Test: Modern History - 2 (2015 - 2009)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Modern History - 2 (2015 - 2009)


Description
This mock test of Test: Modern History - 2 (2015 - 2009) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Modern History - 2 (2015 - 2009) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Modern History - 2 (2015 - 2009) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Modern History - 2 (2015 - 2009) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Modern History - 2 (2015 - 2009) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt
Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

Dadabhai Naoroji, R. C. Dutt, Ranade, Gokhale, G. Subramania Iyer, were among those who grounded Indian nationalism firmly on the foundation of anti-imperialism by fashioning the world's first economic critique of colonialism, before Hobson and Lenin.

QUESTION: 2

With reference to Indian history, which of the following is/are the essential element/elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority.
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land.
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

A person became a vassal by pledging political allegiance and providing military, political, and financial service to a lord. A lord possessed complete sovereignty over land or acted in the service of another sovereign, usually a king. If a lord acted in the service of a king, the lord was considered a vassal of the king. As part of the feudal agreement, the lord promised to protect the vassal and provided the vassal with a plot of land. This land could be passed on to the vassal's heirs, giving the vassal tenure over the land.

QUESTION: 3

The Ghadr (Ghadar) was a

[2014]

Solution:

The Ghadar Party was a revolution ary association founded by Punjabi Indians, in the United States and Canada with the aim to gaining India's independence from British rule. Key members included Lala Har Dayal, Sohan Singh Bhakna, Kartar Singh Sarabha, and Rashbehari Bose.It had its headquarters at San Francisco.

QUESTION: 4

A community of people called Manganiyars is well-known for their

[2014]

Solution:

Manganiyars–a tribal community from Rajasthan (North west) with a strong musical tradition.

QUESTION: 5

What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?
1. To disclaim any intention to annex Indian States.
2. To place the Indian administration under the British Crown.
3. To regulate East India Company’s trade with India.
Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

The object/objects of Queen Victoria's Proclamation (1858) were to disclaim any intention to annex Indian States as the announcement reversed Lord Dalhousie's pre-war policy of political unification through princely state annexation.It was also to place the Indian administration under the British Crown Therefore, statement 1 & 2 are correct. However it was not to regulate East India Company's trade with India so statement 3 is wrong.

QUESTION: 6

The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until

[2014]

Solution:

In 1911 King George V visited India. A durbar was held at Delhi and The capital of India was transferred from Calcutta to Delhi also Partition of Bengal was annulled.

QUESTION: 7

The Radcliffe Committee was appointed to

[2014]

Solution:

The Radcliffe Line is a boundary demarcation line between India and Pakistan upon the Partition of India. The Radcliffe Line was named after its architect, Sir Cyril Radcliffe.

QUESTION: 8

The Ilbert Bill controversy was related to the

[2013]

Solution:

Ilbert bill exempted British subjects from trial by Indian magistrates and in cases involving death or transportation they could only be tried by a high court. This proposal provoked furious protests by the Indians.

QUESTION: 9

Consider the following:
1. Assessment of land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops.
2. Use of mobile cannons in warfare.
3. Cultivation of tobacco and red chillies.
Which of the above was/were introduced into India by the English?

[2012]

Solution:

Raja Todarmal had introduced the assessment of land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops, as Akbar's able minister. Babur, the founder of the Mughal Empire on the Indian subcontinent, employed firearms, gun carts and movable artillery in battle. In Battle of Panipat (1526) he used mobile canons to defeat the much larger forces of Ibrahim Lodhi. Tobacco was introduced in India by Portuguese in 16th or 17th century.

QUESTION: 10

Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible.
Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

Statements 1 & 2 are correct.

QUESTION: 11

With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements :
1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.
2. The Government gave Pattas to the Ryots.
3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

Ryotwari settlement, the rent was paid directly by the peasants to the Government and the Government gave pattas to the Ryots.

QUESTION: 12

What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W.S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?

