Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015)


30 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015)


Description
This mock test of Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science & Technology - 1 (2019 - 2015) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?
1. Location identification of a person
2. Sleep monitoring of a person
3. Assisting the hearing impaired person
Select the correct answer using the code given below.

[2019]

Solution:
  • Wearable devices such as smart watches can track GPS location of a person and monitor his heart rate and sleeping pattern so 1 and 2 are right. There is only one option D where they’re together.
  • But just to crosscheck validity of third statement: 2018-Feb the Hindu: ReSound company’s newest product, a hearing aid, LiNX 3D was named an Honoree in both the Accessible Tech and Wearable Tech categories at Consumer Electronics Show (CES), in Las Vegas. So #3 is right = Answer D: 1, 2 and 3.
QUESTION: 2

Consider the following statements about a digital signature:
1. An electronic record that identifies the certifying authority issuing it.
2. Used to serve as a proof of identity of an individual to access information of server on Internet.
3. an electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

As per the Corporate Affairs Ministry website, Digital Signature means an electronic signature useful to authenticate the identity of the sender of a message or the signer of an electronic document. This ensures that the original content of the document is not changed. So #3 is right. The other statements are related to Digital Signature Certificates (DSC) which is a separate mechanism.

QUESTION: 3

In The context of digital technologies for entertainment, consider the following statements :
1. In Augmented Reality (AR), a simulated environment is created and the physical world is completely shut out.
2. In Virtual Reality (VR), images generated from the computer are projected onto real life objects or surroundings.
3. AR allows individual to be present in the world and improves the experience using the camera of smartphone or PC.
4. VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

2017-August, theHindu:

  • Virtual Reality: computer-generated simulation of real-life environments that are primarily achieved with the use of headsets. When worn, the user’s vision and hearing are stimulated to provide realistic experiences.
  • Augmented Reality: superimposition of computer generated images on existing environments to make them more interactive. It is utilised in the form of applications for mobile devices such as Pokemon GO. So, #2 is wrong. This eliminates A and C. Based on the same sentence, #3 is correct. So, B is the answer.
QUESTION: 4

With reference to communication technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?
1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.
Select the correct answer using the code given below

[2019]

Solution:

2017-Sept, India Today

  • VoLTE allows an operator to offer both voice and data over a 4G LTE network. The big advantage of VoLTE is that call quality is superior to 3G and 2G connections (through which voice is usually routed) as much more data can be transferred via 4G.
  • From above statement, we can infer: VOLTE associated with 4g so #1 is wrong. VOLTE allows both data and voice so #2 is wrong.
QUESTION: 5

‘RNA interference (RNA-i)’ technology has gained popularity in the last few years.why?
1. It is used in developing gene silencing therapies.
2. It can be used in developing therapies for the treatment of cancer.
3. It can be used to develop hormone replacement therapies.
4. It can be used to produce crop plants that are resistant to virtual pathogens.
Select the correct answer using the code given below.

[2019]

Solution:

Using RNA-interference technology, Tamil Nadu Agricultural University (TNAU) scientists have made major breakthroughs in introducing resistance to many viruses in various crops. So, #4 is right and we are left with option A or D.
RNA-i is being explored as a form of treatment for a variety of diseases, including hepatitis, AIDS, Huntington disease, and cancer. So, #2 is right, therefore answer is A.

QUESTION: 6

With reference to the recent developments in science which one of the following statements is not correct?

[2019]

Solution:
  • Scientists at University of Texas created First Living Organism With ‘Artificial’ DNA. So, B is eliminated. (Because we are required to find wrong option, whereas B is right.)
  • DNA replication can also be performed in vitro (outside a cell). So, C is eliminated.
  • Cell division of Chlamydomonas is usually achieved in the laboratory by alternation of light and dark periods. So, D is eliminated. Thus we are left with answer A.
QUESTION: 7

Consider the following statements:
1. According to the Indian Patents Act, a biological process to create a seed can be patented in India.
2. In India, there is no Intellectual Property Appellate Board.
3. Plant Varieties are not eligible to the patented in India.
Which of the statements given above is/ are correct?

