Test: Critical Reasoning - 2


15 Questions MCQ Test Topic-wise Past Year Questions for CAT | Test: Critical Reasoning - 2


Description
This mock test of Test: Critical Reasoning - 2 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for CAT Test: Critical Reasoning - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Critical Reasoning - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Critical Reasoning - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Critical Reasoning - 2 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Given below are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are incorrect in terms of grammar and usage. Then, choose the most appropriate option.

(2014)

1. Herbivores birds do not have teeth to grind up the vegetation they eat.
2. Teeth would make their skulls too heavy and make flight difficult.
3. Instead, a part of their digestive system, called the crop, contains stones, which grind up the plant material they eat.
4. Some herbivores are called ruminants.

Solution:

Sentences 2, 3 and 4 are correct. Sentence 1 incorrectly uses the word 'herbivores'; it should be 'herbivorous' birds. So option (b) is the correct answer.

QUESTION: 2

Four sentences are given below labeled (a), (b), (c) and (d). Of these, three sentences need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the one that does not fit the sequence.

(2013)

Solution:

In this paragraph, options (d), (b) and (a) for m a sequence as they talk about the core catcher, its structure and function. Sentence (d) should be the first in this sequence as it introduces the core catcher.
Next, sentence (b) provides its structural details.
Sentence (a) is about the function of the core catcher in case of an accident. Option (c) seems to be related but it does not fit into the sequence because it talks about the things which are not immediately connected with the passage. So option (c) is the correct answer.

QUESTION: 3

A paragraph is given below from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
When India revised its policy with respect to foreign investment, the country’s balance of payments difficulties had not been resolved. However, the presumption was that foreign firms would use India as a base for world market production, earning the country vast amounts of foreign exchange. However, that expectation has been belied. _______

(2013)

Solution:

Option (a) is incorrect as it talks about the cost of liberalization whereas the paragraph talks about the failure of foreign firms in earning forex for India. Option (b) is also excluded as it refers to events beyond the scope of topic covered in the paragraph. Option (c) is incorrect because it is nowhere mentioned in the paragraph that policy of favouring foreign capital was adopted by India. Option (d) explains how and why the expectations of foreign firms were belied and is the correct answer.

QUESTION: 4

A paragraph is given below from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
Historians have established that parts of Bangalore were inhabited since the time of the Western Ganga dynasty (AD 350 to AD 550) and played a role in the fortunes of the Chola, Hoysala and Vijaynagar empires, as the place was situated in a strategic location at the center of the South Indian peninsula. In spite of this hoary history, the founding date of the city is usually given as AD 1537 when Kempe Gowda I built a mud fort which was later fortified by Haider Ali in the 18th century. This fort was the nucleus of what is now commonly known as the “pete” area, a Bangalore that preceded the arrival of the British. With the defeat of Tipu Sultan in Srirangapatnam, the British army garrisoned itself in the vicinity of the old city area of Bangalore, thus laying the foundation of Bangalore Cantonment in the early 19th century ______.        

(2013)

Solution:

The paragraph presen ts h istor ical overview of Bangalore. The author has discussed how the city was established and how it developed during different time periods in reign of different rulers. The concluding sentence of this paragraph should be the one which talks about historical perspective of the city. Option (a) is incorrect because it is suitable as the introductory not the concluding sentence of the paragraph. Option (b) is incorrect because it focuses on the importance of Cantonment instead on the history of Bangalore.
Same is the case with option (d), so it is also incorrect.
Only option (c) maintains the continuity of ideas mentioned in paragraph, so it is the correct answer.

QUESTION: 5

A paragraph is given below from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
Twenty some years ago I took my family (wife, toddler, and infant) to the National Gallery of Art, in Washington, D.C. At one point I found myself alone, and I suddenly questioned my assumption that the toddler, my son, was with my wife, who also had the infant. As I stood in a gallery looking around for them, I saw a security guard framed in the door of an adjacent room. He was at first (as guards often are) as staid and unmoving as the statuary he was protecting. _______

(2013)

Solution:

The second last sentence provides important clue about the concluding sentence of the paragraph. The guard seems indifferent initially but it is apparent that something will change about him in the next moment.
Option (a) is not correct because it does not talk about the guard at all. Option (b) is incorrect because it talks about a painting which is nowhere mentioned in the paragraph. Option (c) is also incorrect because it does not indicate any change in attitude of the guard. Option (d) expresses a change in the guard's attitude.
It goes well with the preceding sentence and makes the paragraph coherent. So option (d) is the correct answer.

