Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011)


Description
This mock test of Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 11 (2012-2011) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Four political parties W, X, Y and Z decided to set up a joint candidate for the coming parliamentary elections. The formula agreed by them was the acceptance of a candidate by most of the parties. Four aspiring candidates, A, B, C and D approached the parties for their tickets.
A was acceptable to W but not to Z.
B was acceptable to Y but not to X.
C was acceptable to W and Y.
D was acceptable to W and X.
When candidate B was preferred by W and Z, candidate C was preferred by X and Z, and candidate A was acceptable to X but not to Y; who got the ticket?

[2012]

Solution:


Now  B was preferred by W & Z
C was preferred by X & Z
A was acceptable to X but not to Y.
Since C was acceptable Y & W and preferred by X & Z.
Thus C would got the ticket.

QUESTION: 2

Examine the following statements:
1. None but students are members of the club.
2. Some members of the club are married persons.
3. All married persons are invited for dance.
Which one of the following conclusions can be drawn from the above statements?

[2012]

Solution:
QUESTION: 3

Only six roads A, B, C, P, Q and R connect a military camp to the rest of the country. Only one out of A, P and R is open at any one time. If B is closed, so is Q. Only one of A and B is open during storms. P is closed during floods. In this context, which one of the following statements is correct?

[2012]

Solution:
QUESTION: 4

Examine the following statements:
1. I watch TV only if I am bored.
2. I am never bored when I have my brother’s company.
3. Whenever I go to the theatre I take my brother along.
Which one of the following conclusions is valid in the context of the above statements?

[2012]

Solution:
QUESTION: 5

Given that,
1. A is the brother of B.
2. C is the father of A.
3. D is the brother of E.
4. E is the daughter of B.
Then, the uncle of D is

[2012]

Solution:

QUESTION: 6

Gita is prettier than Sita but not as pretty as Rita. Then,

[2012]

Solution:

Rita > Gita > Sita

QUESTION: 7

Consider the following statement:
“Though quite expensive, television is not a luxury item, as one can learn many things through television.”
Which one of the following is a valid inference from the above statement?

[2012]

Solution:
QUESTION: 8

Read the passage given below and the two statements that follow (given on the basis of the passage):

Four men are waiting at Delhi airport for a Mumbai flight. Two are doctors and the other two are businessmen. Two speak Gujarati and two speak Tamil. No two of the same profession speak the same language. Two are Muslims and two are Christians. No two of the same religion are of the same profession, nor do they speak the same language.
The Tamil-speaking doctor is a Christian.
1. The Christian-businessman speaks Gujarati.
2. The Gujarati-speaking doctor is a Muslim.

Which of the above statements is/are correct conclusion/ conclusions?

[2012]

Solution:
QUESTION: 9

Ten new TV shows started in January — 5 sitcoms, 3 drama and 2 news magazines. By April, only seven of the new shows were still on, five of them being sitcoms. Based on the above information, four conclusions, as given below, have been made. Which one of these logically follows from the information given above?

[2012]

Solution:
QUESTION: 10

Three persons A, B and C wore shirts of black, blue and orange colours (not necessarily in that order) and pants of green, yellow and orange colours (not necessarily in that order). No person wore shirt and pants of the same colour. Further, it is given that
1. A did not wear shirt of black colour.
2. B did not wear shirt of blue colour.
3. C did not wear shirt of orange colour.
4. A did not wear pants of green colour.
5. B wore pants of orange colour.
What were the colours of the pants and shirt worn by C, respectively?

[2012]

Solution:


Colour of C’s Pant-Green and Colour of C’s Shirt-Blue

QUESTION: 11

During the last summer vacation. Ankit went to a summer camp where he took part in hiking, swimming and boating. This summer, he is looking forward to a music camp where he hopes to sing, dance and learn to play the guitar.
Based on the above information, four conclusions, as given below, have been made. Which one of these logically follows from the information given above?

[2012]

Solution:

Ankit's last summer camp’s events in which is took part-hiking, swimming  boating.
Ankit's this summer camp’s events sing, dance and learn to play the guitar.

QUESTION: 12

Examine the following statements:
1. Only those who have a pair of binoculars can become the members of the birdwatcher’s club.
2. Some members of the birdwatcher’s club have cameras.
3. Those members who have cameras can take part in photo-contests.
Which of the following conclusions can be drawn from the above statements?

[2012]

Solution:

Having a pair of binoculars and be a member of the birdwatcher's club

QUESTION: 13

Examine the following statements:
1. Either A and B are of the same age or A is older than B.
2. Either C and D are of the same age or D is older than C.
3. B is older than C.
Which one of the following conclusions can be drawn from the above statements?

 [2012]

Solution:


Then either B & D are of same age or B is older than D and Both D & B is older than C. Thus A will older than C.

QUESTION: 14

Consider the following statements:
1. All artists are whimsical.
2. Some artists are drug addicts.
3. Frustrated people are prone to become drug addicts.
From the above three statements it may be concluded that

[2012]

Solution:


Thus some drug addicts are whimsical.

QUESTION: 15

A person stood alone in a desert on a dark night and wanted to reach his village which was situated 5 km east of the point where he was standing. He had no instruments to find the direction but he located the polestar. The most convenient way now to reach his village is to walk in the

[2012]

Solution:
QUESTION: 16

Consider the figure given below and answer the items that follows :


In the figure shown above, OP 1 and OP 2 are two plane mirrors kept perpendicular to each other. S is the direction of a beam of light falling on the mirror OP 1. The direction of the reflected beam of light from the mirror OP 2 will be

[2011]

Solution:


In the above figure, dotted line shows the reflected beam of light from mirror OP2.

QUESTION: 17

Consider the following figure and answer the item that follows :


What is the total number of triangles in the above grid?

[2011]

Solution:

Let the side of the smallest triangle be 1 unit, then:
number of the smallest triangle (with side 1 unit) = 12
number of triangles with side 2 units = 7
number of triangles with side 3 units = 3
number of triangles with side 4 units = 1
Total number of triangles in given grid = 12 + 7 + 3 + 1  = 23

QUESTION: 18

Study the following figure :

A person goes from A to B always moving to the right or downwards along the lines. How many different routes can he adopt?
Select the correct answer from the codes given below:

[2011]

Solution:


Different routes can be shown as follows:

These routes are:
A 1 2 B,     A 1 4 5 B,
A 1 4 7 B,   A 3 4 5 B
A 3 4 7 B,    A 3 6 B

QUESTION: 19

Consider the following figures :

What is the missing number?

[2011]

Solution:

QUESTION: 20

The houses of A and B face each other on a road going north-south, A’s being on the western side. A comes out of his house, turns left, travels 5 km, turns right, travels 5 km to the front of D’s house. B does exactly the same and reaches the front of C’s house. In this context, which one of the following statements is correct?

[2011]

Solution:

Given information diagrammatically can be shown as follows :

From the above diagram, it is iclear that the houses of C and D are less than 20 km apart.