Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016)


Description
This mock test of Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 4 (2017-2016) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

P = (40% of A) + (65% of B) and Q = (50% of A)+ (50% of B), where A is greater than B.
In this context, which of the following statements is correct?

[2017]

Solution:

None of the above can be concluded with certainty.

QUESTION: 2

In a group of six women, there are four tennis players, four postgraduates in Sociology, one postgraduate in Commerce and three bank employees. Vimala and Kamla are the bank employees while Amala and Komala are unemployed. Komala and Nirmala are among the tennis players. Amala, Kamla, Komala and Nirmala are postgraduates in Sociology of whom two are bank employees. If Shyamala is a postgraduate in Commerce, who among the following is both a tennis player and a bank employee?

[2017]

Solution:

The given information can be represented as :-

Hence, Nirmala is both a tennis player and a bank employee.

QUESTION: 3

Consider the following :
A+ B means A is the son of B.
A– B means A is the wife of B.
What does the expression P + R - Q mean?

[2017]

Solution:

P + R – Q

Hence, Q is the Father of P.

QUESTION: 4

15 students failed in a class of 52. After removing the names of failed students, a merit order list has been prepared in which the position of Ramesh is 22nd from the top. What is his position from the bottom?

[2017]

Solution:

Total number of students after removing the names of failed students = 52 – 15 = 37
Position of Ramesh from top = 22nd
So,
Position of Ramesh from bottom
= (37 + 1 – 22)
= 16th

QUESTION: 5

"Rights are certain advantageous conditions of social well-being indispensable to the true development of the citizen."
In the light of this statement, which one of the following is the correct understanding of rights?

[2017]

Solution:

Except (c) other options are absurd.

QUESTION: 6

Consider the following :
Statement :
Good voice is a natural gift but one has to keep practising to improve and excel well in the field of music.
Conclusions :
I. Natural gifts need nurturing and care.
II. Even though one's voice is not good, one can keep practising.
Which one of the following is correct in respect of the above statement and conclusions?

[2017]

Solution:

Let us apply basic logic. Conclusion I definitely. Follows as that is the main assertion given. Conclusion II is incorrect, as it says "Even though one's voice is not good, one can keep practicing". It is an assumption. Hence best answer is (a).

QUESTION: 7

The sum of income of A and B is more than that of C and D taken together. The sum of income of A and C is the same as that of B and D taken together. Moreover, A earns half as much as the sum of the income of B and D.
Whose income is the highest?

[2017]

Solution:

According to question,
A + B > C + D ...(i)
A + C = B + D ...(ii)

From equation (i) and (iii)
B > D
From equation (i), (ii), (iii) and (iv)
B > A = C > D
So, B'income is the highest.

QUESTION: 8

Four tests-Physics, Chemistry, Mathematics and Biology are to be conducted on four consecutive days, not necessarily in the same order. The Physics test is held before the test which is conducted after Biology. Chemistry is conducted exactly after two tests are held. Which is the last test held?

[2017]

Solution:

Given information can be represented as:-

QUESTION: 9

If second and fourth Saturdays and all the Sundays are taken as only holidays for an office, what would be the minimum number of possible working days of any month of any year?

[2017]

Solution:

Since, the month begins on sunday and if it has 29 days then
1st, 8th, 15th, 22nd and 29th are Sundays. While 14th and 21st days are 2nd and Fourth Saturday.
Hence,
29 – (2 + 5) = 22 working days.

QUESTION: 10

No supporters of 'party X', who knew Z and supported his campaign strategy, agreed for the alliance with 'party Y'; but some of them had friends in 'party Y'.

Q. With reference to the above information, consider the following statements :
1. Some supporters of 'party X' knew Z.
2. Some supporters of 'party X', who opposed Z's campaign strategy, knew Z.
3. No supporters of 'party X' supported Z 'S campaign strategy.
Which of the statements given above is/are not correct?

[2017]

Solution:

Statement 1 is correct. Statement 2 is incorrect because in the passage there is no mention of people who opposed Z’s campaign strategy. Hence the best answer is option (b).

QUESTION: 11

No supporters of 'party X', who knew Z and supported his campaign strategy, agreed for the alliance with 'party Y'; but some of them had friends in 'party Y'.

Q. With reference to the above information, which one among the following statements must be true?

[2017]

Solution:

The line “ but some of them had Friends in party Y” clearly indicates statement (b) is correct. Best answer is (b)

QUESTION: 12

Consider the following statements.
1. The rate of population growth is increasing in the country
2. The death rate is declining faster in the country compared to birth rate
3. The birth rate is declining faster in the country compared to death rate
4. Rural-urban migration is taking place regularly in the country
Which one of the following conclusions may be true in the light of the above facts?

[2016]

Solution:

The death rate is declining more faster than in birth rate. This is the prominent reason for increment in the rate of population growth.

