Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012)


Description
This mock test of Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Government And Administration (India & World) - 3 (2015-2012) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to the Union Government, consider the following statements :
1. The Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the Parliament.
2. No amount can be with drawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India.
Which of the statements given above is / are correct?

[2015]

Solution:

The department of economic affairs under the ministry of finance is responsible for the preparation of union Budget that is presented to the parliament.
• Consolidated fund of India is a fund to which all receipts are credited and all payments are debited.
• No money can be appropriated (issued or drawn) out of the consolidated fund of India without the authorization from the parliament of India.
Public account of India is operated by executive action, that is, the payments from this account can be made without parliamentary appropriation. Such payments are mostly in the nature of banking transactions.

QUESTION: 2

Consider the following statements :
1. The Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular State
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of that particular State.
Which of the statements given above is/are correct?

[2015]

Solution:

The maximum strength of the legislative council is fixed at one third of the total strength of the legislative assembly and the minimum strength is fixed at 40. The chairman of the legislative council is elected by the council itself from amongst its members.

QUESTION: 3

Consider the following statements :
A Constitutional Government is one which
1. places effective restrictions on individual liberty in the interest of State Authority
2. places effective restrictions on the Authority of the State in the interest of individual liberty
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

A constitution al Government needs to balance between individual liberty viz a viz State Authority.

QUESTION: 4

Which of the following is/are the function/functions of the Cabinet Secretariat?
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings
2. Secretarial assistance to Cabinet Committees
3. Allocation of financial resources to the Ministries
Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

The functions of the Cabinet Secretariat includes preparation of agenda for Cabinet Meetings & Secretarial assistance to Cabinet Committees. However Allocation of financial resources to the Ministries as per the provisions in budget is the task of finance ministry.

QUESTION: 5

Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State?
1. Sending a report to the President of India for imposing the President’s rule
2. Appointing the Ministers
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State Government
Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

The governor has Constitutional discretion in cases of Reservation of bill for consideration of the President and Recommendation of the imposition of President's rule.Therefore, statement 1 and 3 are definitely right. Moreover Governor only appoints those persons as ministers who are recommended by the Chief Minister. So Governor doesn’t have “Discretion” in appointment of the minister.Therefore 2 is wrong .

QUESTION: 6

Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?

[2014]

Solution:

The largest Committee is the committee of Estimates, given its 30 members

QUESTION: 7

Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India :
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

Article 75 says that the Council of Ministers shall be collectively responsible to Loksabha. In other words, Lok Sabha can remove them by passing a no-confidence motion. But the word “no confidence motion” itself is not mentioned in Constitution. It comes from Rule 198 of Lok Sabha Rules.
Rajya Sabha cannot pass or remove council of ministers by passing no-confidence motion. No confidence motion can be introduced, only in Lok Sabha.

QUESTION: 8

The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in

[2014]

Solution:

It is the Parliament which has the  power to increase the number of judges in the Supreme Court of India.
Parliament increased the number of judges from the original eight in 1950 to eleven in 1956, fourteen in 1960, eighteen in 1978, twenty-six in 1986 and thirty-one in 2008.

QUESTION: 9

Consider the following statements :
1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime-Minister.
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

Clause (3) of Article 77 (“Conduct of Business of the Government of India”) of the Constitution of India lays down as follows:  “The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
The Constitution of India mentions that, “All executive action of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the President.” Therefore, only option (a) is correct.

QUESTION: 10

Consider the following statements:
1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House.
2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.
Which of the statements given above is/are correct?

[2013]

Solution:

The first statement is not correct because its talks about chairman as well as the deputy chairman. The Vice-President of India is ex-officio Chairman of Rajya Sabha. Rajya Sabha also chooses from amongst its members, a Deputy Chairman.
President: Elected members of parliament (MPs from Lok Sabha as well as Rajya Sabha). Elected members of State legislative members, including that if NCT of Delhi and Pondicherry.
Vice President: Vice President is elected indirectly, by an electoral college consisting of members of both houses of the parliament. The second statement is correct.

