Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017)


Description
This mock test of Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 3 (2018-2017) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Lakshmi, her brother, her daughter and her son are badminton players. A game of doubles is about to begin:
(i) Lakshmi’s brother is directly across the net from her daughter.
(ii) Her son is diagonally across the net from the worst player’s sibling.
(iii) The best player and the worst player are on the same side of the net.
Who is the best player?

 [2018]

Solution:

Lakshmi herself is the best player

QUESTION: 2

Consider the following figures :

In the figures (I) to (VI) above, some parts are shown to change their positions in regular directions. Following the same sequence, which of the figures given below will appear at (VII) stage?

[2018]

Solution:

According to figure.
Square element moves clockwise direction in each step and triangle element moves anticlockwise direction in each step.
So, option (b) is correct answer.

QUESTION: 3

Consider the figures given below :

To fit the question mark, the correct answer is

[2018]

Solution:

We can consider each picture formed with an unique body (B) and an unique set of legs (L). Then

QUESTION: 4

Eight railway stations A, B, C, D, E, F, G and H are connected either by two way passages or one way passages. One way passages are from C to A, E to G, B to F, D to H, G to C, E to C and H to G. Two way passages are between A and E, G and B, F and D, and E and D.

Q. While travelling from C to H, which one of the following stations must be passed through.

[2017]

Solution:

’ Denotes one way, ‘ ⇔ ’ Denotes two way.

QUESTION: 5

Eight railway stations A, B, C, D, E, F, G and H are connected either by two way passages or one way passages. One way passages are from C to A, E to G, B to F, D to H, G to C, E to C and H to G. Two way passages are between A and E, G and B, F and D, and E and D.

Q. In how many different ways can a train travel from F to A without passing through any station more than once?

[2017]

Solution:

’ Denotes one way, ‘ ⇔ ’ Denotes two way.

F — D — E — C — A  or  F — D — H — G — C – A,
or
F — D — E — A  or  F — D — E — G — C – A.
So, 4 ways.

QUESTION: 6

Eight railway stations A, B, C, D, E, F, G and H are connected either by two way passages or one way passages. One way passages are from C to A, E to G, B to F, D to H, G to C, E to C and H to G. Two way passages are between A and E, G and B, F and D, and E and D.

Q. If the route between G and C is closed, which one of the following stations need not be passed through while travelling from H to C?

[2017]

Solution:

’ Denotes one way, ‘ ⇔ ’ Denotes two way.

H — G — E — C and H — G — B — F — D — E – C.
So, nowhere we have to travel through A.

QUESTION: 7

In a school, there are five teachers A, B, C, D and E, A and B teach Hindi and English. C and B teach English and Geography. D and A teach Mathematics and Hindi. E and B teach History and French. Who teaches maximum number of subjects.

[2017]

Solution:

QUESTION: 8

A, B, C, D, E, F and G are Lecturers from different cities- Hyderabad, Delhi, Shillong, Kanpur, Chennai, Mumbai and Srinagar (not necessarily in the same order) who participated in a conference. Each one of them ' is specialized in a different subject, viz, Economics, Commerce, History, Sociology, Geography, Mathematics and Statistics (not necessarily in the same order). Further
1. Lecturer from Kanpur is specialized in Geography
2. Lecturer D is from Shillong
3. Lecturer C from Delhi is specialized in Sociology
4. Lecturer B is specialized in neither History nor Mathematics
5. Lecturer A who is specialized in Economics does not belong to Hyderabad
6. Lecturer F who is specialized in Commerce belongs to Srinagar
7. Lecturer G who is specialized in Statistics belongs to Chennai

Q. Who is specialized in Geography?

[2017]

Solution:

QUESTION: 9

A, B, C, D, E, F and G are Lecturers from different cities- Hyderabad, Delhi, Shillong, Kanpur, Chennai, Mumbai and Srinagar (not necessarily in the same order) who participated in a conference. Each one of them ' is specialized in a different subject, viz, Economics, Commerce, History, Sociology, Geography, Mathematics and Statistics (not necessarily in the same order). Further
1. Lecturer from Kanpur is specialized in Geography
2. Lecturer D is from Shillong
3. Lecturer C from Delhi is specialized in Sociology
4. Lecturer B is specialized in neither History nor Mathematics
5. Lecturer A who is specialized in Economics does not belong to Hyderabad
6. Lecturer F who is specialized in Commerce belongs to Srinagar
7. Lecturer G who is specialized in Statistics belongs to Chennai

Q. To which city does the Lecturer specialized in Economics belong?

[2017]

Solution:

