Test: National - 1 (2019 - 2017)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: National - 1 (2019 - 2017)


Description
This mock test of Test: National - 1 (2019 - 2017) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: National - 1 (2019 - 2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: National - 1 (2019 - 2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: National - 1 (2019 - 2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: National - 1 (2019 - 2017) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The word 'Denisovan' is sometimes mentioned in media in reference to

[2019]

Solution:

2019-Feb Indian Express: Denisovan culture was discovered in 2010 and still awaits taxonomic classification. Aboriginal Australians have significant Denisovan genetic material. So, it ought to be B- a human species.

QUESTION: 2

Among the agricultural commodities imported by India, which one of the following accounts for the highest imports in terms of value in the last five years?

[2019]

Solution:

From the data released by the Commerce Ministry: 

Export data of spices is given but import data is not given, which points out that we are importing either NIL/negligible amount of spices.

QUESTION: 3

With reference to the cultivation of Kharif crops in India in the last five years, consider the following statements:
1. Area under rice cultivation is the highest.
2. Area under the cultivation of jowar is more than that of oilseeds.
3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane.
4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.
Which of the statements given above are correct?

[2019]

Solution:

Area under cultivation: Jowar: 5.1 million ha, while Oilseeds is 26.2. So, statement#2 is wrong, by elimination we arrive at answer A: 1 and 3 only.

QUESTION: 4

What was the purpose of the Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?

[2019]

Solution:

Project Sashakt by Finance Ministry: It has 5 Pronged approach to resolve the NPA problem in time bound manner for Public Sector Banks. Approach #2: For Mid-sized bad loans 50-500cr: Intercreditor pact. So, D is the correct choice.

QUESTION: 5

Consider the following statements:
1. Most of India's external debt is owed by government entities.
2. All of India's external debt is denominated in US dollars.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:
  • Majority of the external debt is by the private sector's external commercial borrowing (ECB). So #1 is wrong.
  • Second statement is extreme worded hyperbole so it's wrong. But just to crosscheck: Page 154 of 154 Economic Survey 2016-17: US dollar denominated debt accounted for 55.6 per cent of India's total external debt at end- September 2016, followed by Indian rupee (30.1 per cent), SDR (5.8 per cent), Japanese Yen (4.8 per cent) Pound Sterling (0.7 per cent), Euro (2.4 per cent) and others (0.6 per cent).
QUESTION: 6

As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018:
1. If rules for fixed-term employment are implemented, it becomes easier for the firms/companies to lay off workers
2. No notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman
Which of the following statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

2018-March: IndianExpress: As per the the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018:

  • No workman employed on fixed term employment basis shall be entitled to any notice or pay, if his services are terminated by non-renewal of contract. So, #1 is right.
  • No notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman. So, #2 is right. Answer C: both correct.
QUESTION: 7

As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India , which one of the following statements is correct?

[2019]

Solution:
  • Every waste generator shall segregate and store the waste generated by them in three separate streams namely biodegradable, non-bio-degradable and domestic hazardous wastes in suitable bins. So #A is wrong.
  • Rules are now applicable beyond Municipal areas and extend to urban agglomerations, census towns, notified industrial townships, areas under the control of Indian Railways, airports, airbase, Port and harbour, defence establishments, special economic zones etc. So, #B is wrong.
  • The rules specifies criteria for site selection, development of facilities at the sanitary landfills, specifications for land filling operations and closure on completion of landfilling, pollution prevention, Closure and Rehabilitation of Old Dumps, specifies Criteria for special provisions for hilly areas. So, C is correct.
  • There is no mention of district requirement, so D is wrong.
QUESTION: 8

Consider the following:
1. Areca nut
2. Barley
3. Coffee
4. Finger millet
5. Groundnut
6. Sesamum
7. Turmeric
The Cabinet Committee on Economic Affair, has announced the Minimum Support Prick for which of the above?

[2018]

Solution:
  • Government announces MSP on 23 crops. These include seven cereal crops (paddy, wheat, jowar, bajra, maize, ragi and barley), five pulse crops (gram, tur, moong, urad and lentil), seven oilseeds (groundnut, sunflower seed, soyabean, rapeseed, mustard, safflower, nigerseed and seasmum), copra (dried coconut), cotton, raw jute and sugarcane.
  • So, Coffee is not in the list, #3 is wrong, by elimination we get correct answer (B)
QUESTION: 9

With reference to Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, consider the following statements 
1. It is the flagship scheme of the Ministry of Labour and Employment.
2. It, among other things, will also impart training in soft skills, entrepreneurship, financial and digital literacy.
3. It aims to align the competencies of the unregulated workforce of the country to the National Skill Qualification Framework.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • PMKVY is the flagship outcome-based skill training scheme of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE). So, #1 is wrong,
  • Ministry of Skill Development is created with core focus on converging all skill development initiatives in the country under one National Skills Qualification Framework (NSQF). So, #3 ought to be right. Thus by elimination we get the answer C: 2 and 3 only.
QUESTION: 10

