Test: Paragraph Construction - 2


10 Questions MCQ Test Topic-wise Past Year Questions for CAT | Test: Paragraph Construction - 2


Description
This mock test of Test: Paragraph Construction - 2 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CAT Test: Paragraph Construction - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Paragraph Construction - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Paragraph Construction - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Paragraph Construction - 2 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/ passage. From the given options, choose the most appropriate sequence.
A. He also mentions the existential burdens on his brother with as much delicacy as the subject will permit.
B. Many will be disappointed that there is little introspective dwelling on his relationship with Hillary.
C. Even from the early part of his life, he seems to have inspired extraordinary loyalty from his friends, most of whom he managed to involve in his presidency.
D. They will be disappointed because his early life in Arkansas is particularly well told.
E. The early life contains description of his troubled family life with an abusive stepfather, the dilemmas of his mother.

(2014)

Solution:

Sentences B and D make a pair. Next, sentence E mentions aspects of his early life and sentence A continues this. Sentence C should be the concluding sentence of the sequence as it talks about his relationship with his friends. So option (d) is the correct answer.

QUESTION: 2

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/
passage. From the given options, choose the most appropriate sequence. (2014)
A. The knowledge worker is gaining importance since the opening up of global competition.
B. So the bait is no longer fatter bonus, but much beyond that.
C. Indian companies see the need to attract and retain good workers.
D. From training sessions to spruce up their skills to fun parties — anything to keep them happy.
E. Moreover, the employers recognize the importance of peaceful personal relationships in keeping employees happy.

(2014)

Solution:

Sentences A and C form a pair as both are about the importance of knowledge workers in the era of global competition. Sentences E, B and D are related as they discuss means of keeping workers happy. So option (a) is the correct answer.

QUESTION: 3

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/ passage. From the given options, choose the most appropriate one. (2013)
A. Logic suggests that Japanese food should not do well in North Indian fish-hating markets.
B. But sushi is all the rage because teenagers love it.
C. Over the last decade, new restaurants have opened and turned the conventional wisdom on its head.
D. Similarly, the fast food chains which survive on wheat (pizzas, pasta, hamburger buns, etc.) should all flop in the rice-loving South.
E. My guess is that the differences will be ironed out as the new generation comes of age.

(2013)

Solution:

In this paragraph, E should be the introductory sentence as it is a general statement while other sentences are examples. Next, sentences C, A and B form a logical sequence. Sentence C includes the fact that conventional wisdom has been turned over by new restaurants. Sentence A supports its preceding sentence by arguing that Japanese food should not do well in North Indian markets. Sentence B presents a contrasting fact that Sushi is a favourite among teenagers. Options (b), (c) and (d) are incorrect as they do not contain sequence CAB. Option (a) presents correct sequence of sentences and is the correct answer.

QUESTION: 4

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

Five sentences are given below labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/ passage. From the given options, choose the most appropriate one.
A. At the critical moment, a canopy conceals the act of anointment, by a priest not a civil official.
B. The conferring of state headship is an exclusive Anglican ritual, steeped in the Henrician Reformation.
C. The Queen is serene and vulnerable, flanked by fussing bishops and ranks of hereditary peers, symbolising the legitimacy of inherited office.
D. Succession is sanctioned and blessed by God, with a staged cry of assent from the congregation.
E. The Queen’s 1953 coronation, to be reprised many times on television this weekend, now seems medieval in its costumes and ritual.

(2013)

Solution:

A quick review of all options reveals that no other sentence except E is fit to be the introductory sentence of this paragraph. This eliminates options (a) and (c) as they begin with sentence B. Sentence E should be followed by C because it focuses on the details of Queen's coronation. Next, sequence BAD is a logical continuation of ideas expressed in sentences E and C.
Sentence B tells that conferring of state headship is an exclusive Anglican ritual; sentence A tells what happens in the ritual and sentence D states how the ritual concludes. Option (d) presents right sequence of sentences in the paragraph and is the correct answer.