[2011]

Solution:

On 28 December 1885, the Indian National Congress was founded at Gokuldas Tejpal Sanskrit College in Bombay, with 72 delegates in attendance. A. O. Hume assumed office as the General Secretary. Womesh Chandra Bonnerjee of Calcutta was elected President. The additional British Members were William Wedderburn and Justice John Jardine. All others were the Hindus from Calcutta and Madras Presidency. Wedderburn had entered the parliament as a liberal member in 1893 and had sought to voice India’s grievances within the house.

QUESTION: 13

With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’?
1. Funds used to support the India office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British.

[2011]

Solution:

It is clear from Economic History of India by RC Datt: “ The Indian Tribute whether weighted in the scales of justice or viewed in the light of our interest, will be found to be at variance with humanity, with the common sense and with the received maxims of economical science. It would be true wisdom then to provide for the future payment of such of the Home Charges of the Indian Government as really from the tribute out of Indian Exchequer. These charges would be probably found to be the dividends on East India Stock, interest in Home debt, the salaries of the officers, establishments of the and building connected with the Home Department of Indian Government, furlough and retired pay to members of the Indian Military and Civil Services when at Home, Charges of all descriptions paid in this country connected with the British troops serving in India and portion of the cost of transporting the British troops to and from India”.

QUESTION: 14

Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century?

[2011]

Solution:

The first option is rejected because it used the term “tribal products”. The second option is rejected because NOT in all areas, the impact of foreign missionaries was seen. The third option is also NOT correct, because not in all areas saw the rise of money lenders. The fourth option is correct and it includes everything what happened in that era. The most common thing was the foreign interference in the indigenous world of their own which dismantled the structure that existed since centuries.

QUESTION: 15

The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?

[2011]

Solution:

That the reforms of Cornwallis had increased the litigation and the main reason for this was the Court Fee was removed and now every body could drag anybody to courts. The extension to right of appeal was also one of the reasons. Court fees were abolished by Cornwallis. Lawyers were to prescribe their fees. Ordinary people could sue the Government servants (Indians) if they committed mistakes. Inhuman punishments such as cutting limbs, cutting nose and ears were abolished. These are some of the reasons that led to increased litigation. The reasons given in the options don’t seem to fit in the criteria of the reforms of Cornwallis.

QUESTION: 16

With reference to Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?

 [2010]

Solution:

The Portuguese established a factory in Pondicherry at the beginning of the sixteenth century. The second Europeans who occupied it were Dutch. English also invaded it in 1793 and returned it to French in 1814 after the treaty of Paris. Thus statement 1 only is correct.

QUESTION: 17

What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the third battle of Panipat?

[2010]

Solution:

To avenge their expulsion of Timur Shah, Ahmad Shah Abdali invaded India for the fifth time in Oct. 1759, and finally conquered Punjab.

QUESTION: 18

Who among the following Governor Generals created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?  

[2010]

Solution:

Lord Cornwallis (1786-93) was the first to bring into existence and organize the civil services.

QUESTION: 19

By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such a regulation?

[2010]

Solution:

The judicial reforms undertaken by Lord Cornwallis laid a strong foundation in the British Indian administrative system in the year 1793. The judicial reforms of Cornwallis were documented in the famous Cornwallis Code. However the new judicial reforms of Lord Cornwallis were based on the principle of Separation of Powers. Cornwallis at first sought to separate the revenue administration from the administration of justice. The collector used to be the head of the Revenue Department in a district and also enjoyed extensive judicial and magisterial powers. However Cornwallis wanted Separation of Power and the Cornwallis Code divested the collector of all the judicial and the magisterial powers. Thus the Collectors were given only the power of the revenue administration according to the Cornwallis Code. A new class of officer called the District Judge was created to preside over the district Civil Court.
The district judge was also given the magisterial and the police function.

QUESTION: 20

Consider the following statements:
1. The first telegraph line in India was laid between Kolkata (formerly Calcutta) and Diamond Harbour.
2. The first Export Processing Zone in India was set up in Kandla.
Which of the statements given above is/are correct?

[2009]

Solution:

The first electric telegraph line in India was started between Kolkata and Diamond Harbour in 1850 and first export zone of India set up in Kandla in 1965.