Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011)


Description
This mock test of Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: English Language (Comprehension) - 2 (2012-2011) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For fourteen and a half months I lived in my little cell or room in the Dehradun jail, and I began to feel as if I was almost a part of it. I was familiar with every bit of it, I knew every mark and dent on the whitewashed walls and on the uneven floor and the ceiling with its moth-eaten rafters. In the little yard outside I greeted little tufts of grass and odd bits of stone as old friends. I was not alone in my cell, for several colonies of wasp and hornets lived there, and many lizards found a home behind the rafters, emerging in the evenings in search of prey.

Q. The passage attempts to describe

[2012]

Solution:

The impression that comes across through the narrator’s description is his untiring efforts to adjust to extreme loneliness. It is quite obvious that he was very lonely and that he was making friends with various types of insects, flowers, etc. to retain his sanity.
(a) The general condition of the country jails is revealed in the passage but this is not the central idea of this passage.
The same is true of options (b) and (d).

QUESTION: 2

For fourteen and a half months I lived in my little cell or room in the Dehradun jail, and I began to feel as if I was almost a part of it. I was familiar with every bit of it, I knew every mark and dent on the whitewashed walls and on the uneven floor and the ceiling with its moth-eaten rafters. In the little yard outside I greeted little tufts of grass and odd bits of stone as old friends. I was not alone in my cell, for several colonies of wasp and hornets lived there, and many lizards found a home behind the rafters, emerging in the evenings in search of prey.

Q. The author of the passage seems to suggest that

[2012]

Solution:

(a) Since the central idea of the passage is loneliness and the author’s struggle to adjust himself to rather difficult circumstances; option (a) is the right answer.
(b) This obviously not correct.
(c) This is true but it is not the central idea.
(d) This is also true but that is not just what the author wants to suggest.

QUESTION: 3

In spring, polar bear mothers emerge from dens with three month old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal and it may have the meal at the expense of others. The smallest of the litter forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I’ve only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q. Female polar bears give birth during

[2011]

Solution:

Refer to 1st sentence of the passage (The cubs were already three months means, so the time of their birth falls in winter.)

QUESTION: 4

In spring, polar bear mothers emerge from dens with three month old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal and it may have the meal at the expense of others. The smallest of the litter forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I’ve only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q. Mother bear

[2011]

Solution:

Refer to second last sentence of the passage.

QUESTION: 5

In spring, polar bear mothers emerge from dens with three month old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal and it may have the meal at the expense of others. The smallest of the litter forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I’ve only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q. With reference to the passage, the following assumptions have been made :
1. Polar bears fast as long as eight months due to non availability of prey.
2. Polar bears always give birth to triplets.
Which of the assumptions given above is/are valid?

[2011]

Solution:

Assumptions 1 is not true as reason of their fasting is not given in the passage. Assumption 2 is also not true as the passage says ‘‘ if there are triplet .....’’

QUESTION: 6

I opened the bag and packed the boots in; and then, just as I was going to close it, a horrible idea occurred to me. Had I packed my toothbrush? I don’t know how it is, but I never do know whether I’ve packed my toothbrush.
My toothbrush is a thing that haunts me when I’m travelling, and makes my life a misery. I dream that I haven’t packed it, and wake up in a cold perspiration, and get out of bed and hunt for it. And, in the morning, I pack it before I have used it, and it is always the last thing I turn out of the bag; and then I repack and forget it, and have to rush upstairs for it at the last moment and carry it to the railway station, wrapped up in my pocket-handkerchief.

Q. When he was going to close the bag, the idea that occurred to him was

[2011]

Solution:

‘Horrible’ means ‘unpleasant’

QUESTION: 7

I opened the bag and packed the boots in; and then, just as I was going to close it, a horrible idea occurred to me. Had I packed my toothbrush? I don’t know how it is, but I never do know whether I’ve packed my toothbrush.
My toothbrush is a thing that haunts me when I’m travelling, and makes my life a misery. I dream that I haven’t packed it, and wake up in a cold perspiration, and get out of bed and hunt for it. And, in the morning, I pack it before I have used it, and it is always the last thing I turn out of the bag; and then I repack and forget it, and have to rush upstairs for it at the last moment and carry it to the railway station, wrapped up in my pocket-handkerchief.

Q. What makes his life miserable whenever he undertakes traveling?

[2011]

Solution:

Refer to 1st sentence of 2nd para of the passage.

QUESTION: 8

I opened the bag and packed the boots in; and then, just as I was going to close it, a horrible idea occurred to me. Had I packed my toothbrush? I don’t know how it is, but I never do know whether I’ve packed my toothbrush.
My toothbrush is a thing that haunts me when I’m travelling, and makes my life a misery. I dream that I haven’t packed it, and wake up in a cold perspiration, and get out of bed and hunt for it. And, in the morning, I pack it before I have used it, and it is always the last thing I turn out of the bag; and then I repack and forget it, and have to rush upstairs for it at the last moment and carry it to the railway station, wrapped up in my pocket-handkerchief.

Q. His toothbrush is finally

[2011]

Solution:

Refer to last sentence of the passage.

QUESTION: 9

He walked several miles that day but could not get anything to eat or drink except some dry bread and some water, which he got from cottagers and farmers. As night fell, he slept under a haystack lying in a meadow. He felt frightened at first, for the wind blew awfully over the empty fields. He felt cold and hungry, and was feeling more lonely than he had ever felt before. He, however, soon fell asleep, being much tired with his long walk. When he got up next day, he was feeling terribly hungry so he purchased a loaf of bread with a few coins that he had.

Q. When the night fell, he slept

[2011]

Solution:

‘Haystalk’ means ‘pile of dry grass’

QUESTION: 10

He walked several miles that day but could not get anything to eat or drink except some dry bread and some water, which he got from cottagers and farmers. As night fell, he slept under a haystack lying in a meadow. He felt frightened at first, for the wind blew awfully over the empty fields. He felt cold and hungry, and was feeling more lonely than he had ever felt before. He, however, soon fell asleep, being much tired with his long walk. When he got up next day, he was feeling terribly hungry so he purchased a loaf of bread with a few coins that he had.

Q. He soon fell asleep because

[2011]

Solution:

‘Exhausted’ means ‘much tired’.