Sinusoidal Steady-State Analysis - 1


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for GATE Electrical Engineering | Sinusoidal Steady-State Analysis - 1


Description
This mock test of Sinusoidal Steady-State Analysis - 1 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Sinusoidal Steady-State Analysis - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sinusoidal Steady-State Analysis - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Sinusoidal Steady-State Analysis - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Sinusoidal Steady-State Analysis - 1 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The phasor diagram shown in figure below is for a two-element series circuit having

Solution:

It is clear that i leads v by 53.2° (< 90°).
Hence the two series elements must be R and C.
∴ tan θ = tan 53.3°
tan 45° < tan 53.3° < tan 60° or,  
 1 < tan 53.3° <1.732
Hence, tan 53.3° = 1.3367

QUESTION: 2

 For the circuit shown below, the voltage across the 3 Ω resistor V3 is

Solution:

Using voltage division rule, we have

QUESTION: 3

A part of a circuit shown below consists of a resistor, a capacitor and an inductor. At steady state, iR(t) = 10 sin t and vL{t) = 5 cost. The rms value of the current through the capacitor is

Solution:

Using KCL at the given node, 

QUESTION: 4

 In the circuit shown below, currents I and I1 are respectively

Solution:

From given figure

Using phasor diagram shown below, the currents I and I1 are respectively

QUESTION: 5

What should be the value of C for the circuit shown below such that the input power factor is unity for any frequency f of the source?

Solution:

The input impedance Z of given circuit is 

For p.f. to be unity,

QUESTION: 6

 In a series R-L circuit, the current and voltages are given by
i = cos (314t-20°) , v = 10 cos ( 314 t + 10°). The values of R and L are respectively

Solution:

Here, i lags v by 30°

also

QUESTION: 7

A series R-L circuit has resistance and reactance of 15 Ω and 10 Ω respectively. What should be the value of capacitor which when connected across the series combination in parallel, the system attains unity p.f.? (use f= 50 Hz)

Solution:

The situation is shown in figure below with it's phasor diagram.

For unity p.f. operation,


 

QUESTION: 8

The input p.f. of the circuit shown below is

Solution:

or, Zin = 2.828∠-45°Ω
Hence, input p.f. = cos45° = 0.707 (lead)

QUESTION: 9

The input admittance of the circuit shown below is

Solution:

Hence

QUESTION: 10

 The driving point impedance

does not represents a passive one port network because

Solution: