Time Varying EMT Fields


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for GATE Electrical Engineering | Time Varying EMT Fields


Description
This mock test of Time Varying EMT Fields for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Time Varying EMT Fields (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Time Varying EMT Fields quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Time Varying EMT Fields exercise for a better result in the exam. You can find other Time Varying EMT Fields extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If the magnetic field vector has only component given by Hz = 3x cosβ+ 6y sinγ and if the field is invariant with time, what is the expression for current density 

Solution:

Since,  and as the field is invariant, therefore


QUESTION: 2

The conduction current in a straight copper wire of cross-sectional area A = 1.5 x 10-5 m2 is I = 2 A. If the constitutive parameters of copper are μ = μ0 = 4π x 10-7 H/m, F/m and σ = 5.8 x 107 mho/m, then the displacement current Id in the wire at a frequency of f = 1 GHz would be

Solution:

Let the copper wire lies along the z-axis of the cylindrical coordinate system. The magnetic field is then directed in azimuthal direction  and electric field  is directed in the z-direction.




or, Id = 1.9 nA

QUESTION: 3

A rectangular loop of length a = 1 meter and width b = 80 cm is placed in a uniform magnetic field. What is the maximum value of induced emf if the magnetic flux density B = 0.1 Wb/m2 is constant and the loop rotates about the x-axis with a frequency of 50 Hz?

Solution:

The induced emf in uniform magnetic field is given by
v = ω(ab) B sin ωt
or, v = ωAB sin ωt
(where, A = ab = Area of rectangular loop)
or 

QUESTION: 4

A straight conducting wire of length 50 cm is moved in a direction at right angles to its length in a region in air permitted by a uniform flux density B of magnitude B = 1 Wb/m2. If the magnetic flux density   is perpendicular to both the direction of the motion and the length of the wire and the magnitude of the velocity of motion \/ = 10 m/s, the induced voltage in the conductor would be

Solution:

Induced emf in the conductor is

QUESTION: 5

A Faraday disc of 10 cm radius rotates at 5000 rpm in a uniform magnetic field of 250 mWb/m2, the field being normal to the plane of the disc. What is the emf between rpm and axis assuming the diameter of the axis very small?

Solution:


where, N = Number of revolutions/min
∴  

The emf induced is,

QUESTION: 6

What is the emf developed about the path r = 0.5, z = 0 and at t = 0, if 

Solution:

Given B = 0.1 Wb/m2 
ω = 377 rad/s
r = 0.5 m

QUESTION: 7

A square loop of wire 25 cm has a voltmeter (of infinite impedance) connected in series with one side. The plane of the loop is perpendicular to the magnetic field and the frequency is 10 MHz. If the maximum intensity is 1 Amp/m, then the voltage indicated by the meter when the loop is placed in the alternating field would be

Solution:

Given,

The required induced voltage is given by




Hence, the maximum induced voltage 

QUESTION: 8

Assertion (A): The total e.m.f. induced in a circuit is equal to the time rate of decrease of the total magnetic flux linking the circuit.
Reason (R): Changing magnetic field will induce on electric field.

Solution:

Both assertion and reason are individually correct statements.
Since induced emf,

thus due to negative sign, the total emf induced is equal to the time rate of decrease of the total magnetic flux linking the circuit. (The negative sign supports the Lenz’s law).

QUESTION: 9

Assertion (A): Motional induction or flux cutting law gives the e.m.f. induced in a moving conductor w.r.t observer in a magnetic field.
Reason (R): The motional emf equation depends on the velocity of the conductor and its position.

Solution:
  • Assertion (A) is a correct statement since the motional induction or flux cutting law are given by

    or, V = vBl volts
  • Motional emf equation depends only on the velocity of the conductor and not its position. Thus, reason (R) is not a correct statement,
QUESTION: 10

In a material for which conductivity σ = 5 Siemen/m and ∈r = 1, the electric field intensity is E = 250 sin 1010 t V/m. What is the frequency at which the displacement and conduction current densities will be equal?

Solution:


= Conduction current density
and 
= Displacement current density


or  

or 

Related tests