Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014)


Description
This mock test of Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 1 (2018 - 2014) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to the circumstances in Indian agriculture, the concept of "Conservation Agriculture" assumes significance. Which of the following fall under the Conservation Agriculture?
1. Avoiding the monoculture practices
2. Adopting minimum tillage
3. Avoiding the cultivation of plantation crops
4. Using crop residues to cover soil surface
5. Adopting spatial and temporal crop sequencing/crop rotations

Select the correct answer using the code given below:

[2018]

Solution:

Kurukshetra February 2018 Issue on Agriculture, page 43 has given three key features of conservation agriculture viz:
i. minimum soil disturbance by adopting no-tillage or minimum tillage and reduced traffic for agricultural operations. So, #2 is right. This eliminates Option-(a)
ii. maximum soil cover by leaving crop residues on the soil surface. So, #4 is right. This eliminates Option-(d)
iii. adopt spatial and temporal crop sequencing/crop rotation. So, #5 is verbatim right. Hence final answer (c)

QUESTION: 2

With reference to agriculture in India, how can the technique of 'genome sequencing', often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in crops.

Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

"Molecular Basis of Inheritance": It explains the benefits of human genome sequencing that- "It is the sequence of bases in DNA that determines the genetic information of a given organism. So, learning about the DNA sequences can lead to an understanding of their natural capabilities that can be applied toward solving challenges in health care, agriculture, energy production, environmental remediation."
So on that logic, statement 1 and 3 should be possible, and if 1 and 3 are possible then statement 2 ought to be possible as well! So answer D- all three statements are correct. Searching academic papers on Google Scholar engineer confirms that D is the answer.

QUESTION: 3

Which of the following practices can help in water conservation in agriculture?
1. Reduced or zero tillage of the land
2. Applying gypsum before irrigating the field
3. Allowing crop residue to remain in the field

Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

According to the Kurukshetra Magazine November 2017 special issue on irrigation: Tillage exposes the soil to drying, conversely, reductions in tillage help conserve soil water. So #1 is right. The retention of crop residues helps in reducing water loss from the soil to the air and cools the soil. So, #3 is right. According to some random research papers & Google books even gypsum application helps in water conservation so experts ware divided between Option C or D. But in the official answer key UPSC has kept C as the correct answer.

QUESTION: 4

What is/are the advantage/advantages of implementing the 'National Agriculture Market' (NAM) scheme?
1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.
2. It provides the farmers access to nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.

Select the correct answer using the code given below: 

[2017]

Solution:

Both statements are correct as per Government notification.

QUESTION: 5

Consider the following statements:
The nation-wide 'Soil Health Card Scheme' aims at
1. Expanding the cultivable area under irrigation.
2. Enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.
3. Checking the overuse of fertilizers in farmlands.

Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:

A soil health card provides information about 12 soil parameters, so farmer can use appropriate fertilizers. hence only 3 is the correct statement. Statement 1 and 2 are irrelevant.

QUESTION: 6

With reference to ‘Initiative for Nutritional Security through Intensive Millets Promotion’, which of the following statements is/are correct? [2016]
1. This initiative aims to demonstrate the improved production and post-harvest technologies, and to demonstrate value addition techniques, in an integrated manner, with cluster approach.
2. Poor, small, marginal and tribal farmers have larger stake in this scheme.
3. An important objective of the scheme is to encourage farmers of commercial crops to shift to millet cultivation by offering them free kits of critical inputs of nutrients and micro irrigation equipment.

Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

(i) This initiative aims to demonstrate the improved production and post-harvest technologies in an integrated manner to catalyze increased production of millets in the country. The scheme, through processing and value addition techniques, is expected to generate consumer demand for millet based food products. Poor, small, marginal and tribal farmers have larger stake in this scheme.
(ii) 1st and 2nd statements are right. Policy aims to give free kits but “wanting to shift commercial crop farmers to millet” doesn’t fit logic. There is no such mention in the scheme, nor any talk about giving micro-irrigation equipment. Hence 3rd statement wrong.

QUESTION: 7

The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?
1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity
2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities
3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHS

Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

(i) In order to safeguard and support the world’s agricultural heritage systems, in 2002 FAO started an initiative for the dynamic conservation of Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS). The GIAHS Initiative promotes public under-standing, awareness, national and international recognition of Agricultural Heritage systems. It aims to identify and ensure global recognition of the importance of unique traditional agricultural systems for food security and sustainable development. The GIAHS initiative explicitly recognises that change in “traditional” political, social and economic processes is inevitable; they cannot be frozen or recreated
(ii) There is no provision to give Geographical indication to “ALL” varieties. Hence statement 3 is wrong. By elimination method, we are left with answer B- only 2.

