flow of water leaving the impeller in a centrifugal pump casing is​

Solution:
QUESTION: 5

Air vessel in a reciprocating pump is used

Solution:

Function of air vessel in a reciprocating pump

  • To obtain a continuous supply of liquid at a uniform rate.
  • To save a considerable amount of work in overcoming the frictional resistance in suction and delivery pipes.
  • To run the pump at a high speed without separation.
QUESTION: 6

The characteristics of a pump are as shown in the given figure. Based on this figure, match List-I with List-II choose the correct answer using the codes given below the list:

List - I
A. Curve P
B. Curve Q
C. Curve R
List - II
1. Discharge versus head
2. Head versus discharge
3. Power versus discharge
4. Efficiency versus discharge
Codes
     A B C
(a) 2 4 3
(b) 1 3 2
(c) 1 4 3
(d) 4 3 1

Solution:

Operating characteristic curve of a centrifugal pump.

QUESTION: 7

A pump running at 1000 rpm consumes 1 kW and generates head of 10 m of water. When it is operated at 2000 rpm. Its power consumption and head generated would be

Solution:

For head


H2 = 40 m
For power,

P2 = 8 kW

QUESTION: 8

Match List-I (Type of pump) with List-ll (Liquid handled) and select the correct answer using the codes given below:
List-I
A. Closed impeller pump
B. Semi-open impeller pump
C. Open impeller
List-ll
1. Sandy water
2. Acids
3. Sewage water
Codes:
     A B C
(a) 1 3 3
(b) 3 1 2
(c) 2 3 1
(d) 1 2 3

Solution:

Closed impeller provides better guidance for the liquid and most suited when the liquid to be pumped is pure and comparatively free from debris. Hence acids is the suitable candidate. Semi-open type impeller is suitable even if the liquids are charged with some debris. Hence sandy water is the suitable this for semi-open impellers.
Open impellers are useful in the pumping liquids containing suspended solid matter such as paper pulp, sewage and water containing sand or grit. These impellers are less liable to clog when handling liquids charged with a large quantity of debris.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding air vessels provided in reciprocating pump installations
1. The air vessels are fitted both on suction and delivery sides
2. The air vessels are fitted for from the pump cylinder
3. The air vessels save energy by reducing the friction loss

​Q. Which of these statements are correct?

Solution:

An air vessel is a close chamber having an opening at its base through which the liquid may flow into the vessel or it may flow out from the vessel air vessel fitted to suction and delivery pipes of a single-acting pump. The air vessel fulfill following functions.
(i) It continuous supply of provides liquid at a uniform rate.
(ii) It saves considerable amount of work in overcoming the frictional resistance in suction and delivery pipes.
(iii) It facilitates pump to run at a high speed without separation.

QUESTION: 10

​Select the most appropriate pump from Group-2 to handle each fluid flow given in Group-1.
Group - 1
P. Highly viscous fluid flow
Q. Fluid containing large amount of abrasive solid
Group - 2
1. Piston pump
2. Gear pump
3. Plunger pump
4. Centrifugal pump

Solution:

Piston pump will not handle corrosive liquids and slurries containing abrasive solids, since damage is done to the valves and the machined surfaces of the cylinder and piston. Centrifugal pumps are widely unused in the chemical industry because they can be constructed to handle corrosive liquids and suspensions.

QUESTION: 11

Priming is necessary in

Solution:

Filling the pump casing and the suction pipe with the liquid before it is started is known as priming. Unless the centrifugal pump is primed, it will not start as there is not centrifugal head impressed on the liquid. Positive displacement type reciprocating or rotary pump do not needed priming because the air if any in the cylinder or casing is driven out by the piston or vanes.

QUESTION: 12

When two identical centrifugal pumps are operating in series on a common rising main then

Solution:

When two pumps operate in series, discharge remains same and head produced is doubled and if they operate in parallel, discharge is doubled and head remains the same.

QUESTION: 13

Match List-I (out-let vane angle β2) with List-II (curves labelled 1, 2 and 3 in the given figure) for a pump and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. β2 < 90°
B. β2 = 90°
C. β2 > 90°
List-II

Codes:
     A B C
(a) 1 2 3
(b) 1 3 2
(c) 2 1 3
(d) 3 2 1

Solution:

QUESTION: 14

The correct sequence of the centrifugal pump components through which the fluid flows is

Solution:

QUESTION: 15

At the eye tip of a centrifugal impeller, blade velocity is 200 m/s. While the uniform velocity at the inlet is 150 m/s. If the sonic velocity is 300 m/s then the inlet mach number of the flow will be

Solution:

Similar Content

Related tests