Test: Indian Architecture, Sculpture & Pottery- 3


10 Questions MCQ Test Nitin Singhania: Indian Art & Culture (Summary & Tests) | Test: Indian Architecture, Sculpture & Pottery- 3


Description
Attempt Test: Indian Architecture, Sculpture & Pottery- 3 | 10 questions in 12 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Nitin Singhania: Indian Art & Culture (Summary & Tests) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following pairs are correctly matched regarding Ellora Caves?

      Cave                    Theme

1. Cave no 10 -         Carpenter's cave

2. Cave number 14 - Dashavatara Temple

3. Cave number 15 - Kailash Temple dedicated to Lord Shiva

Choose from the following options.

Solution:

 

  • Cave No. 10 The Viswakarma Cave is also locally known as the Sutar-ka-jhopra (Carpenter's hut).

  •  

    Cave No. 15 is Dashavatar temple. 

  •  

    Cave No. 16 is Kailash temple dedicated to Lord Shiva.

 

 

 

QUESTION: 2

Junagadh caves are located in:

Solution:  

These are Buddhist caves located in Junagadh district of Gujarat. There are not actually caves here, but three different sites can be found (1) Khapra Kodiya, (2) Baba Pyare, (3) Uparkot. A unique feature of the Junagadh caves is the presence of a 30-50 ft high citadel known as “Upar Kot" in front of the prayer hall.

QUESTION: 3

Maski inscription is located in:

Solution:  
  • Maski Inscription: Maski is a village and an archaeological site in Raichur district of Karnataka. It lies on the bank of the Maski river which is a tributary of the Tungabhadra. The site has a minor rock edict of Emperor Ashoka. 

  • It was the first edict of Emperor Ashoka that contained the name Ashoka in it instead of devanampriya or Priyadassi. The inscription remains a dharma shasana, and tells the people to follow the tenets of Buddhism. Moreover, the inscription also suggests the spread of Mauryan rule up to the Krishna valley of north-eastern Karnataka.

QUESTION: 4

Consider the following statements regarding Aihole;

1. Aihole in Karnataka was the first capital of Chalukyas

2. Aihole inscription talks about Buddhism

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • Aihole Inscription: Aihole in Karnataka was the first capital of Chalukyas. 

  • Many inscriptions were found at Aihole, but the inscription found at Negoti Temple popularly known as Aihole inscription talks about many historical events of Chalukyas. 

  • The inscription is written in Sanskrit and it is in Kannada script.

QUESTION: 5

Hathigumpha inscription is associated with:

Solution:
  •  Hathigumpha Inscription: The Hathigumpha Inscription also known as Elephant Cave Inscription from Udayagiri-Khandagiri Caves In Odisha, was inscribed by King Kharavela during 2nd century BCE. 

  • The Hathigumpha Inscription consists of seventeen lines in Prakrit language and in Brahmi script. Hathigumpha Inscription at Udayagiri Caves is the main source of information about Kalinga ruler Kharavela. 

  • The Hathigumpha Inscription is like the history of Kharavela as a king, a conqueror, a patron of culture and a champion of Jainism.

QUESTION: 6

It is the Mount or vehicle of the main deity and was placed just before the sanctum sanctorum. It is:

Solution:

It is the Mount or vehicle of the main deity and was placed just before the sanctum sanctorum.

QUESTION: 7

Which of the following are the features of Nagara School of Architecture?

1. Panchayatana style of Temple making

2. Presence of assembly halls

3. Presence of water tanks or reservoirs in the temple premises

Choose the correct answer using the code given below:

Solution:  
  • From the fifth century A.D. Onwards, a distinct style of temple architecture developed in the northern part of India, known as the Nagara style of architecture.

  • Even in the Nagara school, different sub-schools emerged in western, central and eastern parts of the country. Some of the features of Nagara style are: The temples generally followed the Panchayatan style of temple making, which consisted of subsidiary shrines laid out in a crucified ground plan with respect to the principal shrine. 

  • Presence of assembly halls or mandaps in front of the principal shrine. Outside the garbhagriha, images of the river goddesses, Ganga and Yamuna, were placed There were no water tanks or reservoirs present in the temple premises. The temples were generally built on upraised platforms. The porticos had a pillared approach.

QUESTION: 8

Consider the following statements, with reference to Khajuraho Temples;

1. Khajuraho school was developed by Chola rulers

2. The temples in Khajuraho School were made of marble

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • In the central part of India, the Chandela rulers style of temple making of their own - known as Khajuraho school Chandel school. 
  • The features of the temples here include: In these temples, both the interior and exterior walls were lavishly decorated with carvings. 
  • The sculptures were generally erotic in their themes and drew inspiration from Vatsyayana's Kamasutra. The temples were made of sandstone. The temples had three chambers - garbhagriha, mandapa and Ardha-mandapa. 
  • Some temples had a vestibular entrance to the garbhagriha known as antarala. The temples were generally north or east facing.
  • Panchayatan style of temple making was followed. Even the subsidiary shrines had Rekha-prasad shikharas. This created an impression of a mountain range.
  • The temples were built on a relatively high platform and belong to Hindu as well as Jain religion. Example: Kandariya Mahadeva temple, Lakshman temple at Khajuraho, etc.
QUESTION: 9

Temples were known as Mandapas during which ruler?

Solution:

This was the first stage of Pallava temple architecture. The temples built under Mahendravarman were basically rock-cut temples. Under him, the temples were known as mandapas, unlike the Nagara style in which the mandapas meant only the assembly hall.

QUESTION: 10

Consider the following statements about the Vesara School of Art.

1. The art of Gopuram reached its climax in this style

2. It was also known as Madurai School

3. The concept of secular buildings inside the temple premises was introduced in this school

Which of the above statements is/are correct?

Solution:  
  • The art of Gopuram reached its climax in the Nayaka style. 

  • Nayaka school was also known as Madurai School. 

  • The concept of a secular building inside the temple premises was introduced during the Vijayanagar a School.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code