QUESTION: 8

The terms 'Agreement on Agriculture', 'Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures' and 'Peace Clause' appear in the news frequently in the context of the affairs of the

[2015]

Solution:

'Agreement on Agriculture', 'Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures' and 'Peace Clause' are related to World Trade Organisation.

QUESTION: 9

In India, markets in agricultural products are regulated under the

[2015]

Solution:

Agricultural Produce Market Committee Act of respective states are responsible for markets in agricultural products.

QUESTION: 10

What can be the impact of excessive / inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place.
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.

Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

Excessive/ inappropriate use of nitrogenous fertilizers increase the acidity of soil and Leaching of nitrate to the ground water.

QUESTION: 11

Which one of the following best describes the main objective of 'Seed Village Concept'?

[2015]

Solution:

Seed village concept is to promote the quality seed production of foundation and certified seed classes. The area which is suitable for raising a particular crop will be selected, and raised with single variety of a kind. Suitable area for seed production will be identified by the Scientists.
The foundation/ certified seeds or University labelled seeds will be supplied by the University through Krishi Vigyan Kendras (KVKs) and Research Stations at 50% subsidy cost to the identified farmers in the area. The farmers will use these quality seeds and take up their own seed production in a small area (1 acre) for their own use. The crops are Rice, Pulses and Oilseeds.

QUESTION: 12

The substitution of steel for wooden ploughs in agricultural production is an example of

[2015]

Solution:

Capital-augmenting technological progress results in the more productive use of existing capital goods; for example, the substitution of steel from wooden ploughs in agricultural production.

QUESTION: 13

Which of the following statements is/are correct regarding vegetative propagation of plants?
1. Vegetative propagation pr oduces clonal popul ation.
2. Vegetative  propagation helps in eliminating the virus.
3. Vegetative propagation can be practiced most of the year.

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

Vegetative reproduction is a form of a sexual reproduction in plants. It is a process by which new organisms arise without production of seeds .It helps in development of clones. Vegetative propagation involves only mitosis, this ensures that the genetic information in DNA of vegetative progeny (child) is same as in the mother plant and can be practiced throughout the year.
However it does not helps in elimination of viruses.
Plant once systematically infected with a virus, usually remains infected for its lifetime. Thus any vegetative parts taken for propagation remains infected.

QUESTION: 14

In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed, but recently the cultivation of this has assumed significance.  

Which one of the following statements is correct in this context?

[2014]

Solution:

Guar gum is used in hydraulic fracturing technology during shale gas extraction.

QUESTION: 15

What are the benefits of implementing the ‘Integrated Watershed Development Programme’?
1. Prevention of soil runoff
2. Linking the country’s perennial rivers with seasonal rivers
3. Rainwater harvesting and recharge of groundwater table
4. Regeneration of natural vegetation

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

Integrated Watershed Man agement Programme (IWMP) was launched during 2009-10. It aims at Prevention of soil runoff, Rainwater harvesting and recharge of groundwater table and Regeneration of natural vegetation.

QUESTION: 16

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/ are correctly matched?

[2014]

Solution:

The draught prone area programme is by ministry of Rural development to minimise the adverse effects of drought on production of crops and livestock and productivity of land, water and human resources. The desert development programme is also by ministry of Rural development to minimise the adverse effect of drought and control desertification. National Watershed Development Project for Rainfed Areas is by ministry of agriculture.

QUESTION: 17

What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

NPK (fertilizers) can be applied at the rate of 112 kg, 25 kg and 48 kg per acre, respectively through inorganic or organic methods. Hence statement #3 is wrong, this eliminates (a), (c) and (d). therefore, answer (b) 1,2,4 only.

QUESTION: 18

Consider the following statements:
1. Maize can be used for the production of starch.
2. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.
3. Alcoholic  beverages can be produced by using maize.

Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

All three statements are correct as Maize can be used for the production of starch. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel. Alcoholic beverages can be produced by using maize.

QUESTION: 19

Consider the following techniques phenomena:
1. Budding and grafting in fruit plants
2. Cytoplasmic male sterility
3. Gene silencing

Which of the above is/are used to create transgenic crops?

[2014]

Solution:

Cytoplasmic male sterility and gene silencing are used for creation of transgenic crops. Grafting and budding in fruit plants are not used for transgenic crop production but used during regular horticulture practices.

QUESTION: 20

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/ are correctly matched?

[2014]

Solution:

Kinnaur (Himachal) is famous for apples. Areca nut mostly confined to Karnataka, Kerala and Assam. Mewat in haryana is not famous for mango. UP is famous for mango. Similarly, coromandel coast is not famous for soya beans. Top two producers of soya are Madhya Pradesh and Maharashtra which are outside coromandel coast.

Similar Content

Related tests