Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010)


Description
This mock test of Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Panorama - 3 (2014 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chaitra 1 of the national calendar based on the Saka Era corresponds to which one of the following dates of the Gregorian calendar in a normal year of 365 days?  

[2014]

Solution:

Chaitra 1 of the national calendar based on the Saka Era corresponds to 22nd March of the Gregorian calendar in a normal year of 355 days and on 21 March in leap year.

QUESTION: 2

Consider the following countries: 
1. Denmark
2. Japan
3. Russian Federation
4. United Kingdom
5. United States of America

Which of the above are the members of the ‘Arctic Council’?

[2014]

Solution:

The Arctic Council is a high-level intergovernmental forum that addresses issues faced by the Arctic governments and the indigenous people of the Arctic. It has eight member countries: Canada, Denmark, Finland, Iceland, Norway, Russia, Sweden, and the United States.

QUESTION: 3

Regarding the International Monetary Fund, which one of the following statements is correct?

[2011]

Solution:

IMF is an Inter-Governmental organization that overseas the global financing system by following macroeconomic policies of its member countries (187), in particular those with an impact on exchange rate mechanism and balance of payment.

QUESTION: 4

In the context of global oil prices, “Brent crude oil” is frequently referred to in the news. What does this term imply?
1. It is a major classification of crude oil.
2. It is sourced from North sea.
3. It does not contain sulphur.

Which of the statements given above is/are correct?  

[2011]

Solution:

It contains sulphur which is even higher than WTI crude oil.

QUESTION: 5

A “closed economy’’ is an economy in which?  

[2011]

Solution:

An economy in which no activity is conducted with outside economies. A closed economy is self-sufficient, meaning that no imports are brought in and no exports are sent out. The goal is to provide consumers with everything that they need from within the economy's borders.

QUESTION: 6

In the context of bilateral trade negotiations between India and European Union, what is the difference between European Commission’ and European Council?
1. European Commission represents the EU in trade negotiations whereas European Council participates in the legislation of matters pertaining to economic policies of the European Union.
2. European Commission comprises the Heads of State or government of member countries whereas the European Council comprises of the persons nominated by European Parliament.

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

The European Commission is the EU's executive body.
It represents the interests of the European Union as a whole (not the interests of individual countries). While the European Council has no formal legislative power, it is a strategic body that provides the union with general political directions and priorities, and acts as a collective presidency.
The members of the European Council are the heads of state or government of the 28 EU member states, the European Council President and the President of the European Commission.
The Commission operates as a cabinet government, with 28 members of the Commission One of the 28 is the Commission President proposed by the European Council and elected by the European Parliament. The Council then appoints the other 27 members of the Commission in agreement with the nominated President, and the 28 members as a single body is then subject to a vote of approval by the European Parliament.

QUESTION: 7

Consider the following statements: 
1. The Commonwealth has no charter, treaty or constitution.
2. AU the territories/countries once under the British empire (jurisdiction/ rule/mandate) automatically joined the Commonwealth as its members.

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

The Commonwealth, or the Commonwealth of Nations, is a group of 53 states, all of which (except for two) were formerly part of the British Empire. The Commonwealth aims to create strong links between rich and poor countries, bringing together a variety of religious faiths and demographics in one institution. Although the group has been criticized for being more symbolic than useful, it has helped to create strong diplomatic ties between its oldest members. The last country to join the Commonwealth was Rwanda in 2009.

QUESTION: 8

As regards the use of international food safety standards as reference point for the dispute settlements, which one of the following does WTO collaborate with?              

[2010]

Solution:

The Codex Alimentarius (Latin for “food book”) is a collection of internationally recognized standards, codes of practice, guidelines and other recommendations relating to foods, food production and food safety. Its name derives from the Codex Alimentarius Austriacus. Its texts are developed and maintained by the Codex Alimentarius Commission, a body that was established in 1963 by FAO and WHO.

QUESTION: 9

With reference to BRIC countries, consider the following statements:
1. At present, China’s GDP is more than the combined GDP of all the three other countries.
2. China’s population is more th an the combined population of any two other countries.

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

Item – China  Brazil  Russia  
India GDP ($billions) - 4.667 1.346 1.371 1.256 Population-1,338,612,968 191,796,000 141,927,297 1,189,703,000

QUESTION: 10

Which one of the following is not related to United Nations?

[2010]

Solution:

The World Bank (established in 1944, HQ -Washington, D.C.) is a vital source of financial and technical assistance to developing countries around the world. It is not a bank in the common sense; we are made up of two unique development institutions owned by 187 member countries: the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA). The IBRD aims to reduce poverty in middle-income and creditworthy poorer countries, while IDA focuses on the world’s poorest countries. Their work is complemented by that of the International Finance Corporation (IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) and the International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID).

Similar Content

Related tests