QUESTION: 13

A ate grapes and pineapple; B ate grapes and oranges; C ate oranges, pineapple and apple; D ate grapes, apple and pineapple. After taking fruits, B and C fell sick. In the light of the above facts, it can be said that the cause of sickness was:

[2016]

Solution:

According to given information:

B and C both ate Oranges, So, it can be said that the cause of sickness was eating of oranges.

QUESTION: 14

In a question paper there are five questions to be attempted and answer to each question has two choices - True (T) or False (F). It is given that no two candidates have given the answers to the five questions in an identical sequence. For this to happen the maximum number of candidates is:

[2016]

Solution:

Since, there are 5 questions to be attempted and each questions has two choices– True or False.
Therefore, the maximum number of candidates so that none of them gives the answers to the five questions in an identical sequence is an arrangement of 2 different options at 5 places.

Above figure shows that each question can be filled with 2 choices.
So, required numbered of candidates = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32

QUESTION: 15

Six boxes A, B, C, D, E and F have been painted with six different colours viz., violet, indigo, blue, green, yellow and orange and arranged from left to right (not necessarily either kept or painted with the colours in the same order). Each box contains a ball of any one of the following six games: cricket, hockey, tennis, golf, football and volleyball (not necessarily in the same order). The golf ball is in violet box and is not in the box D. The box A which contains tennis ball is orange in colour and is at the extreme right. The hockey ball is neither in box D nor in box E. The box C having cricket ball is painted green. The hockey ball is neither in the box painted blue nor in the box painted yellow. The box C is fifth from right and next to box B. The box B contains volleyball. The box containing the hockey ball is between the boxes containing golf ball and volleyball.

Q. The football is in the box of which colour?

[2016]

Solution:

According to the given information, the arrangement of six boxes is as following:

We cannot determined that the football is in the box of which colour.

QUESTION: 16

Six boxes A, B, C, D, E and F have been painted with six different colours viz., violet, indigo, blue, green, yellow and orange and arranged from left to right (not necessarily either kept or painted with the colours in the same order). Each box contains a ball of any one of the following six games: cricket, hockey, tennis, golf, football and volleyball (not necessarily in the same order). The golf ball is in violet box and is not in the box D. The box A which contains tennis ball is orange in colour and is at the extreme right. The hockey ball is neither in box D nor in box E. The box C having cricket ball is painted green. The hockey ball is neither in the box painted blue nor in the box painted yellow. The box C is fifth from right and next to box B. The box B contains volleyball. The box containing the hockey ball is between the boxes containing golf ball and volleyball.

Q. Which of the following statements is/are correct?

[2016]

Solution:

According to the given information, the arrangement of six boxes is as following:

F is painted indigo is the correct statement.

QUESTION: 17

Six boxes A, B, C, D, E and F have been painted with six different colours viz., violet, indigo, blue, green, yellow and orange and arranged from left to right (not necessarily either kept or painted with the colours in the same order). Each box contains a ball of any one of the following six games: cricket, hockey, tennis, golf, football and volleyball (not necessarily in the same order). The golf ball is in violet box and is not in the box D. The box A which contains tennis ball is orange in colour and is at the extreme right. The hockey ball is neither in box D nor in box E. The box C having cricket ball is painted green. The hockey ball is neither in the box painted blue nor in the box painted yellow. The box C is fifth from right and next to box B. The box B contains volleyball. The box containing the hockey ball is between the boxes containing golf ball and volleyball.

Q. Which one of the following boxes contains the golf ball?

[2016]

Solution:

According to the given information, the arrangement of six boxes is as following:


E boxes contains the golfball.

QUESTION: 18

Consider the following statements:
1. Either A and B are of the same age or A is older than B
2. Either C and D are of the same age or D is older than C
3. B is older than C
Which of the following conclusions can be drawn from the above statements?

[2016]

Solution:

From statement 1,
A ≥ B
From statement 2,
C ≤ D
and from statement 3
B > C
By combining the above three statements, we get
A ≥ B > C ≤ D
Here, A > B > C < D
or A = B > C = D
A > C
So, A is older than C.

QUESTION: 19

There is an order of 19000 quantity of a particular product from a customer. The firm produces 1000 quantity of that product per day out of which 5% are unfit for sale. In how many days will the order be completed?

[2016]

Solution:

Quantity of product to be completed = 19000
Firm production per day = 1000 – 5% of 1000 = 950
Firm production in 19 days = 19000 – 5% of 1900

So, firm needs one extra day other than 19 days to complete the order.
∴ Firm will complete the order in 20 days.

QUESTION: 20

There are five persons in a group — P, Q, R, S and T. The group has one doctor, one lawyer and one artist. P and S are unmarried students. T is a man married to one of the group members. Q is the brother of P and is neither doctor nor artist. R is not doctor.

Who of the following is definitely a man?

[2016]

Solution:

According to the given information, the arrangement of five persons in a group is as following :

Q is definitely a man.