Nitin Singhania Test: UNESCO's List Of Intangible Cultural Heritage


10 Questions MCQ Test Nitin Singhania: Indian Art & Culture (Summary & Tests) | Nitin Singhania Test: UNESCO's List Of Intangible Cultural Heritage


Description
Attempt Nitin Singhania Test: UNESCO's List Of Intangible Cultural Heritage | 10 questions in 12 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Nitin Singhania: Indian Art & Culture (Summary & Tests) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Consider the following statements about Koodiyattam.

1. It is a combined dance drama conducted by the Chakyars (a sub-caste among Hindus) who play the male cast traditionally in the State of Kerala

2. The women of the Nambiar caste play the female roles

Which of these statements is/are correct?

Solution:

It is a combined dance drama conducted by the Chakyars (a sub-caste among Hindus) who traditionally play the male caste in Kerala's State. The women of the Nambiar caste play the female roles. The performance lasts from 6 to 20 days. They are mainly enacted inside the temples, and the theme is based on Hindu mythology.

QUESTION: 2

Consider the following statements about Ramlila.

1. It is a popular folk theatre in the region of Uttar Pradesh

2. The play is staged annually over ten or more successive nights, during the auspicious period of "Sharad Navaratras."

Which of these statements are not correct?

Solution:
  • It is a popular folk theatre in the region of Uttar Pradesh. It is an enactment of Ramay using songs, dances and dialogues, mainly during the period before Dussehra.

  • It is generally performed by male actors, who do the role of Sita as well. The play is staged annually over ten or more successive nights, during the auspicious period of "Sharad Navaratras".

  • Another unique Ramlila is being staged since 1972, at Bakshi ka Talab near Lucknow, where lead characters like Rama, Lakshman and Hanuman are played by Muslim youths, a clear departure in a region known for communal flare-ups.

QUESTION: 3

Which of the following are correctly arranged regarding their time of addition into UNESCO's list of intangible cultural heritage?

1. Ramlila

2. Mudiyettu

3. Navroz

4. Buddhist chanting of Ladakh

Choose from the following options.

Solution: Ramlila included in 2008 Mudiyettu included in 2010 Buddhist chanting of Ladakh, included in 2012 Navroz included in 2016

QUESTION: 4

Ramman is celebrated in

Solution:
  • The Hindu Community celebrates the Garhwal region's religious festival and ritual theatre in the Saloor-Dungra villages of the Painkhanda Valley in the Chamoli district Uttarakhand.

  • The villagers pay their offerings to the village deity, Bhumiyal Devta, in the village temple's courtyard.

  • This festival is unique to this village and is not performed elsewhere in the Himalayan region. A particular caste/group hosts Bhumiyal Devta during a particular year.

  • Each caste and the occupational group has a distinct role in the festival, and an important aspect is the singing of the Jagar, a musical rendition of local legends.

QUESTION: 5

Mudiyettu is performed in:

Solution: A traditional ritual theatre, Mudiyettu, is a folk dance and drama performed in the State of Kerala. It depicts the mythological tale of a battle between the Goddess Kali and the demon Darika. The dance is performed in the village temples, called Bhagavati Kavus, between February and May after the harvesting season.

QUESTION: 6

Consider the following statements about Kalbelia.

1. Performed by the tribe of the same name in the State of Rajasthan

2. Kalbelia dance movements resemble that of a serpent

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • Performed by the tribe of the same name in the State of Rajasthan, Kalbelia dance movements resemble a serpent.

  • Traditionally, the Kalbelia tribe was known for its frequent movement from one place to another and catching snakes and trading snake venom.

QUESTION: 7

Consider the following statements about Chhau.

1. The dance is performed by the female dancers during night time at an open space

2. It is a blend of both dance and martial practices employing mock combat techniques

3. The theme of the Chhau dance is based on Hindu mythology

Which of these statements are correct?

Solution:
  • It is a tribal martial art dance performed mainly in Odisha, Jharkhand and West Bengal. There are three subgenres of this dance based on the place of their origin and development, Purulia Chhau (West Bengal), Seraikella Chhau (Jharkhand) and Mayurbhanj Chhau (Odisha).

  • The dance is mainly performed during the spring festival and lasts for 13 days. The whole community participates in it. The male dancers dance during night time at an open space.

  • It is a blend of both dance and martial practices employing mock combat techniques. The theme of the Chhau dance is based on Hindu mythology. The dancers wear masks during performance except for Mayurbhanj Chhau.

QUESTION: 8

Sankiratana is an art form of:

Solution: It is a ritual singing, drumming and dancing art form of Manipur. This art form is performed to mark religious occasions and various stages in the life of Manipuri Vaishnavites. Practised at temples, the performers here narrate the life and deeds of Lord Krishna through songs and dances.

QUESTION: 9

Nuvroz indicates the beginning of the new year for the:

Solution:
  • It indicates the beginning of the New Year for the Parsis and is also celebrated as the Spring festival by the Kashmiri community. It denotes Zoroastrian respect for the environment.

  • In this festival, there is a custom to lay down a table and place a copy of the Gathas, lit a lamp or a candle, put a shallow ceramic plate with sprouted wheat or beans, a small bowl with a silver coin, flowers, painted eggs, sweets and a bowl of water containing goldfish in it. All this signifies prosperity, wealth, colour, sweetness and happiness.

QUESTION: 10

Yoga was included in the UNESCO's list of intangible cultural heritage in the year:

Solution:

It consists of a series of poses, meditation, controlled breathing, word chanting and other techniques to help a person build self-realisation. Traditionally, it was transmitted through Guru-Shishya parampara.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code