[2019]

Solution:

National IPR Policy 2016 shifted the Copyright Office and its statutory body Intellectual Property Appellate Board (IPAB) from HRD ministry to commerce ministry.
India Patent Act: Chapter 2: Inventions not patentable: Bullet (j): plants and animals in whole or any part thereof, including seeds, varieties and species. So, #1 is wrong, #3 is right, answer is C.

QUESTION: 8

For the measurement/estimation of which of the following are satellite images/remote sensing data used?
1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location
2. Greenhouse gas emissions from rice paddies of a specific location
3. Land surface temperatures of a specific location
Select the correct answer using the code given below:

[2019]

Solution:

2018-Sept, IndianExpress:

  • China’s HY-1C marine satellite is expected to improve China’s ocean remote sensing capability. It can detect chlorophyll and suspended sediment concentrations and dissolved organic matter, which can affect ocean colour, as well as temperatures on the sea surface. So that means Remote Sensing can help in both statement 1 and statement 3. There is only one such option D.
QUESTION: 9

"3D printing" has applications in which of the following?
1. Preparation of confectionery items
2. Manufacture of bionic ears
3. Automotive industry
4. Reconstructive surgeries
5. Data processing technologies
Select the correct answer using the code given below:

[2018]

Solution:

Bioprinting process in which living tissues can be 3d-printed using stem-cell containing bioink. This means 3D printing has applications in bionic ears (#2) and reconstructive surgeries (#4). There is only one option where 2 and 4 are together i.e. Option D: all statements correct.

QUESTION: 10

The terms 'Wanna Cry, Petya and Eternal Blue' sometimes mentioned in the news recently are related to

[2018]

Solution:

Wannacry ransomware locks user's devices and prevents them from accessing data and software until a certain ransom is paid to its creator. Like WannaCry, "Petya" worm spreads rapidly through networks that use Microsoft Windows, and demands $300 paid in bitcoin to unlock your infected P(C) EternalBlue is the name given to a software vulnerability in Microsoft's Windows operating system, because of which aforementioned ransomwares spread So, all these terms are related to cybersecurity.

QUESTION: 11

In which of the following areas can GPS technology be used?
1. Mobile phone operations
2. Banking operations
3. Controlling the power grids
Select the correct answer using the code given below:

[2018]

Solution:
  • 2018: Government's EASE framework for Public sector Banks provides for developing mobile app to locate nearest ATMs (so that can be possible only via GPS.) In 2016, PNB bank had already launched android mobile apps enabling the customer to locate nearest PNB ATM using GPS. so, yes second statement is right, GPS can indeed be used in Banking operations.
  • 2016: The Department of Telecom has mandated that mobile phones sold in India will come with a dedicated 'panic button' and Global Positioning System (GPS) facility that can be used to send out a signal in case of distress. This is aimed at improving the safety of women and ensuring a quick response from security agencies. So, first statement is right. Thus we are left with correct answer, D: 1, 2 and 3.
QUESTION: 12

When the alarm of your smartphone rings in the morning, you wake up and tap it to stop the alarm which causes your geyser to be switched on automatically. The smart minor in your bathroom shows the day's weather and also indicates the level of water in your overhead tank. After you take some groceries from your refrigerator for making breakfast, it recognises the shortage of stock in it and places an order for the supply of fresh grocery items. When you step out of your house and lock the door, all lights, fans, geysers and AC machines get switched off automatically. On your way to office, your car warns you about traffic congestion ahead and suggests an alternative route, and if you are late for a meeting, it sends a- message to your office accordingly. In the context of emerging communication technologies, which one of the following term" best applies to the above scenario?

[2018]

Solution:

The IoT is the network of physical objects which are accessed through the Internet. Internet of Things (IoT) has a broad scope, a heart patient can do heart monitoring easily, farm animals can be easily sensed with a help of biochip transponder, an automobile that has built-in sensors can alert the driver when tire pressure is low. So, "B" is the correct term related to above passage.

