Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016)


Description
This mock test of Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Panorama - 1 (2019 - 2016) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
1. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) has a "protocol against the smuggling of Migrants by Land, Sea and Air".
2. The UNCAC is the ever-first legally binding global anti-corruption instrument.
3. A highlight of the United Nations Convention against Transnational organized Crime (UNTOC) is the inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.
4. The United Nations office on Drugs and Crime (UNODC) is mandated by its member states to assist in the implementation of both UNCAC and UNTOC.
Which of the following statements given above are correct?

[2019]

Solution:

United Nations Convention against Corruption is the only legally binding universal anti-corruption instrument. So, #2 is right, this eliminates A. Upon checking the official webpages of UNTOC and UNCAC, it's evident that #3 is not related with UNTOC but UNCAC. So, #3 is wrong. So, by elimination, we are left with answer C.

QUESTION: 2

Which one of the following is not a sub-index of the World Bank's 'Ease of Doing Business Index?

[2019]

Solution:

World Bank's Ease of Doing Biz based on simple average (equally weighted) of 10 parameters viz.
1. Starting a Business
2. Construction Permits
3. Getting Electricity
4. Registering Property
5. Getting Credit (loan)
6. Protecting Minority Investors
7. Paying Taxes
8. Trading across Borders
9. Enforcing Contracts
10. Resolving Insolvency
So, (a) is the answer.

QUESTION: 3

 With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements:
1. AIIB has more than 80 member nations.
2. India is the largest shareholder in AIIB.
3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

AIIB: China, India, UK, Switzerland are among the members. And, based on share capital provided. China ~27%, India ~7%. Asian countries control about 75% voting. So, #2 and #3 are wrong. We are left with answer (a).

QUESTION: 4

"Momentum for Change : Climate Neutral Now" is an initiative launched by

[2018]

Solution:

UNFCCC secretariat launched its Climate Neutral Now initiative in 2015. The following year, the secretariat launched a new pillar under its Momentum for Change initiative focused on Climate Neutral Now, as part of larger efforts to showcase successful climate action around the world (Ref: "Organization's About US Page")

QUESTION: 5

Consider the following statements
1. Most of the world's coral reefs are in tropical waters.
2. More than one-third of the world's coral reefs are located in the territories of Australia, Indonesia and Philippines.
3. Coral reefs host far more number of animal phyla than those hosted by tropical rainforests.

Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:
  • Coral reefs are found in tropical and subtropical regions. Most of them are located between Tropics of Capricorn and Cancer, so yes #1 is indeed right.
  • According to UNEP,% of world area covered by each region: Indonesia 18%, Australia: 17% and Philippines: 9% so collectively that'll be more than 33%. Hence #2 is right.
  • Coral reefs include a wide range of diversity with 32 of the 34 animal phyla present, in contrast to only 9 phyla represented in tropical rainforest. So, #3 is also right. Thus, answer is D: 1, 2 and 3
QUESTION: 6

The Partnership for Action on Green Economy (PAGE), a UN mechanism to assist countries transition towards greener and more inclusive economies, emerged at

[2018]

Solution:

In 2012, Rio+20 (the United Nations Conference on Sustainable Development) was held in Brazil…. Partnership for Action on Green Economy (PAGE) was launched in 2013 as a response to the call at Rio+20 to support those countries wishing to embark on greener and more inclusive growth trajectories.

QUESTION: 7

What is "Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)", sometimes seen in the news?

[2018]

Solution:

The THAAD system is designed to intercept and destroy short and medium-range ballistic missiles during their final phase of flight. USA installed this system in South Korea in 2017, in the wake North Korean missile tests. But this angered China, who feels that deployment of American armaments will upset the regional security balance.

QUESTION: 8

Consider the following pairs Town sometime mentioned in

Q. Which of the pairs given above are correctly matched?

[2018]

Solution:

Aleppo = Syria, in news due to Syrian conflict. So, #1 is right. Mazar-i-Sharif is in Afghanistan. Last year PM Modi condemned a terror attack which killed 140 soldiers here. So, B: 1 and 4 are correctly paired Kirkuk-Incorrect. It is in Iraq. Been in news due to ISIS controlled territory

QUESTION: 9

With reference to the 'Global Alliance for Climate Smart Agriculture (GACSA)', which of the following statements is/are correct? 
1. GACSA is an outcome of the Climate Summit held in Paris in 2015.
2. Membership of GACSA does not create any binding obligations.
3. India was instrumental in the creation of GACS(A)

Select the correct answer using the code given

[2018]