QUESTION: 5

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

The sentences given below, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices.
A. In addition to being one of Mr. De Palma’s signature set pieces — a deft and dazzling aria of surveillance, suspense and partial nudity — this sequence seems especially designed to beguile critics who have covered the annual carnival of cinematic indulgence and bureaucratic intransigence that is Cannes.
B. The loot in question is a serpentine diamondstudded gold brassiere that adorns the otherwise naked torso of a willowy model named Veronica (Rie Rasmussen), who strolls up the famed red carpet at the Palais des Festivals on the arm of the French filmmaker Regis Wargnier.
C. Femme Fatale, the breathtakingly convoluted new thriller from Brian De Palma, opens with a daring jewel heist carried out in the middle of the Cannes International Film Festival.
D. If this conjures up an image of diamonds tastefully stashed in a velvet drawstring bag, think again.
E. Veronica is abruptly summoned to the ladies room — whose sparkling cleanliness is a notably unrealistic touch — for some heavy-breathing sex with Laure Ash (Rebecca Romijn-Stamos), a thief posing as a member of the paparazzi.

(2012)

Solution:

Sentence C is the first sentence of the paragraph as suggested by given options. It talks about a jewel heist carried out during an important event. Sentence D should follow sentence C which is its logical continuation. Sentence B should follow D because it gives more details of the heist. Sentences E and A should follow sentence B in order to make the paragraph coherent. So option (c) is the correct answer.

QUESTION: 6

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

Q.The sentences given below, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices.
A. Those who don’t recognize wisdom latent in the foolishness?
B. There is always a knowing wink in these tales, but who is being laughed at?
C. In an imaginary East European scene, these paragons of scholarship and righteousness are shown to be fools.
D. The wise men of Chelm may be among the most familiar folk characters in the Jewish tradition.
E. The fools who don’t realize they are fools?

(2012)

Solution:

Sentences A, B or E cannot be introductory sentence of the paragraph. Since sentence C mentions - '…these paragons of…' it cannot be first sentence of paragraph.
The paragraph should begin with sentence D followed by sentence C. Sentences B, E and A should follow DC in order to make the paragraph coherent. So option (d) is the correct answer.

QUESTION: 7

Directions for Questions : Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

A. The revolution began as an attack on despotism.
B. Already by 1762 Rousseau was implying in his “Social Contract” that there was no meaningful difference between the authority of a despot and that of a monarch
C. As usual, regular usage soon diluted the original rigor of the expression’s meaning.
D. Montesquieu has defined its spirit as “The rule of one, according to no law”.
E. Obeying no law, authority was arbitrary and its animating spirit was fear.

(2011)

Solution:

The paragraph begins with statement A. Statements D and E discuss the definition and hence have to come together. Similarly, B describes the idea which begins in C. The ‘dilution’ in C is followed by B which gives an example of this dilution. ‘Already by 1762………there was no meaningful difference between the authority of a despot and that of a monarch’.

QUESTION: 8

Directions for Questions: Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

A. That too was historic.
B. The word that immediately rolled off of every tongue after the presidential election was “historic”; and rightly so.
C. It would have been unimaginable forty years ago.
D. The fact that the country has become civilized enough to accept this outcome is a considerable tribute to the activism of the
1960s and its aftermath.
E. The two candidates in the Democratic primary were a woman and an African-American.

(2011)

Solution:
QUESTION: 9

Directions for Questions : Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

A. The recent communal violence in Hyderabad and in Bareilly a month ago has remained on the sidelines of national attention. 
B. In both cities, the present round of violence was preceded by mobilisations and speeches, primarily by Hindu fundamentalist groups.
C. Fortunately, there was no death in the violence in Bareilly, while in Hyderabad only three people were killed.
D. Yet, the scale, planning and causes behind the riots indicate a certain change in the morphology of the typical riot, a change which needs to be identified and understood if we want to keep religious sectarianism and violence in check.
E. Communal violence has become so endemic to the polity of India that it has ceased to attract much attention outside its immediate area of impact, or unless it crosses very high levels of fatality and barbarity.

(2010)

Solution:
QUESTION: 10

Directions for Questions : Five sentences are given below, labeled A, B, C, D and E. They need to be arranged in a logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate one.

A. So that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.
B. Who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds.
C. It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better.
D. Who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly,
E. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood.

(2010)

Solution:

(C-E) is a mandatory pair as it builds upon the idea through contrast. ‘It is not the critic who counts…’ in statement C and ‘the credit belongs to the man who is actually in the arena’ in statement E. Statements B and D should also come together as they build on the idea of the man in the arena. (D-A) is another mandatory pair as the conclusion in statement A is based on statement D.

Related tests