QUESTION: 13

Consider the following pairs of Terms sometimes seen in news vs Context /Topic:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2018]

Solution:

CRISPR, a new genome editing tool, could transform the field of biology. It allows scientists to edit genomes with unprecedented precision. So, #3 is wrong, CRISPR is definitely not associated with Particle Physics. This eliminates A, C and (D) Thus we are left with answer "B: only 2"

QUESTION: 14

With reference to the Genetically Modified mustard (GM mustard) developed in India, consider the following statements:
1. GM mustard has the genes of a soil bacterium that give the plant the property of pest-resistance to a wide variety of pests.
2. GM mustard has the genes that allow the plant cross pollination and hybridization.
3. GM mustard has been developed jointly by the IARI and Punjab Agricultural University.
Which of the statements given above is/are correct ?

[2018]

Solution:

GM Mustard is a perfect flower so it 'self-pollinates'. Therefore Delhi University's then VC Dr. Deepak Pental created GM mustard so that he could cross-pollinate Indian variety with European variety to make new hybrid called DMH-11. Hence #2 is right and #3 is wrong. And by elimination, we are left with answer B: Only 2.

QUESTION: 15

With reference to India 's satellite launch  vehicles, consider the following statements:
1. PSLVs launch the satellites useful for Earth resources monitoring whereas GSLVs are designed mainly to launch communication satellites.
2. Satellites launched by PSLV appear to remain permanently fixed in the same position in the sky, as viewed from a particular location on Earth.
3. GSLV Mk III is a four-staged launch 1 vehicle with the first and third stages 1 using solid rocket motors; and the second and fourth stages using liquid rocket engines.
Which of the statements given above is/are correct.?

[2018]

Solution:
  • ISRO developed PSLV to launch satellites into polar orbits and GSLV to launch geosynchronous satellites into geostationary orbits. Geostationary satellites orbit around the earth in 24 hours and since the earth rotates with the same period, the satellite would appear fixed from any point on earth. So, statement#2 is wrong.
  • GSLV is a 3-stage launch vehicle, where first 2 stages are similar to PSLV with same solid and liquid nature of fuel but the third stage is completely different, i.e., cryogenic stage. So third statement is WRONG. By elimination, we're left with answer A: only 1.
QUESTION: 16

With reference to the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), consider the following statements:
1. IRNSS has three satellites in geostationary and four satellites in geosynchronous orbits.
2. IRNSS covers entire India and about 5500 sq. km beyond its borders.
3. India will have its own satellite navigation system with full global coverage by the middle of 2019.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • In IRNSS, Out of the seven satellites of space segment; four satellites are in geosynchronous orbit and three satellites are in geostationary orbit. So 1st statement is right. "D" is eliminate(d) [And we no longer need to worry about the validity of statement #3, because there is no option where 1 and 3 are together.]
  • IRNSS covers an area of about 1,500 km around Indi(a) So, 2nd statement is wrong. B and C are eliminate(d) Therefore, Answer has to be A) 1 only.
QUESTION: 17

Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create digital display in many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal displays?
1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
3. Transparent displays are possible using OLEDs.
Select the correct answer using the code given below

[2017]

Solution:

OLEDs can be formed on any substrate such as glasses, cloths, plastic and other bendable substrates. So accordingly, all three are possible. Answer "C".

QUESTION: 18

What is the purpose of 'evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA)' project?

[2017]

Solution:

eLISA aims to measure gravitational waves in the frequency range from 0.1mHz to about 100 mHz.

QUESTION: 19

What is the application of Somatic Cell Nuclear Transfer (SCNT) Technology?

[2017]

Solution:

Encyclopedia Britannica says SCNT technology was used for cloning the sheep "Dolly". And over the years, the Hindu has been running news of cloning of buffalos by Somatic Cell technology. So, "C" is the answer.

QUESTION: 20

The terms 'Event Horizon', 'Singularity', `String Theory' and 'Standard Model' are sometimes seen in the news in the context of

[2017]

Solution:

Nature is governed by four fundamental forces -electromagnetic, strong, weak and gravitational. Standard Model explains the first three forces. (The Hindu, 2017, April)

  • Event horizon is the imaginary boundary surrounding the black hole from beyond which light cannot escape and The singularity constitutes the centre of a black hole and is hidden by the object's "surface".
  • All these point to answer "A".
QUESTION: 21

With reference to ‘Li-Fi’, recently in the news, which of the following statements is/are correct?
1. It uses light as the medium for high-speed data transmission.
2. It is a wireless technology and is several times faster than ‘Wi-Fi’.
Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

(i) This OWC technology uses light from light emitting diodes (LEDs) as a medium to deliver networked, mobile, high-speed communication in a similar manner to Wi-Fi. It is a bidirectional, high-speed and fully networked wireless communication technology similar to Wi-Fi.
(ii) Li-fi gives data transfer rate of 10 gigabytes per second. So 1st statement is right. Li-Fi device circulates data via LEDs that emit an intermittent flicker at a speed imperceptible to the human eye. So, 2nd statement also right.

