Test: Steam Generators - 3


30 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Mechanical Engineering | Test: Steam Generators - 3


Description
This mock test of Test: Steam Generators - 3 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Steam Generators - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Steam Generators - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Steam Generators - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Steam Generators - 3 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The once through boiler is

Solution:

The Benson boiler employs forced circulation and has a unique characteristic of the absence of steam separating drum. The entire process of heating, steam formation and superheating is done in a continuous tube and accordingly it is called as once-through boiler.

QUESTION: 2

A supercritical boiler has a pressure range of

Solution:
QUESTION: 3

Blowing down of boiler water is the process to

Solution:
QUESTION: 4

Fusible plug is fitted in a boiler to

Solution:
QUESTION: 5

 Which of the following is not a safety valve for the boilers?

Solution:

Sliding type valve is used on steam engines for regulating flow of steam.

QUESTION: 6

Which of the following fitting is a boiler mounting?

Solution:
QUESTION: 7

The basic purpose of boiler drum is to

Solution:
QUESTION: 8

Which one of the following safety devices is used to protect the boiler when the water level falls below a minimum level?

Solution:

Example of water tube boilers:
- Babcock-Wilcox boiler (straight tube)
- Stirling boiler(bent tube)
- Benson boiler
- LaMont boiler

QUESTION: 9

A device which is used to drain off water from steam pipes without escape of steam is called

Solution:
QUESTION: 10

In thermal power plants, the deaerator is used mainly to

Solution:
QUESTION: 11

In steam generators, a stoker acts as one of the following devices. What is this device?

Solution:
QUESTION: 12

Which device is used in thermal power plants to reduce level of pollution?

Solution:
QUESTION: 13

Which one of the following boiler accessories does not need "flue-gas” for its operation?

Solution:

Economizer is used to preheat the feed water by using heat of flue gases. Air preheater is used to preheat the air by using heat of flue gases. Superheater is used to superheat the steam by using flue gases.
Injector does not uses flue gases during its operation.

QUESTION: 14

A device used to heat feed water by utilizing the heat in exhaust flue gases before leaving through the chimney is called

Solution:

Economizer utilizes exhaust gases to preheat the feed water.

QUESTION: 15

Which one of the following is NOT an accessory for the boiler?

Solution:
QUESTION: 16

The blow-off valve of a boiler helps to

Solution:
QUESTION: 17

The function of an economizer in a steam power plant is to

Solution:

An economizer is a device used to heat feed water by utilizing the heat in the exhaust Flue gases before leaving through the chimney, i.e., to increase the enthalpy of feed water.

QUESTION: 18

An at temperature is used in same utility boilers

Solution:

At temperature is used to control degree of superheat.

QUESTION: 19

Benson boiler is one of the boiler having

Solution:

Since Benson boiler is a super critical boiler hence no drum is required.

QUESTION: 20

Blow down from boiler drum is carried with a view to

Solution:
QUESTION: 21

Once through boilers operate at

Solution:

One through boiler operates above the critical pressure of water hence they are known as supercritical boiler.

QUESTION: 22

Once through boilers will not have

Solution:

Benson boiler is an example of once through boiler. Entire heating, from the steam formation to superheating is done in a single continuous tube.
But in this pump is required to make forced circulation of water.

QUESTION: 23

The draught produced by a steam jet issuing from a nozzle placed in the chimney is called

Solution:

In steam jet draught, draught is produced by a steam jet issuing from a nozzle placed in the chimney. Steam jet draught was used in locomotive boilers.

QUESTION: 24

Draught in locomotive boilers is produced by

Solution:
QUESTION: 25

Match List-I (Name of Boiler) with List-ll (Type) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Stirling
B. Cochran
C. Lancashire
D. Benson
List-II
1. Bent water tube
2. Once through flow
3. Vertical fire tube
4. Inclined water tube
5. Horizontal fire tube
Codes:
    A B C D
(a) 2 5 4 1
(b) 1 3 5 2
(c) 2 3 5 1
(d) 1 5 4 2

Solution:
QUESTION: 26

Which of the following thermal power plants will have the highest overall thermal efficiency?

Solution:
QUESTION: 27

Performance of mechanical draft cooling tower is superior to natural draft with

Solution:
QUESTION: 28

The shape of the lid of a manhole in a boiler is

Solution:
QUESTION: 29

Which one of the following sequence indicates the correct order for flue gas flow in the steam power plant layout?

Solution:

The correct sequence is superheater, economizer, air preheater.

QUESTION: 30

The main objective of boiler trial is

Solution:

Similar Content

Related tests