Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017)


Description
This mock test of Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian National Movement - 1 (2019-2017) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to Indian National Movement, consider the following pairs:
Persons: Position head
1. Sir Tej Bahadur Sapru : President, All India Liberal Federation
2. K.C. Neogy : Member, The Constituent Assembly
3. P.C. Joshi : General Secretary, Communist Party of India
Which of the pairs given above is/ are correctly matched?

[2019]

Solution:

P.C. Joshi was C.P.I. General Secretary. And K.C. Neogy was member of Constituent Assembly from W.Bengal. Only in Option 'D' this combination is available.

QUESTION: 2

With reference to the British colonial rule in India, consider the following statements:
1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of 'indentured labour'.
2. In Lord Chelmsford's War Conference', Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.
3. Consequent upon the breaking of Salt Law by Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers.
Which of the statements given above are correct?

[2019]

Solution:

Called by Viceroy Chelmsford to a War Conference in Delhi in April 1918, Gandhi said in one-sentence speech that he supported recruitment for the war. So, #2 is wrong, by elimination we get answer B.

QUESTION: 3

With reference to Swadeshi Movement, consider the following statements:
1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. The National Council of Education was established as a part of Swadeshi Movement.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

Programme of Swadeshi: On August 15, 1906, the National Council of Education was set up to organise a system of education - literary, scientific and technical - on national lines and under national control. The swadeshi spirit also found expression in the establishment of swadeshi textile mills, soap and match factories, tanneries, banks, insurance companies, shops, etc. So, both 1 and 2 are correct.

QUESTION: 4

In 1920, which of the following changed its name to "Swarajya Sabha"?

[2018]

Solution:

Upon repeated instance from home rule leaguers, Gandhi did accept the presidentship of the Home Rule League only in 1920 and changed its name to "Swarajya Sabha". While we are at it, let's also gain knowledge about the wrong statements, lest it's asked in future exam!
• South India Liberal Federation (SILF), aka Justice Party, as was officially known at the time of its founding in 1916. EV Ramaswamy Naicker aka Periyar is prominent personality associated with it.
• The Servants of India Society was formed in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905 by Gopal Krishna Gokhale, who left the Deccan Education Society to form this association.
• Hindu Mahasabha was founded by Madan Mohan Malviya and some Punjabi leaders in 1915.

QUESTION: 5

Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha?

[2018]

Solution:

Option (a), (b) and (d) are irrelevant to Champaran Satyagrah(a)

QUESTION: 6

After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government?
1. The territories called 'Santhal Paraganas' were create(d)
2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non- Santhal.
Select the correct answer using the code given below:

 [2018]

Solution:

• NEW NCERT Class 12 Themes-III page 272: It was after the Santhal Revolt (1855-56 ) that the Santhal Pargana was created, carving out 5,500 square miles from the districts of Bhagalpur and Birbhum. The colonial state hoped that by creating a new territory for the Santhals and imposing some special laws within it, the Santhals could be conciliate(d) So statement#1 is right.
• After the revolt was suppr essed the British government passed the the Santhal Parganas Tenancy Act (SPT), which prohibits the transfer of lan(d) So, statement#2 also right.

QUESTION: 7

He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shri krishna; stayed in America for some time; and was also elected to the Central Assembly. He was

[2018]

Solution:

Lala Lajpat Rai founded the Indian Home Rule League in the US in 1916 (TN History Class 12 book, page 150). So, he's the closest match. ICSE History textbook class 10 page 110 confirms that he indeed wrote those biographies Mazzini, Garibaldi et al.

QUESTION: 8

Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.
Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:

Lord Ripon introduced the Factory Act of 1881 to improve the service condition of the factory workers in India. The Act banned the appointment of children below the age of seven in factories. It reduced the working hours for children. It made compulsory for all dangerous machines in the factories to be properly fenced to ensure security to the workers. So statement #1 is wrong.
• In Bombay, middle class philanthropic efforts to improve labour conditions began fairly early with N.M. Lokhende starting weekly Dinabandhu in 1880….and even starting a Bombay Mill-hands Association in 1890.  So, statement #2 is right. Hence "B" is the answer.

QUESTION: 9

The Trade Disputes Act of 1929 provided for

[2017]

Solution:

The Trade disputes Act of April 1929 imposed a system of tribunals and tried to ban strikes 'undertaken for objects other than furtherance of a trade dispute or if designed to coerce Government and/or inflict hardships on the community.' Hence "D" is the answer.

QUESTION: 10

The object of the Butler Committee of 1927 was to?

[2017]

Solution:

The Butler Committee (1927) was set up to examine the nature of relationship between the states and Government. Hence "D" is the fitting answer.