QUESTION: 22

Regarding 'DigiLocker', sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?
1. It is a digital locker system offered by the Government under Digital India Programme.
2. It allows you to access your e-documents irrespective of your physical location..
Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

Digilocker or digital locker is one of the key initiatives under the Digital India Programme.
Digital locker is aimed at minimising the usage of physical documents and enable sharing of e-documents across agencies.

QUESTION: 23

What is ‘Greased Lightning-10 (GL-10)’, recently in the news?

[2016]

Solution:

The ‘Greased Lightening-10’ (GL-10) is a 28 kg with 10 engines that can take off and land like a helicopter and fly efficiently like an aircraft. It is a battery-powered drone prototype plane designed by NASA.

QUESTION: 24

In the context of the developments in Bioinformatics, the term ‘transcriptome’ sometimes seen in the news, refers to

[2016]

Solution:

The transcriptome is the set of all RNA molecules in one cell or a population of cells. It refers to all RNAs or mRNA.

QUESTION: 25

India is an important member of the ‘ International Thermonuclear Experimental Reactor’. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?

[2016]

Solution:

(i) The ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) project aims to make the longawaited transition from experimental studies of plasma physics to full-scale electricity-producing fusion power stations.
(ii) As such project started in 2006, to find whether Nuclear fusion can be a source of energy and electricity in future. Hence (d) is the apt choice.

QUESTION: 26

Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’, that was in the news recently?

[2016]

Solution:

INS Astradharini is an indigenously designed and built torpedo launch and recovery vessel built by Shoft Shipyard for Indian Navy. It was commissioned by Indian Navy on 6 October 2015 at Naval Base in Visakhapatanam.

QUESTION: 27

‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

[2016]

Solution:

(i) Project loon is a network of balloons travelling on the edge of space, designed to extend internet connectivity to people in rural & remote areas worldwide.
(ii) Under Project Loon, Google Inc. aims to provide internet connectivity via using helium balloons. Hence (b) is the apt choice.

QUESTION: 28

Consider the following statements:
The Mangalyaan launched by ISRO
1. is also called the Mars Orbiter Mission
2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after USA
3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt

Which of the statements given above is/are correct?

[2016]

Solution:

(i) The Mars Orbiter Mission (MOM), also called Mangalyaan. It is India’s first interplanetary mission and ISRO has become the fourth space agency to reach Mars, after the Soviet space program, NASA, and the European Space Agency. It is the first Asian nation to reach Mars orbit, and the first nation in the world to do so in its first attempt.
(ii) Statement 1 and 3 are right. Apart from India and USA, Russia and European space agency also have it. European Space Agency’s Mars Express has two components 1) Mars Orbiter 2) Beagle 2 Lander. Hence 2nd statement is wrong. Hence by elimination we are left with choice (c).

QUESTION: 29

With reference to ‘Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?
1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.
Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

(i) India has become only the fifth country after the US, Russia, European Union and Japan, to have an eye scanning the exotic depths of the universe after the ASTROSAT, the Indian Space Research Organisation’s multi-wavelength space observatory, was successfully placed in orbit.
(ii) Astrosat weighs 1513 kgs. Hence 2nd statement also wrong.

QUESTION: 30

In the  context of modern scientific research, consider the following statements about 'Ice Cube', a particle detector located at South pole, which was recently in the news:
1. It is the world's largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter.
3. It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?

[2015]

Solution:

The Icecube Neutrino observatory is a neutrino observatory (telescope). It is constructed at the Amundsen-scott south pole station in Antarcticas (south pole). This project is supervised by the university of wisconsin-Madison.