Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013)


15 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013)


Description
This mock test of Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian National Movement - 2 (2017-2013) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is the correct chronological sequence of the above events?

[2017]

Solution:

Correct chronology is 3-2-1.
• 2nd RTC: 1931, September to December
• Quit India movement: 1942, August.
• RIN Mutiny: 1946, 18th February

QUESTION: 2

In the context of Indian history, the principle of "Dyarchy (diarchy)" refers to

[2017]

Solution:

Government of India act 1919 provided for dyarchy in provinces i.e. provincial subjects were classified into two parts 1) transferred and 2) reserved.

QUESTION: 3

Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb: First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty: Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee: Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?

[2017]

Solution:

• Madras Mahajan sabha (1884) was setup by M.Viraghavachari, B.Subramaniya Aiyer and P.
Ananda Charlu. So pair #2 is wrong, this eliminates "C" and "D".
• India Association (1876): Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose. So, #3 is right. Only Option B fits this combination.

QUESTION: 4

Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
​2. Alexander Reed 
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:

 [2017]

Solution:

New NCERT Std. 8, Our Past-III, Chapter 3 Ruling the Country Side lists following combinations: Lord Cornwallis: Permanent settlement system (1793). So, #1 is wrong and by elimination we are left with answer "C".

QUESTION: 5

The ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time during the

[2016]

Solution:

(i) The British Government’s decision to partition Bengal had been made public in December 1903.
(ii) The Swadeshi and Boycott Movement was an effort by Indian people to oppose British rule. It began when British officials separated the Bengal province, dividing it by Bengali, Hindi and Oriya languages and Muslim and Hindu religions. Indians responded by boycotting British products and using only Indian-made goods.
(iii) Swadeshi and Boycott started against Partition of Bengal in 1905.

QUESTION: 6

Consider the following statements
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
Which of the statements given above is / are correct?

[2015]

Solution:

Annie Besant was the first woman President of Indian National Congress. She presided over the 1917 Calcutta session of the Indian National Congress. Badruddin Tyabji was the "First Muslim" to become the "President of Indian National Congress".

QUESTION: 7

Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?

[2015]

Solution:

C. Rajagopalachari organized a march from Trichinopoly to Vedaranniyam on the Tanjore coast to break the salt law in April 1930.

QUESTION: 8

With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/ are correct?
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the 'Sedition Committee'.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

The Rowlatt committee was a Sedition Committee appointed in 1918 by the British Indian Government with Mr Justice Rowlatt, an English judge, as its president. The purpose of the committee was to evaluate political terrorism in India, especially Bengal and Punjab. In organizing his satyagraha Gandhi tried to utilize three types of political networks - The Home Rule Leagues, Certain pan islamist groups and a satyagraha sabha which he himself started in Bombay on 24 February.

QUESTION: 9

With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is / are correct?

[2015]

Solution:

All statements are wrong.

QUESTION: 10

Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of 'moderates' and 'extremists'?

[2015]

Solution:

Surat split is an important event in the modern history of India. It took place in 1907 when the moderates parted company with the Extremists. The split in the congress was due to many reasons. The Moderates had controlled the congress from its very beginning and had their own ways of thinking and doing which were not acceptable to the younger generations who were impatient with the speed at which the moderates were moving and leading the nation. This was the time of Swadeshi Movement.

QUESTION: 11

The 1929 Session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the

[2014]

Solution:

The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress.

QUESTION: 12

Quit India Movement was launched in response to

[2013]

Solution:

The British Govt. sent a delegation to India under Sir Stafford Cripps, to negotiate with the Indian National Congress a deal to obtain total cooperation during the war, in return of progressive devolution and distribution of power from the Crown and the Viceroy to an elected Indian Legislature. The talks failed, as they did not address the key demand of a time table of self government and of definition of the powers to be relinquished, essentially making an offer of limited dominion status that was wholly unacceptable to the Indian movement.

QUESTION: 13

The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because

[2013]

Solution:

In November 1927, the British govt. appointed the Indian statutory commission, known popularly after the name of its chairman as the Simon Commission. All the members of the commission were Englishmen. This announcement was greeted with chorus of protest from all Indians. What angered them most was the exclusion of Indians from the commission and the basic notion behind this exclusion was that foreigners would discuss and decide upon India’s fitness for Self- government.

QUESTION: 14

Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theosophical Society
3. once the President of the Indian National Congress
Select the correct statement/statements using the codes given below.

[2013]

Solution:

Annie Besant had formed and led the Home Rule Movement as she was influenced by the Irish Home Rule League. She also became the President of Indian National Congress in 1917. But she was not the founder of the Theosophical Society; rather she was the second President of the society. The founder was Henry Steel Olcott.

QUESTION: 15

The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for

[2013]

Solution:

The Tebhaga movement is a peasant movement in the history of Bengal and India. It was a movement of the peasants who demanded two-third share of their produce for themselves and one-third share to the landlord.