Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012)


15 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012)


Description
This mock test of Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Industries & Trade (2019 - 2012) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
1. Coal sector was nationalized by the Government of India under Indira Gandhi.
2. Now, coal blocks are allocated on lottery basis.
3. Till recently, India imported coal to meet the shortages of domestic supply, but now india is self-sufficient in coal production.

Which one of the following statements given above is/ are correct?

[2019]

Solution:
  • 1973: Coal Mines Nationalization Act- Coal India and other CPSEs took over private coal mining companies.They will dig coal, sell it to thermal power plants & other industries. (Indira Gandhi was PM at that time.) So, #1 is right. Answer could be A or D.
  • 2015: Coal Mines Special Provision Act: It opens up commercial coal mining for both private and public entities, and thus ends the monopoly of Coal India. Presently, coal blocks are allotted on the basis of auction. #2 is wrong. Thus Answer A: 1 only.
QUESTION: 2

Consider the following statements
1. The quantity of imported edible oils is more than the domestic production of edible oils in the last five years.
2. The Government does not impose any customs duty on all the imported edible oils a special case.

Which of the statements given above is/are correct

[2018]

Solution:

First statement is right as per ICAR report. If we look at the budget documents of last three year, Government does impose custom duty on imported edible oils, so, #2 is a hyperbole wrong statement.

QUESTION: 3

Consider the following countries:
1. Australia
2. Canada
3. China
4. India
5. Japan
6. USA

Which of the above are among the 'free-trade partners' of ASEAN?

[2018]

Solution:

Mrunal's Lecture BoP#3: at 24th minute

  • RCEP about ASEAN plus its free trade partners which includes: China, India, Japan, Korea, Australia and NewZealan(d)
  • Canada (#2) and USA (#6) is definitely not there, so A, B and D are remove(d) Thus by elimination, we are left with answer (C)
QUESTION: 4

India enacted The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 in order to comply with the obligations to

[2018]

Solution:

GI indicators fall under WTO domain so D is the answer.

QUESTION: 5

With reference to 'Quality Council of India (QCI)', consider the following statements:
1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.

Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:

Both statements are correct, as per their organization's about us page.

QUESTION: 6

With reference to pre-packaged items in India, it is mandatory to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?
1. List of ingredients including additives
2. Nutrition information
3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
4. Vegetarian/non-vegetarian

Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

(i) Items 1, 2 and 4 are the mandatory information to the manufacturer to put these on the main label as per FSS(packaging & labeling) regulations 2011.
(ii) According to official notification

QUESTION: 7

Recently, India’s first ‘National Investment and Manufacturing Zone’ was proposed to be set up in

[2016]

Solution:

In order to boost ‘Make in India’ campaign, first national investment and manufacturing zone to come up in Andhra Pradesh. The state assured the Centre of availability of 10 sq km of land in one place in Prakasham district.

QUESTION: 8

Which of the following brings out the 'Consumer Price Index Number for Industrial Workers'?

[2015]

Solution:

The labour Bureau brings out "consumer price index numbers" for industrial workers.

QUESTION: 9

In the 'Index of Eight Core Industries', which one of the following is given the highest weight?

[2015]

Solution:

Electricity generation (weight: 10.32%) increased by 3.5% in July, 2015. Its cumulative index during April to July, 2015-16 increased by 2.0 % over the corresponding period of previous year.

QUESTION: 10

In India, the steel production industry requires the import of

[2015]

Solution:

The coal found in India is mainly of non-coking quality and hence coking coal has to be imported. 70% of the steel produced today uses coal. Coking coal is a vital ingredient in the steel making process.

QUESTION: 11

With reference to Balance of Payments, which of the following constitutes/constitute the Current Account?
1. Balance of trade
2. Foreign assets
3. Balance of invisibles
4. Special Drawing Rights

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

The current account consists of the balance of trade and balance of invisibles.

QUESTION: 12

Disguised unemployment generally means

[2013]

Solution:

Disguised unemployment is a situation  when people do not have productive full-time employment, but are not counted in the official unemployment statistics.

QUESTION: 13

Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?

[2013]

Solution:

Thermal power plants use water to turn into steam (heat energy) to generate electricity (electrical energy).

QUESTION: 14

The balance of payments of a country is a systematic record of

[2013]

Solution:

The Balance of Payments(BoPs) accounts are an accounting record of all monetary transactions between country and the rest of the world. These transactions include payment for the country’s exports and imports of goods, services, financial capitals and financial transfers. The balance of payments can show if a country has a deficit or surplus.

QUESTION: 15

Despite having large reserves of coal, why does India import millions of tonnes of coal?
1. It is the policy of India to save its own coal reserves for future, and import it from other countries for the present use.
2. Most of the power plants in India are coal-based and they are not able to get sufficient supplies of coal from within the country.
3. Steel companies need large quantity of coking coal which has to be imported.

Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

2nd and 3rd are correct statements.