QUESTION: 6

Given below is a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
Warschawski describes the atrocities of the occupation—from the sack of Ramallah to the massacre in Jenin, the razing of houses and refugee camps, shooting at ambulances and hospitals, the use of Palestinian civilians as human shields— showing how each of these pushes back the boundaries of what was previously thinkable. Warschawski has the keen eye of an Israeli insider.________________.

(2012)

Solution:

Options (a), (c) and (d) are incorrect. Option (a) is incorrect because the passage discusses destructive activities of Israelis and not Palestinians. Option (c) is incorrect because the passage talks about Israeli occupation of Palestine and not of Palestinian occupation of Israel. Option (d) is incorrect because it expresses a far reaching and unrealistic idea which does not match with tone of the passage. Option (b) goes well with the tone and flow of the passage. So it is the correct answer.

QUESTION: 7

Given below is a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
There is much to commend in this novel, a witty parable of India’s changing society, yet there is much to ponder. The scales have fallen from the eyes of some Indian writers, many either living abroad, or educated there like Adiga. The home country is invariably presented as a place of brutal injustice and sordid corruption, one in which the poor are always dispossessed and victimised by their ageold enemies, the rich. Characters at the colourful extremities of society are Dickensian grotesques, Phiz sketches, adrift in a country that is lurching rapidly towards bland middle-class normality.

(2012)

Solution:

The tone of author as indicated by first sentence of the paragraph is moderate. The author of paragraph praises the author of the novel yet believes '… there is much to ponder'. Among the given options, option (b) and (d) have negative tone which does not match with the tone of the paragraph. Option (c) admires author too much which does not go well with flow of paragraph. In option (a), the author has put forward his view moderately which is coherent with rest of paragraph. So option (a) is the correct answer.

QUESTION: 8

Given below is a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
It might not sound like a recipe for success – but this is the most important piece of theatre happening anywhere in the country.
Some 40 years ago, director Augusto Boal began experimenting with invisible theatre – rehearsing and performing semi-improvised pieces in public spaces to the unsuspecting public. Meanwhile in the bohemian lofts of New York City, a new generation of visionaries were embedding their art ever further into the everyday. Lurking in the corner of a diner, Vito Acconci sat quietly rubbing his arm to produce a sore, while Allan Kaprow created instructions for almost unseen activities to be carried out on the streets of the city. ________________

(2012)

Solution:

This is a narrative paragraph in past tense which talks of invisible form of theatre. Option (a) does not form a part of this paragraph for two reasons. First, it jumps to conclusion without any reasoning and second, it is in the present tense. Option (b) appears to be relevant but a closer examination reveals that it does not have the flow of thoughts mentioned in preceding sentences in the paragraph. Option (d) also does not continue the tone of the paragraph and abruptly jumps to the conclusion. Option (c) continues the tone as well as flow of thought given in the paragraph. As concluding sentence of the paragraph, option (c) explains what invisible theatre is all about and is the correct answer.

QUESTION: 9

People repeatedly complain that they see advertisements everywhere, but advertisers should not be blamed for this. No one is forced to advertize his property - for many companies it is an important part of their income. Football teams would have much less money if they were not sponsored. And no one is forced to look at advertising - you can turn the TV off between shows, or just flick past adverts in newspapers. If you don’t want to see the adverts, then just ignore them.

Q. Which of the following statements would weaken the above argument?

(2011)

Solution:

The author argues that the consumers have a choice weather or not to view advertisements and therefore, they  should  not  complain  about  increasing  adverts.
Option (b) weakens this argument. If people are not aware that the piece of art or public information they are viewing is a form of adverts, then it is impossible to consciously avoid  it.

QUESTION: 10

History, if viewed as a repository not merely of anecdotes or chronology, could produce a decisive transformation in the image of science by which we are now possessed. The image has previously been drawn, even by scientists themselves, mainly from the study of finished scientific achievements as these are recorded in the classics and more recently, in the textbooks from which each new scientific generation learns to practice its trade.