QUESTION: 11

Consider the following statements:
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for legislation.
Which of the statements given above is/are correct?

[2013]

Solution:

Article – 75 (4): The ministers Shall hold office during the pleasure of the president.
Article – 75 (5): The council of ministers shall be collectively responsible to the Lok-Sabha.
Article–78 (2): Prime minister shall furnish such information relating to the administration of the affairs of the union and proposals for legislation on the president may call far.

QUESTION: 12

In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the parliamentary government?
1. Members of the Cabinet are Members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. Cabinet is headed by the Head of the State.
Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

Minister/ministers can be removed by issuing no confidence motion in the parliament.  All cabinet members are mandated by the constitution to be the member of either house of the parliament of India. The cabinet is headed by the prime minister and is advised by the cabinet secretary who also acts as the head of Indian Administrative service.

QUESTION: 13

The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties

[2013]

Solution:

Parliament has exclusive power to make law with respect to any of the matters enumerated with the Union List.
According to entry no 14 in the Union List it reads- ‘entering into treaties and agreements with foreign contries and implementing of treaties, agreement and convention with foreign countries’.

QUESTION: 14

Consider the following statements : Attorney General of India can
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Lok Sabha
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?

[2013]

Solution:

The Attorney General of India has a post parallel to any minister in Parliament. He can take part in the proceedings of either house. He can be a member of any committee of Parliament. He has the right to speak in the Parliament but he has no right to vote.

QUESTION: 15

Which one of the following statements is correct? 

[2013]

Solution:

No procedure has been laid down in the constitution of India for the removal of a governor from his/her post.

QUESTION: 16

What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?

[2013]

Solution:

When a money bill returns to the Loksabha with amendments made by the Rajyasabha, it is open to Loksabha to accept or to reject any or all of the recommendations.
When the Loksabha chooses to accept or decline the money bill with or without the recommendation, the money bill is deemed passed in both houses.

QUESTION: 17

A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha calls for a joint sitting of the Parliament during the passage of
1. Ordinary Legislation
2. Money Bill
3. Constitution Amendment Bill
Select the correct answer using the codes given below :

 [2012]

Solution:

Joint sitting is an extra-ordinary Machinery provided by the constitution to resolve a deadlock between the two houses over the passage of a bill.
The provision of joint sitting is applicable to ordinary bills of financial bills only and not to Money bills or constitutional amendment bills.

QUESTION: 18

The Prime Minister of India, at the time of his/her appointment

[2012]

Solution:

Article 75(I) of the Indian Constitution provides that the Prime Minister shall be appointed by the President. The Constitution permits a person to be appointed PM without his\her being a member of either House of the Parliament at the time of appointment. However he/she has to become a Member of either house of parliament with in Six Months from the date of his/her appointment as prime-minister.

QUESTION: 19

In India, other than ensuring that public funds are used efficiently and for intended purpose, what is the importance of the office of the Comptroller and Auditor General (CAG)?
1. CAG exercises exchequer control on behalf of the Parliament when the President of India declares national emergency/financial emergency.
2. CAG reports on the execution of projects or programmes by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.
3. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to frame charges against those who have violated the law while managing public finances.
4. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain judicial powers for prosecuting those who violate the law.
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

(1) Only 2nd and 3rd are correct statements.
(2) CAG reports on execution of projects or programmes by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.
(3) In for mation from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges  against those who have violated the law while managing public finance.

QUESTION: 20

Which of the following can be said to be essentially the parts of ‘Inclusive Governance’?
1. Permitting the Non-Banking Financial Companies to do banking
2. Establishing effective District Planning Committees in all the districts
3. Increasing the government spending on public health
4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme
Select the correct answer using the codes given below :

[2012]

Solution:

Inclusive governance Means that the benefit of governance Should reach the down trodden and to the last corner of the country.
Provisions given in option 2, 3 and 4 leads to the inclusive governance.
Permitting the Non-Banking Financial companies to do banking is not directly linked to the inclusive governance.