Test: Operational Amplifier


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for Electronics Engineering | Test: Operational Amplifier


Description
Attempt Test: Operational Amplifier | 10 questions in 30 minutes | Mock test for Electronics and Communication Engineering (ECE) preparation | Free important questions MCQ to study Topicwise Question Bank for Electronics Engineering for Electronics and Communication Engineering (ECE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In a differential amplifier an idea! OMMR is

Solution:
QUESTION: 2

The op-amp circuit shown below is initially nulled having a supply voltages of ± 15 V. The output voltage VQ is

Solution:

Given circuit represents an inverting summer using op-amp
Here,

R = R1 = R2 = R3 = Rf = 1 kΩ

and

V1 = +2 V, V2 = +3 V, V3 = +4 V

The output voltage is

QUESTION: 3

For the circuit shown below, the output voltage is given by

Solution:

Using superposition theorem, the output voltage is given by

QUESTION: 4

For an astabie multivibrator shown below, 

R1 = 116 KΩ, R2 = 100 KΩ, and ± Vsat = ± 14 V.

The time constant of the circuit to produce an output of frequency 1 kHz will be 

Solution:

The time period of the given a stablem ultivibrator circuit is given by

 

QUESTION: 5

An ideal operational amplifier has input impedance of

Solution:

For an ideal OPAMP, input impedance is infinite while output impedance is zero.

QUESTION: 6

For the op-amp circuit shown below, R1 = 1 kΩ and Rf = 10 kΩ. The feedback factor β of this amplifier is

Solution:

Given op -amp circuit re p re se n ts a c losed -loop non -inverting amplifier. The feed back factor is given by

QUESTION: 7

The order of input resistance in 741 OP-AMP is

Solution:

For a practical OPAMP in put impedance is of the order of 106Ω

QUESTION: 8

For a given op-amp, CMMR = 105 and differential gain Ad = 105. The common-mode gain of the op-amp is

Solution:

QUESTION: 9

An inverting amplifier using the 741C must have a fiat response upto 40 kHz. The gain of the amplifier is 10 and slew rate is 0.5 V/μS. The maximum peak-to-peak input signal that can be applied without distorting the output is approximately equal to

Solution:

We know that

QUESTION: 10

An idea! operational amplifier has
1. non-zero, off set voltage.
2. characteristics which do not drift with temperature.
3. an infinite voltage gain.
4. a CMMR more than 120 dB.
5. infinite bandwidth.
Of these statements:

Solution:

An ideal operational amplifier has

  • zero offset voltage
  • characteristics which do not drift with temperature
  • infinite voltage gain
  • infinite CMMR
  • infinite bandwidth

Hence, statements 2 , 3 and 5 are only correct.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code