Q. Which of the following best summarises the above paragraph?

(2011)

Solution:

Option (b) which states different ways of looking at History can produce altogether different knowledge is true because each and every line of the above paragraph shows how study of History can provide altogether different knowledge. These days history is not mere date wise representation of facts rather it is turning to be scientific in its approach.

QUESTION: 11

According to recent reports, CEOs of large organisations are paid more than CEOs of small organisations. It does not seem fair that just because a CEO is heading a big organisation she/he should be paid more. CEOs’ salary should be related to performance, especially growth in terms of sales and profits.Of course, big organisations are more complex than ‘the small, but all  CEOs require significant amount of energy and time in managing organisations. There is no proof that CEOs of big organisations are more stressed than CEOs of small organisations.
All CEOs should be paid according to their performance.

Q. Which of the following, if true, would strengthen the speaker ’s argument?

(2011)

Solution:

If the given statement that CEO of small organization come from good educational background is true it will strengthen the speaker’s argument, the reason being the speaker wants that CEOs of big and small organizations should be paid similarly and if the CEO of small organization comes from good educational background they should receive a similar amount which a CEO of big organization receives.

QUESTION: 12

The Bistupur Sakchi corner needs a speed breaker. Loyola school children cross this intersection, on their way to the school, and many a times do not check out for traffic. I get to read regular reports of cars and other vehicles hitting children. I know that speedbreakers are irritating for drivers, and I know that children cannot be protected from every danger, but this is one of the worst intersections in town. There needs to be a speed-breaker so that vehicles have to slow down and the children be made safer.

Q. Which of the following arguments is used in the above passage?

(2010)

Solution:

Emotive argument is used in the passage which is referring to the safety of the children to get people interested. Every line of the passage is indicative of the dangers to which the children are exposed and measures which need to be taken for the safety of the children.

QUESTION: 13

Hindi ought to be the official language of India. There is no reason for the government to spend money printing documents in different languages, just to cater to people who cannot read/write Hindi. The government has better ways to spend tax payers’ money. People across India should read/write Hindi or learn it at the earliest.

Q. Which of the following, if true, would weaken the speaker ’s argument the most?

(2010)

Solution:

The main argument is that the tax - payer ’s money need not be wasted by printing official documents in many language. But if multilingual people are paying maximum taxes, then the government can afford to do so. Hence option (c) weakens the argument.

QUESTION: 14

The Yoga system is divided into two principal parts — Hatha and Raja Yoga. Hatha Yoga deals principally with the physiological part of man with a view to establish his health and train his will. The processes prescribed to arrive at this end are so difficult that only a few resolute souls go through all the stages of its practice. Many have failed and some have died in the attempt. It is therefore strongly denounced by all the philosophers. The most illustrious Shankaracharya has remarked in his treatise called Aparokshanubhuti that "the system of Hatha Yoga was intended for those whose wordly desires are not pacified or uprooted.”

Which one of the following, if true, most substantially strengthens the idea given in the passage?

(2010)

Solution:

The passage clearly emphasizes that practising HathaYoga is really difficult and only a few resolute souls go through all the stages of its practice (refer sentence 3).
So E strengthens the idea of the passage. C and D are out of context as the passage doesn't talk about Yoga schools teaching Raja Yoga. A and B are also out of context as they restrict themselves to people in a given ashram.

QUESTION: 15

Silver is especially and repetitively savage about what he sees as the extravagant claims made for particle physics, arguing that once the proton, neutron and electron were found and their properties experimentally confirmed, the very expensive searches for ever more exotic particles, such as the Higgs Boson, were increasingly harder to justify other than by their importance to particle physicists. Most of the particles resemble ecstatic happiness: They are very short-lived and have nothing to do with everyday life. His repeated assault goes to the level of sarcasm: “Finding the Higgs Boson will be a magnificent technical and theoretical triumph. Like a great Bobby Fisher game”. Of course, this is a tad unfair, even if some of the claims of its practitioners invite such assaults on their field.

Q. Which of the following, if true, will weaken the argument described in the passage?

(2009)

Solution:

The author is not happy with the huge amount of expenses incurred in research of things which have no use in day to day life. (c) weakens this argument because we can apply something to the use of mankind only if we have the knowledge of it.

Related tests