Solution:
  • GACSA is an inclusive, voluntary and action-oriented multi-stakeholder platform on Climate-Smart Agriculture (CSA). [Ref: Their about us page] "Voluntary" means doesn't create any biding obligation. #2 is right.
  • India is neither in member list nor in observer list of this entity. So #3 is wrong. By elimination we get answer B: only 2.
QUESTION: 10

International Labour Organization's Conventions 138 and 182 are related to

[2018]

Solution:
  • ILO Convention No. 138: minimum age of entry into work shall not be less than the age of completion of compulsory schooling and, in any case, shall not be less than 15 years.
  • ILO Convention No. 182: "Worst Forms of Child Labour" have to be prohibited urgently.
QUESTION: 11

The term "two-state solution" is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of

[2018]

Solution:

Palestine under Israeli control to advocating the two states solution. It wants the creation of Arab Palestine state in the Gaza strip and West Bank, along side the state of Israel.

QUESTION: 12

Very recently, in which of the following countries have lakhs of people either suffered from severe famine/acute malnutrition or died due to starvation caused by war/ethnic conflicts?

[2018]

Solution:
  • Venezuela and Columbia- Venezuela has been facing severe crisis due to hyperinflation, food shortage and associated food-riots. But this hunger/ malnutrition is not by war/ethnic conflicts per say, but rather President Nicolas Maduro's bogus economic policies. So, #C looks tempting but doesn't fit.
  • Morocco and Tunisia- Were in news due to starting of Arab Spring, Jasmine revolution. Angola is in Africa, but not much in news except for economic crisis and stampede. Similar case for Zambia So, A doesn't fit.
  • In war-torn South Sudan 1.25 million people are facing starvation, double the number from the same time last year, This country could once again plunge into famine in 2018 says UN.
  • In Yemen, over 20 million people need humanitarian assistance, including 7 million facing "famine-like" conditions, Food supplies are expected to run out within six weeks due to Saudi-led coalition's a blockade on war-torn Yemen. Therefore, among the given options, D is most fitting.
QUESTION: 13

Consider the following statements:
1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.

Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

President Obama had initiated NSS in 2010. so, first statement is wrong.

  • The International Panel on Fissile Materials (IPFM), an independent group of arms-control and non-proliferation experts from 17 countries, has been keeping track of HEU and plutonium around the world. So second statement also wrong.
QUESTION: 14

Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.

Which of the above statements is/are correct?

[2017]

Solution:
  • The 2015 event was hosted by S. Africa and cochair Tanzania. So first statement is wrong.
  • In 2008, IONS was setup taking all the littoral countries of the Indian Ocean (IO) onboard to promote friendly relationship and…bear upon issues of regional maritime security and cooperation in the maritime domain. Second statement is right.
QUESTION: 15

Which of the following gives 'Global Gender Gap Index' ranking to the countries of the world?

[2017]

Solution:

It's compiled by World Economic Forum and India scored rank 87 in 2016.

QUESTION: 16

The Global Infrastructure Facility is a/an

[2017]

Solution:

World Bank had launched it in 2014.

QUESTION: 17

With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?
1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either government or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

From the official organization's website: UN-Habitat also partners with private organizations and civil society so second statement wrong. While Statement 1 and 3 are correct. Hence answer "B" only 1 and 3.

QUESTION: 18

With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)’, consider the following statements :
1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.
2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.
3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical weapons threats.

Which of the statements given above is/are correct?

[2016]

Solution:

(i) The OPCW Member States share the collective goal of monitoring chemical industry to prevent new weapons from re-emerging; providing assistance and protection to States Parties against chemical threats; and fostering international cooperation to strengthen implementation of the Convention and promote the peaceful use of chemistry.
(ii) It won Nobel Peace prize in 2013. There is no specific mention of its association with EU, NATO or WTO on the official website of OPCW. Therefore, statement 1 is wrong. By elimination of all options with statement 1, we are left with answer (b).

QUESTION: 19

Consider the following pairs:  
Community sometimes in the affairs of mentioned in the news

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2016]

Solution:

The Kurds are an ethnic group in the Middle East Asia. The Madhesi, also referred to as Teraibasi Nepali are an indigenous ethnic group of Nepalese people who are natives of the Madhesh plains of Southern Nepal in Terai belt of South Asia. The Rohingya people, are Muslim Indo-Aryan peoples from the Rakhine State, Myanmar.

QUESTION: 20

‘Belt and Road Initiative’ is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of

[2016]

Solution:

The Belt and Road (abbreviated B&R), One Belt, One Road ( abbreviated OBOR) or the Belt and Road Initiative is a development strategy and framework, proposed by Chinese paramount leader Xi Jinping that focuses on connectivity and cooperation among countries primarily between the People’s Republic of China and the rest of Eurasia.