QUESTION: 10

A, B, C, D, E, F and G are Lecturers from different cities- Hyderabad, Delhi, Shillong, Kanpur, Chennai, Mumbai and Srinagar (not necessarily in the same order) who participated in a conference. Each one of them ' is specialized in a different subject, viz, Economics, Commerce, History, Sociology, Geography, Mathematics and Statistics (not necessarily in the same order). Further
1. Lecturer from Kanpur is specialized in Geography
2. Lecturer D is from Shillong
3. Lecturer C from Delhi is specialized in Sociology
4. Lecturer B is specialized in neither History nor Mathematics
5. Lecturer A who is specialized in Economics does not belong to Hyderabad
6. Lecturer F who is specialized in Commerce belongs to Srinagar
7. Lecturer G who is specialized in Statistics belongs to Chennai

Q. Who of the following belongs to Hyderabad?

[2017]

Solution:

QUESTION: 11

The average rainfall in a city for the first four days was recorded to be 0.40 inch. The rainfall on the last two days was in the ratio of 4:3. The average of six days was 0.50 inch. What was the rainfall on the fifth day?

[2017]

Solution:

The sum of rainfall for the first four days
= 4 × 0.40 = 1.60 inch
The Sum of rainfall for six days = 0.50 × 6 = 3.00 inch
⇒ Sum of rainfall for last two days = 3.00 – 1.60 = 1.40 inch

QUESTION: 12

In a certain code, '256' means 'red colour chalk', '589'  means "green colour flower' and '254' means 'white colour chalk'. The digit in the code that indicates 'white' is

[2017]

Solution:


QUESTION: 13

Consider the following :
A, B, C, D, E, F, G and H are standing in a row facing North.
B is not neighbour of G.
F is to the immediate right of G and neighbour of E.
G is not at the extreme end.
A is sixth to the left of E.
H is sixth to the right of C.
Which one of the following is correct in respect of the above?

[2017]

Solution:

The given information can be represented as –

Hence, G is the immediate right of D

QUESTION: 14

The outer surface of a 4 cm × 4 cm × 4 cm cube is painted completely in red. It is sliced parallel to the faces to yield sixty four 1 cm × 1 cm × 1 cm small cubes. How many small cubes do not have painted faces?

[2017]

Solution:

Total number of small cubes do not have painted faces = (4 – 2)3 = 8.

QUESTION: 15

Consider the following relationships among members of a family of six persons A, B, C, D, E and F:
1. The number of males equals that of females.
2. A and E are sons of F.
3. D is the mother of two, one boy and one girl.
4. B is the son of A.
5. There is only one married couple in the family at present.
Which one of the can be drawn from following inferences the above?

[2017]

Solution:

A is the husband of D.

QUESTION: 16

Examine the following statements :
1. All colours are pleasant.
2. Some colours are pleasant.
3. No colour is pleasant
4. Some colours are not pleasant.
Given that statement 4 is true, what can be definitely concluded?

[2017]

Solution:


1. False
2. Can’t say
3. Can’t say
Hence (i) is false.

QUESTION: 17

In a test, Randhir obtained more marks than the total marks obtained by Kunal and Debu. The total marks obtained by Kunal and Shankar are more than those of Randhir. Sonal obtained more marks than Shankar. Neha obtained more marks than Randhir. Who amongst them obtained highest marks?

[2017]

Solution:

Randhir > (Kunal + Debu) ...(i)
(Kunal + Shankar) > Randhir ...(ii)
Sonal > Shankar ...(iii)
Neha > Randhir ...(iv)
From above equation we can not be find who amongst them obtained highest marks.
So, data are inadequate.

QUESTION: 18

Which of the following statements is/are correct regarding biopesticides?
1. They are not hazardous to human health.
2. They are persistent in environment.
3. They are essential to maintain the biodiversity of any ecosystem.
Select the correct answer using the code given below.

[2017]

Solution:

Biopesticides are not hazardous to human health and they are essential to maintain the biodiversity of any ecosystem.

QUESTION: 19

Six boys A, B, C, D, E and F play a game of cards. Each has a pack of 10 cards. F borrows 2 cards from A and gives away 5 to C who in turn gives 3 to B while B gives 6 to D who passes 1 to E. Then the number of cards possessed by D and E is equal to the number of cards possessed by

[2017]

Solution:


Hence, D + E = B + C + F .

QUESTION: 20

Consider the given statement and the two conclusions that follow :
Statement :
Morning walk is good for health.
Conclusions :
1. All healthy people go for morning walk.
2. Morning walk is essential for maintaining good health.
What is/are the valid conclusion/ conclusions?

[2017]

Solution:

Morning walk is good for health. But, that it is essential cannot be concluded. Again, it is not the only means of maintaining good health; so, that all healthy people go for morning walk cannot be concluded.