With reference to the provisions made under the National Food Security Act, 2013 consider the following statements: 
1. The families coming under the category of 'below poverty line (BPL)' only are eligible to receive subsidised grains.
2. The eldest woman in a household, of age 18 years or above, shall be the head of the household for the purpose of issuance of a ration card
3. Pregnant women and lactating mothers are entitled to a take-home ration' of 1600 calories per day during pregnancy and for six months thereafter.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • In 2013, NFSA was enacted to provide food security to 67% of the population in the form of highly subsidized foodgrains at Rs. 2 and 3 per Kg for wheat and rice respectively. The coverage under NFSA has been delinked from poverty estimates. So, #1 is wrong.
  • Pregnant women and lactating mothers are entitled to a nutritious "take home ration" of 600 Calories and a maternity benefit of at least Rs 6,000 for six months. So #3 is wrong.
  • Thus, by elimination, we are left with correct answer B: only 2.
QUESTION: 11

Consider the following statements
1. The Food Safety and Standards Act, 2006 replaced the Prevention of Food Adulteration Act, 1954.
2. The Food Safety and Stan dards Authority of India (FSSAI) is under the charge of Director General of Health Services in the Union Ministry of Health and Family Welfare.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • After the formation of the FSS Act, 2006 a number of Acts and Orders that no longer served any purpose were repealed viz. The Edible Oils Packaging (Regulation) Order 1998, Fruit Products Order (FPO), 1955, Meat Food Products Order (MFPO), Prevention of Food Adulteration Act,1954 etc. So, #1 is right.
  • While FSSAI acts under the Administrative control of Health ministry, FSSAI has an independent chairperson enjoying rank of Secretary to Government of India So, #2 is wrong.
QUESTION: 12

The identity platform 'Aadhaar' provides open "Application Programming Interfaces (APIs)". What does it imply?
1. It can be integrated into any electronic device.
2. Online authentication using iris is possible.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:

These features are lifted Verbatim from Nandan Nilekani's Blog in TimesofIndia in 2016, where he said, "Aadhaar provides open Application Programming Interfaces or APIs, which can be integrated easily into any electronic device. These APIs enable online authentication using a fingerprint or iris." Therefore both statements are right.

QUESTION: 13

Consider the following statements:
1. Aadhaar card can be used as a proof of citizenship or domicile.
2. Once issued, Aadhaar number cannot be deactivated or omitted by the Issuing Authority.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • Statement 1- Incorrect. Even it is written on the Aadhar Card itself.
  • Statement 2- Incorrect. By August 2017, UID has deactivated close to 81 lakh Aadhar numbers.
QUESTION: 14

Consider the following statements
1. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Review Committee Report has recommended a debt to GDP ratio of 60% for the general (combined) government by 2023, comprising 40% for the Central Government and 20% for the State Governments.
2. The Central Government has domestic liabilities of 21% of GDP as compared to that of 49% of GDP of the State Governments.
3. As per the Constitution of India, it is mandatory for a State to take the Central Government's consent for raising any loan if the former owes any outstanding liabilities to the latter.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:

As per Economic Survey, first statement is right but Central Government's domestic liability is ~46% so #2 is wrong. By elimination, we get (C)

QUESTION: 15

With reference to India's decision to levy an equalization tax of 6% on online advertisement services offered by non-resident entities, which of the following statements is/are correct? 
1. It is introduced as a part of the Income Tax Act.
2. Non - resident entities that offer advertisement services in India can claim a tax credit in their home country under the "Double Taxation Avoidance Agreements".
Select the correct answer using the code given below:

[2018]

Solution:

This was introduced in 2016, as a separate legislation under Finance Bill, and it doesn't provide tax credit in home country so both wrong.

QUESTION: 16

In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?
1. Service providers
2. Data centres
3. Body corporate
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

In the pursuance of section 70-B of the Information Technology Act, 2000 (the "IT Act"), Central Government issued the Information Technology (The Indian Computer Emergency Response Team and Manner of Performing Functions and Duties) Rules, 2013, these CERT Rules also impose an obligation on service providers, intermediaries, data centres and body corporates to report cyber incidents within a reasonable time so that CERT-In may have scope for timely action.
Hence answer "D".

QUESTION: 17

Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?
1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

HRD Ministry's Smart India Hackathon is a 36 hours non-stop digital programming competition during which student teams will compete to offer innovative solutions for any given problem.

QUESTION: 18

Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with reference to

[2017]

Solution:
QUESTION: 19

With reference to 'National Skills Qualification Framework (NSQF)', which of the statements given below is/are correct?
1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:
QUESTION: 20

Consider the following in respect of 'National Career Service':
1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.
2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.
Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:

First statement is wrong, as per India Yearbook (IYB) 2017- Chapter 21 Labour & Skill development. Labour Ministry launched this portal in 2015. Second statement is correct, by the same source- it's a 'mission mode' project.